Nyheter

Våger å være upopulær

FpU-formann Atle Simonsen mener selve velferdsstaten er en etisk utfordring.

– Du får straks makten i moderpartiet - hva er det første du vil endre på?

– Jeg vil tørre å ta tak i de upopulære sakene. Som å ta nødvendige velferdskutt, kombinert med å gi store skattelettelser til vanlige folk.

– Hvorfor?

– Det er mye man ikke skal trenge å betale for gjennom skatteseddelen. Jeg mener familien er bedre skikket til å bestemme over egne penger og lage velferd for sin familie fremfor staten. I tillegg er vi nødt til å sikre velferdsstatens bærekraft for fremtiden. Bare siden 2005 har utgiftene i statsbudsjettet blitt doblet. Her er det nok av utgifter å kutte, uten at det går på bekostning av skole og eldre.

LES OGSÅ: Knuser myten om kristne Frp

– Hva er det for mye av i norsk politikk?

– Konsensus og politisk korrekthet. For ikke å snakke om iveren etter statlig inngrepen. Hver gang vi står overfor en utfordring i Norge, kommer det forslag om økte skatter og avgifter og offentlige inngrepen.

– Hvilke tre verdier bør prege Norge?

– Frihet. Eiendomsrett. Rettsstat.

– Hva tror du på?

– Enkeltmennesket. På kraften som oppstår i at alle mennesker tar egne avgjørelser, også de upopulære og dumme. Jeg vil at flere beslutninger skal tas rundt kjøkkenbordet, fremfor rundt regjeringsbordet.

– Hvilken sak er vår største etiske utfordring?

– For min generasjon er det velferdsstaten. Voksengenerasjonen har bevilget seg så store velferdsgoder at den oppvoksende generasjon må betale regningen. Og på tross av dette, har man ikke klart å gi en verdig eldreomsorg til de som virkelig trenger det. Hvis vi ikke gjør noe med det i dag, tør jeg ikke spå min egen pensjonsalder. Regnestykket går rett og slett ikke opp.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvilket forbud vil du ha avviklet raskt?

– Det er mange! Jeg ville først latt være å innføre merkevareforbud på snus og røyk. Deretter ville jeg fjernet forbudet om å ha vanlige butikker åpent på søndager. Jeg forstår at mange ikke vil handle eller ha butikken sin oppe på søndager. De kan la være – hvis ikke kan de gjøre som meg og Knut Arild Hareide og kjøpe de tingene man trenger også på søndager.

– Hvilken profil fra ditt parti er et godt forbilde?

– Sylvi Listhaug. Hun har ryggrad nok til å gjennomføre rett, men upopulær politikk. Hun skifter ikke mening av at særinteresser hyler og skriker. Jeg er stolt av å være i samme parti som henne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter