Nyheter

Utsetter betent samlivssak

Onsdag trakk Erling Ekroll seg som generalsekretær i den kristne idrettsorganisasjonen KRIK. Dermed skal generalforsamlingen likevel ikke stemme over om mennesker i homofile samliv skal få være ledere i organisasjonen.

– Etter vår opplevelse har ikke Ekroll hatt en samlende fremtoning i det teologiske mangfoldet vi finner i medlemsmassen i KRIK, skrev KRIK-medlemmene i Eivind Holmedahl Hermstad og Aksel J. Frafjord i et Facebook-innlegg onsdag.

Etter at Erling Ekroll tirsdag ga seg som leder for KRIK, har de to forslagsstillerne trukket saken de fremmet til KRIKs generalforsamling 8. september. Forslaget gikk ut på at KRIK ikke skulle nekte mennesker å bidra som frivillige i organisasjonen på bakgrunn av deres samlivsstatus.

LES OGSÅ: Samlivssplid ryster KRIK

Strid om regler

Mens generalsekretær Erling Ekroll har ment at KRIK alltid har hatt et konservativt standpunkt i samlivsspørsmålet, har kritikere ment at organisasjonen har beveget seg i konservativ retning, og endret ståsted, under hans ledelse.

Tirsdag tok saken en brå vending, da KRIK meldte at Erling Ekroll hadde blitt enig med styret om å gå av som leder for KRIK. Overfor Vårt Land vil Ekroll ikke kommentere om avgangen er knyttet til konflikten om samlivsspørsmålet.

– Styret og jeg har hatt en felles oppfatning om hva som står i verdidokumentet i forhold til samliv, sier Ekroll.

– Så det er ingen uenighet mellom deg og styret?

– Det finnes ingen styrer der det ikke er ulike syn på noen spørsmål, men vi er enige om at det er tjenlig for oss begge at vi nå skiller lag, sier Ekroll.

Arbeidsgruppe

De siste dagene har det også kommet fram at KRIKs styre før sommeren nedsatte en arbeidsgruppe som nå jobber med å utrede hvordan KRIK skal forholde seg til samlivsspørsmålet. Det er også en av grunnene til at Eivind Holmedahl Hermstad og Aksel J. Frafjord trekker sitt forslag til generalforsamlingen.

Dere skriver at Erling Ekroll ikke har hatt en samlende fremtoning i KRIK. Kan dere utdype hva dere mener med det?

– Vi ønsker ikke å kommentere dette.

Hva synes dere om ledelsens håndtering av debatten som har foregått de siste ukene?

– Vi har tillit til at styret, ledelse og arbeidsgruppen vil håndtere saken på en ryddig måte fremover.

Hva håper dere vil skje på generalforsamlingen?

– Vi håper at generalforsamlingen vil samle bredden av engasjerte KRIK-medlemmer og at vi sammen styrker KRIK-arbeidet.

Turbulens

Inntil videre fungerer generalsekretær Magnus Hvalvik som leder for KRIK. Selv om det nå ikke blir noen avstemmingssak om samlivsspørsmålet generalforsamlingen, la Hvalvik i går ut en tekst på KRIKs hjemmesider. Her skriver han at hans opplevelse er at «vi sitter med to fronter som er klare til kamp».

Han synes det er «uheldig at det mobiliseres til kamp om et slikt tema før generalforsamlingen», og skriver: «Dersom KRIKs generalforsamling blir en årlig kamparena mellom to fronter er jeg redd det kan føre til splittelse i organisasjonen».

Til Vårt Land sier Magnus Hvalvik at tradisjonen i KRIK har vært fokusere på kjernen i evangeliet og ikke snakke om tema som kan skape splittelse.

– Denne saken tror jeg er av en slik karakter at det vekker mye følelser. Derfor tror jeg det er viktig at vi kjører en ryddig og solid prosess i denne saken.

– Frykter du en splittelse av organisasjonen?

– Hvis vi fronter et veldig tydelig ståsted, kan det føre til at noen vil melde seg ut.

– Er det rom for to syn i KRIK?

– Det er ett av temaene referansegruppa skal jobbe med. Det vil jeg at de skal få gjøre før vi uttaler oss om saken.

LES OGSÅ: – Har latt vanskelige spørsmål ligge

– Ikke landa

Referansegruppa som ble nedsatt før sommeren består av fire KRIK-medlemmer med ulik kirkebakgrunn. Deres oppgave er å se på KRIKs forvaltning av spillereglene, som KRIK kaller sine retningslinjer for ledere i organisasjonen, blant annet om samlivsspørsmål.

– De har hatt ett møte, hvor det ble drøftet ulike arbeidsformer. Medlemmene skal komme med innspill til gruppa, slik at den kan basere sine refleksjoner på innspill fra et bredt utvalg av medlemmene.

– Skal referansegruppa fremme et forslag som generalforsamlingen skal stemme over, eller er det ledelsen i KRIK som skal avgjøre hvordan ekteskapet skal omtales i KRIK spilleregler?

– Dette har vi ikke landa endelig. Det er noe styret og referansegruppa har snakket om, men det er ikke endelig avgjort, sier Magnus Hvalvik.

I en tidligere versjon av denne artikkelen, sto det at det første sitatet var hentet fra pressemeldingen. Det stemmer ikke. Sitatet er fra et Facebook-innlegg, skrevet av Eivind Holmedahl Hermstad og Aksel J. Frafjord.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist i religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Mer fra: Nyheter