Nyheter

Utviklingshjelp til kvinner i fare

Flere store bistandsprosjekter rettet mot kvinners helse og rettigheter står i fare på grunn av nye krav i rammeavtale med Utenriksdepartementet.

Bilde 1 av 2

Paraplyorganisasjonen FOKUS (Forum for kvinner i utviklingsspørsmål) er den eneste i Norge som har som hovedfokus å jobbe med kvinners rettigheter og likestilling i utviklingsland. 59 organisasjoner står tilknyttet forumet. Blant disse et bredt spekter av politiske partier, kristne organisasjoner og en rekke andre.

Prosjekter står i fare

Nå står de i fare for å måtte legge ned en del en del av arbeidet fordi de ikke klarer å betale egenandel på tilskudd fra staten.

– Nå må jeg sende ut brev til våre partnere om at vi ikke lenger har midler til å dekke deres arbeid, og må avslutte samarbeidet, sier Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS.

I fjor fikk organisasjonen på plass en ny rammeavtale for støtte fra Norad. I denne inkluderes også tilskudd de har fått fra Utenriksdepartementet tidligere. Dette var Fokus positive til.

– Det forenkler arbeidet vårt. Det er lettere å rapportere inn resultater når alt er samlet i én avtale, forteller Lindstad.

Flyttet finansiering måtte betale egenandel

Men så viste det seg at avtalen førte til at finansieringen ble flyttet til en annen post i Utenriksdepartementets budsjett. Dermed må FOKUS betale egenandel i prosjektene sine på 10 prosent.

– Det er en pott på 12 millioner, og dermed må vi finne 1.2 millioner kroner på ni måneder. Det er ganske umulig for oss å gjøre, i tillegg til å samle inn penger til selve prosjektene, sier Lindstad.

In this photo taken Friday, Dec. 7, 2018, women and girls speak to members of a UN peacekeeping patrol as they walk to get food in Bentiu, a 38 kilometers (24 mile) journey where there are fears of being attacked on the main road, from Nhialdu in South Sudan. Rape has been used widely as a weapon in South Sudan and even after a peace deal was signed in September, humanitarians have warned of higher rates of sexual assault as growing numbers of desperate people try to reach aid. (AP Photo/Sam Mednick)
Paraplyorganisasjonen FOKUS frykter for støtten de får for å drive bistandsarbeid rettet mot kvinner. Disse kvinnene er på vei til å hente mat i Sør-Sudan, et land der FOKUS opererer. Foto: Sam Mednick

Likestilling er et satsingsområde

Norske bistandsorganisasjoner får generelt krav om å stille med en egenandel på ti prosent for å få tilskudd til sine prosjekter fra Norad og UD. Kravet skal sørge for at prosjektene har folkelig forankring og at organisasjonene selv er villige til å investere i prosjektene.

FOKUS, som er en paraplyorganisasjon for 59 mindre medlemsorganisasjoner, har ikke selv egenkapital til å dekke et slikt krav, og de mindre medlemsorganisasjonene kan heller ikke hjelpe sin paraply. Lindstad mener det er paradoksalt at dette skjer med hennes organisasjon når nettopp likestilling er et satsingsområde i norsk bistandspolitikk.

– Kvinner, fred og sikkerhet er et prioritert område for regjeringen. Det kom en ny handlingsplan på området i januar, og departementsråden plukket ut oss som en viktig samarbeidspartner i Norge og Colombia, sier hun.

Krever fleksibilitet

Styreleder Sylvi Graham i FOKUS sendte i forrige uke et brev til både utviklingsminister Dag Inge Ulstein og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide om situasjonen. Der viser hun blant annet til Stortingets utenrikskomité, som har kommet med enstemmige merknader i de to siste statsbudsjettene om at departementet bør være mer fleksible i kravet om egenandel.

«Komiteen mener en for rigid praktisering av et slikt krav kan medføre utilsiktede konsekvenser for tiltak for marginaliserte grupper, som funksjonshemmede, og ber departementet vise fleksibilitet når det gjelder bidrag med dokumenterte verdier,» sto det i merknaden i statsbudsjettet for 2018.

– Vi har prosjekter for marginaliserte, fattige kvinner og jenter innen fred og sikkerhet, seksuell helse, abort, og så videre, som vi må avslutte fordi vi ikke kan skaffe egenandel, sier Lindstad.

Fungerer mot sin hensikt

Også Atlas-alliansen, som er paraplyorganisasjonen for bistand til funksjonshemmede, kritiserer ordningen. I et leserinnlegg i Vårt Land sist fredag skrev seniorrådgiver Andrew Kroglund og daglig leder Morten Eriksen: «Denne praksisen virker mot sin hensikt, den er ekskluderende.» De mener egenandelskravet ikke skaper problemer for de store, profesjonelle innsamlingsorganisasjonene, mens mindre organisasjoner som ikke driver egen pengeinnsamling møter på problemer.

Digni, som er den tredje store paraplyorganisasjonen innen norsk bistand, har på sin side hatt færre problemer med ordningen. Digni er paraply for 20 kristne organisasjoner.

– Mange Digni-medlemmer samler inn betydelige egne midler, og bruker mye mer midler enn de får gjennom Digni. Samtidig er det noen organisasjoner som sliter med å samle inn egenandelen, og de har måttet redusere hvor mye de kan søke om, sier generalsekretær Hjalmar Bø.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter