Nyheter

Utkanten droppes i valgkampen

Utkant-Danmark sliter, men problemene har i liten grad vært tema i valgkampen.

Danske utkantkommuner sliter med mange av de samme problemene som de norske. Folk flytter inn til byene, skoler legges ned, arbeidsplasser forsvinner og tilbake står tomme hus. Spøkelseshus kaller danskene dem.

LES MER: Skam for politikken når Helle trekker innvandringskortet, skriver Helge Simonnes

Forlatt

På øya Mors river kommunen et falleferdig hus hver uke. Ifølge Danmarks Radio er det over 85.000 slike­ hus rundt i hele Danmark. I 13 av Danmarks utkantkommuner står nå mer enn hver tiende bolig forlatt.

I Morsø kommune på Nord-Jylland synker folketallet går ned med 100–200 i året, der 100 færre innbyggere betyr 5 millioner kroner mindre i statlig tilskudd.

Til tross for befolkningsnedgangen og tap av mange store arbeidsplasser de siste årene, er Venstre-ordfører Hans Ejner Bertelsen optimist og tar ikke ordet krise i sin munn, selv om han skulle ønske at det ble gjort mer for Utkant-Danmark.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Arbeidsplasser

Og der har Venstre-ordføreren stor tro på en blå regjering etter valget. Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen har blant annet ­lovet å legge statlige arbeidsplasser ut i distriktene.

– Det er selvfølgelig noe vi ønsker oss. Vi skulle gjerne også ha bygget ut infrastrukturen slik at vi kunne ha ­koblet oss til motorveinettet. Da kunne folk bodd her og lettere jobbet på andre større steder, sier Bertelsen.

LES MER: Kjemper om troverdigheten

Utlendinger

Han skulle gjerne sett at utlendinger fikk lov å kjøpe noen av de over 1.000 husene som står tomme. I Danmark får ikke utlendinger kjøpe fritidsboliger uten at de har en spesiell tilknytning til landet. Bakgrunnen er frykten for at tyskere skulle kjøpe opp alle sommerhusene på den vakre danske vestkysten.

– I denne saken går jeg mot mitt eget parti. Jeg synes det vil være fornuftig at utlendinger – og da gjerne nordmenn – får kjøpe helårsboliger som i dag er vanskelige å få solgt, sier Bertelsen.

LES MER: Kappes om å føre streng asylpolitikk

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter