Nyheter

Utlendinger fyller fortsatt norske bibelskoler

Ett år etter at kunnskapsministeren lovet å se på utlendingsandelen på bibelskolene, er ingenting gjort.

– Jeg regner med at når han sier at han skal gjøre noe, så vil dette skje, sier Anne Tingelstad Wøien, stortingsrepresentant for Senterpartiet, til avisen Dagen.

I fjor skrev Vårt Land om den store andelen med utenlandske elever på de bibelskolene i Norge. På Norges største bibelskole, Filadelfia bibelskole­ Oslo, var det mellom 110 og 120 utenlandske elever skoleåret 2014/15. For disse fikk bibelskolen om lag 8,5 millioner kroner i statsstøtte.

LES OGSÅ: Fyller bibelskolen med au pairer

Lovet gjennomgang

Dette reagerte Senterpartiet på og stilte skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. I svaret medga Isaksen at den høye utlendingsandelen kunne «reise spørsmål om skolene fylles Stortingets intensjoner med skoleslaget». Han lovet derfor at han ville gjenomgå finansieringsordningen og regelverket for disse skolene.

I fjor høst hadde om lag 3 av 10 bibelskoleelever som utløste statsstøtte, utenlandsk statsborgerskap. En gjennomgang Dagen har gjort, viser at tallet er så å si uendret nå i høst. Hver av bibelskoleplassene har statsstøtte på 92.000 kroner, noe som betyr at det blir brukt 25,8 millioner kroner på statsstøtte til utenlandske statsborgere på norske bibelskoler.

Kristne Friskolers Forbund (KFF) opplyser til Dagen at de har ikke hørt noe fra departementet om eventuelle endringer.

– Her ser det ut til å være litt nytt. Det betyr at vi må ta opp saken på ny, sier senterpartirepresentant Wøien.

LES OGSÅ: Bibelskoler under lupen

Sender forslag på høring i høst

Statssekretær Magnus Thue (H) sier at de fortsatt vurderer regelendringer og at disse skal sendes ut på høring i løpet av høsten.

– Inntil dette skjer er det for tidlig å si noe mer konkret om hvilken løsning departementet faller ned på, legger Thue til.

En av ordningene som vurderes er kvoter for utenlandske elever. I dag har bibelskolene anledning til å ta inn alle som søker, så lenge de har oppholdstillatelse.

– Vi drøfter måter som hver enkelt skole kan benytte på lovlig vis for å regulere andelen utenlandske elever. Noen ønsker å sette en egen kvote for utenlandske søkere. Noen stiller allerede krav om kirketilhørighet, andre krever bestått språktest. Et annet tema er om skolene ikke skal rekruttere direkte fra utlandet, sa generalsekretær for Kristne Friskolers Forbund, Jan Erik Sundby, til Vårt Land i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter