Nyheter

Vaksinemotstander arrestert på Samoa

Mens meslingepidemien herjer på Samoa, prøvde Edwin Tamasese å overbevise folk om at det er vaskiner som gir smitte. Nå er han arrestert.

– Til alle foreldre jeg kunne ha hjulpet. Beklager at jeg ikke får gjort mer.

Dette skrev vaksinemotstanderen Tamasese på Facebook med bilde tatt i en politibil. På øystaten Samoa er det unntakstillstand etter et svært alvorlig meslingeutbrudd. Over 70 er døde til nå. 61 av de døde er barn som er fire år eller yngre. Av en befolkning på knapt 200.000 er mer enn 4.500 meldt syke siden utbruddet i slutten av oktober. Det er fremdeles kritisk for over 20 barn.

Myndighetene på Samoa har anklaget vaksinemotstandere for å spre konspirasjonsteorier og at det er grunnen til at så få var vaksinert. Vaksinemotstanderen Edwin Tamasese ble arrestert sist uke. Han hevder blant annet A og D-vitaminer hjelper mot smitte, at det er vaksinene sin skyld at folk blir smittet, og at uttrekk fra papaya-blader kan hjelpe.

In this November 2019, image from video, children with parents wait in line to get vaccinated outside a health clinic in Apia, Samoa. Samoa closed all its schools on Monday, Nov. 18, 2019, banned children from public gatherings and mandated that everybody get vaccinated after declaring an emergency due to a measles outbreak. For the past three weeks, the Pacific island nation of 200,000 people has been in the grip of a measles epidemic that has been exacerbated by low immunization rates. (TVNZ via AP)
Massevaksinasjon på Samoa

Tamasese kan ifølge lokale medier risikere inntil to år i fengsel etter at han – selv om han var advart - likevel skrev på sosiale medier at han ville «rydde oppe etter rotet til myndighetene» om massevaksinasjonen som pågår.

Myndighetene reagerer sterkt og sier vaksinmotstanderne har hindret jobben ved å spre konspirasjonsteorier.

Just before my phone gets taken 1000mg vit C sodium ascorbate taken dissolved in 1/4 cup water every 3 hours. This will...

Publisert av Edwin Tamasese  Onsdag 4. desember 2019

– Vi har hatt barn som har dødd etter å ha kommet til sykehuset som siste utvei. Og så finner vi ut at familiene har fått desinformasjon fra vaksinmotstandere, og det er grunnen til at de har holdt barna hjemme, sier kommunikasjonsminister Afamasaga Rico Tupai.

Vaksinert på rekordtid

Torsdag og fredag var alle offentlige kontorer stengt og en massevaksinasjon av befolkningen, ble satt i verk. Tidligere fikk de under 19 år forbud mot å reise mellom øyene, også skoler og universiteter er stengt. Tenåringer og barn blir bedt om ikke å samle seg i grupper.

– Vi har gitt ansatte to fridager, så folk kan holde seg hjemme. Ingen bør kjøre på veiene, så de ikke skaper problemer for våre vaksinasjonsteam, sa statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi til nyhetsbyrået Reuters.

Det var effektive to dager. Etter at 89 prosent av befolkningen på Samoa på rekordtid har blitt vaksinert mot meslinger, hevet myndighetene lørdag portforbudet i øystaten på lørdag.

In this November 2019, image from video, a woman prays in front of a portrait of her lost child with measles in Apia, Samoa. Samoa closed all its schools on Monday, Nov. 18, 2019, banned children from public gatherings and mandated that everybody get vaccinated after declaring an emergency due to a measles outbreak. For the past three weeks, the Pacific island nation of 200,000 people has been in the grip of a measles epidemic that has been exacerbated by low immunization rates. (TVNZ via AP)
En mor ber for sitt døde barn på Sam

oa.

Røde flagg: uvaksinert

Myndighetene tok nye midler i bruk for å hindre at utbruddet skulle spre seg ytterligere. Husstander der noen ikke er vaksinert, måte plassere et rødt flagg utenfor. Vaksinasjonslagene gikk fra dør til dør.

Til og med utenfor statsministerens hus vaiet et rødt flagg torsdag, der nevøen hans nylig hadde ankommet – uvaksinert – fra Australia og ventet på å få sprøyten med beskyttelse mot meslinger, skriver NTB.

For to uker siden innførte Samoa obligatorisk vaksinasjon. Før utbruddet var bare mellom 28 og 40 prosent vaksinert. Det er verst blant de yngste; Verdens helseorganisasjon anslår at bare 31 prosent av spedbarna er vaksinert.

Tragedie førte til frykt

En tragisk hendelse i 2018 oppgis som en av grunnene til at så få er vaksinert. Da døde to babyer rett etter å ha fått MMR-vaksinen. Det viste seg at babyene hadde fått en blanding av MMR-vaksine og et muskelavslappende narkosemiddel – ikke vann, som det skulle ha vært.

To sykepleiere fikk fem års fensgel, og vaksineprogrammet satt på vent i månedsvis. Vaksinasjonsprosenten sank ytterligere, god hjulpet av kampanjer fra vaksinemotstandere som spilte på folks frykt og mangel på kunnskap om hva som egentlig skjedde med babyene.

Konspirasjonsteoriene spres på sosiale medier

Også amerikanske vaksinemotstandere har forsøkt å påvirke det pågående arbeidet for å få kontroll over meslingutbruddet. NTB melder at de drukner myndighetenes nettsider med det de kaller informasjon.

Unicef oppfordret Facebook, Instagram og Twitter til å slå ned på uansvarlig spredning av anti-vaksine-materiale, og mener de har forverret krisen ved å advare mot immunisering.

– De som sprer løgner og desinformasjon om vaksiner dreper barn, sa Unicef-sjefen i området, Sheldon Yett, til BBC.

Også en influenseren Taylor Winterstein, som er gift med enkjent rugbystjerne fra Samoa, har støttet Edwin Tamasese på Instagram.

Tamasese har forøvrig sagt, før han ble arrestert, at han hadde klart å overbevise noen foreldre om ta barna hjem og bli behandlet av ham og ikke leger.

– Vaksinemotstandere hindrer myndighetenes arbeid ved å spre konspirasjonsteorier, sier kommunikasjonsminister Afamasaga Rico Tupai.

Ifølge statsminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi vil etterdønningene av utbruddet påvirke livet på Samoa i lang tid framover, skriver NTB.

– Det er derfor absolutt nødvendig å styrke kulturen for å akseptere vaksinasjon slik at en flokkimmunitet blir etablert. Det er den smertefulle lærdommen fra den nåværende krisen, sier han.

---

Meslinger

  • • 142.000 mennesker døde av meslinger i 2018. 15 prosent flere enn året før, ifølge WHO. De fleste av ofrene var barn under fem år.
  • • Antallet barn som blir vaksinert, har stagnert i nesten ti år. Fattige land, spesielt de sør for Sahara, er verst rammet.
  • • Fire europeiske land, Storbritannia, Hellas, Albania og Tsjekkia, har mistet sin status som meslingfrie, og i USA er det i år registrert det høyeste antallet smittetilfeller på 25 år. (NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter