Nyheter

Utvalg: Staten må ta regningen

Regjeringsoppnevnt utvalg anbefaler at staten tar de gamle pensjonskostnadene som ideelle helse- og omsorgsaktører sliter med. Pris: 1.7 milliarder.

Det var nok mange fornøyde glis i salen da utvalgsleder Jon. M. Hippe la fram innstillingen med den velklingende tittelen «Ideell opprydding: Statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader».

– Vi er svært fornøyd med at utvalget slår fast at disse pensjonskostnadene er statens forpliktelse, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

– Veldig gledelig. Vi forventer at regjeringen følger opp, sier bransjedirektør Inger Helene Venås i Virke Ideell.

– Prinsipielt viktig, sier Ken Davidsen, assisterende generalsekretær i stiftelsen Signo.

LES MER: 2016: Et skjebneår for ideell velferd?

Historiske pensjonsutgifter

Det er en regning på 1,7 milliarder utvalget ber staten om å ta, ifølge NTB.

Det er ideelle organisasjoner som har levert tjenester helseforetakene og spesialisthelsetjenesten – til staten – som utvalget har forholdt seg til. Baktepper er som følger:

• De ideelle har dyre pensjonsforpliktelser, fordi de tidligere var pålagt å ha samme pensjonsordning som offentlige.

• Da myndighetene åpnet for konkurranse med kommersielle velferdsaktører, tapte ofte de ideelle anbudsrundene fordi de hadde dyrere pensjonsforpliktelser.

Disse «historiske pensjonskostnadene» har lenge vært den uavklarte elefanten i rommet i debatter om ideelle helse- og sosialaktørers kår. I fjor satt derfor regjeringen ned et utvalg for å se på saken.

LES MER: Lovendring sikrer ideelle

Enstemmig innstilling

Mandag kom utvalgets med en enstemmig innstilling.

– Vi anbefaler at staten overtar framtidige fakturaer for pensjonsrettigheter som rundt 16.000 ansatte, tidligere ansatte og pensjonister i om lag 100 ulike ideelle organisasjoner har opparbeidet seg, sier utvalgsleder Hippe til NTB.

Det er snakk om en engangsløsning.

– Vi ser fram til å lese rapporten og gå inn i de konklusjonene utvalget har kommet fram til, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemelding.

LES MER: – Det er ideelle aktører som sikrer mangfold i velferdstilbudet

KrF: Forventer at regjeringen følger opp

Kristelig Folkepartis Olaug Bollestad forventer at regjeringen følger opp innstillingen «på en god måte».

– Prislappen viser hvilken byrde dette er har vært for de ideelle, sier Bollestad, som sitter i helse- og omsorgskomiteen.

Hun minner om at det var staten som påla de ideelle dyre pensjonsordninger og om viktigheten av at staten opptrer som en forutsigbar samarbeidspartner.

Bollestad gleder seg dessuten over at utvalget anerkjenner de ideelles betydning for et mangfoldig tjenestetilbud.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kommunene. Stiftelsen Signo skulle gjerne sett at flere var omfattet av innstillingen.

– Vi får jobbe videre for at også ideelle som leverer helse- og sosialtjenester til fylkeskommuner og kommuner skal omfattes, sier assisterende generalsekretær Ken Davidsen.

Signos arbeidsgiverorganisasjon, Virke Ideell, mener å finne støtte for dette i utredningen. De viser til følgende passasje:

«Utvalgets vurdering er spesielt relatert til spesialisthelsetjeneste og barnevern, men utvalget mener også at andre offentlige helse- og sosialtjenester som er finansiert, tilrettelagt og organisert på samme måte, vil måtte ansens som ikke-økonomisk aktivitet etter støttereglene».

Også Kirkens Bymisjon er «spente på konsekvensene for andre offentlige avtalepartnere», sier generalsekretær Hvambsal.

Venås i Virke Ideell er likevel storfornøyd:

– Utvalget foreslår konkrete løsninger for hvordan disse pensjonsutgiftene kan dekkes. Løsningene tar dessuten høyde for EØS-regelverket, sier bransjedirektøren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter