Nyheter

Valget gir KrF million-sjokk

Det raste ikke bare stemmer fra KrF valgnatten. Et kritisk antall støttemillioner forsvinner også.

Nedgangen fra resultatet på 5,6 prosent i 2013 til 4,2 prosent ved årets valg, gjør at KrF står foran et stort kutt i den offentlige støtten.

– Det kan dreie seg om mellom 3,5 og 4 millioner kroner. Beløpet er betydelig og det får betydning for drift. Mer enn noen gang må vi tenke kreativt, sier KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnsson.

Hun påpeker at KrF sentralt har reserver til å møte en slik omstillingsprosess. Partiet forbereder nå hvordan de skal evaluere valget som ryster partiet, ikke minst lokalt.

LES OGSÅ: Analyse: KrFs sjeldne makt til å bremse

Fortvilelse

Vårt Land har de siste dagene vært i kontakt med sentrale tillitsfolk sør- og vestpå – fylker der KrF har sin store stemmebase. De forteller om valgarbeidere som var klar over at partiet ville få tilbakegang, men at KrF raste til nær sperregrensen overrasket stort. Det skal ha hersket mye fortvilelse på grasrota de siste dagene.

Generalsekretær Frafjord Johnson sier landsstyret kommer til å drøfte en evalueringsprosess under møtet neste helg. Dagen etter valget sa partileder Knut Arild Hareide dette til pressen:

– Det er grunn til å ha en grundig evaluering. Alt skal kunne komme på bordet. Min innsats også, men jeg er klar for å fortsette.

LES OGSÅ: KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale

Lekkasjene

TV 2s tallknuser Terje Sørensen sa Bergens Tidende i går at det var 5623 stemmer som skilte KrF fra sperregrensen. Ut fra sammenstillinger av 8000 intervjuer i TV2s målinger, har han anslått at KrF tapte 13.000 velgere til Høyre, 9000 til Frp, 8000 til Sp og 4000 velgere til Ap.

KrFs tilbakegang på 1,4 prosentpoeng er i følge nettstedet pollofpolls.no en relativ tilbakegang på 24,8 prosent. I praksis er nær fjerdedelen av KrFs velgere borte. I Hareides hjemkommune, Bømlo, var tilbakegangen på hele 6,4 prosentpoeng.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter