Nyheter

Utgir islamske, jødiske og buddhistiske tekster, for å nevne noe

Borg bispedømme har utarbeidet et hefte med tekster for seks forskjellige livssyn – til bruk i helsevesenet.

– Det er en selvfølgelig del av folkekirkens samfunnsoppdrag å legge til rette for at alle religioner og livssyn skal kunne tilby oppfølging til sine egne, når de oppholder seg på norske helseinstitusjoner. Vi må bruke vår innarbeidede tradisjon og relasjon til helseinstitusjonene – også for å legge til rette for andre troendes religionsutøvelse, sier biskop Atle Sommerfeldt.

For alle religioner

Nå har Borg bispedømme, i nært samarbeid med andre religioner og livssyn i STL (Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn) utarbeidet et ressurshefte til bruk i helsesektoren. Her finnes det tekster for buddhister, hinduer, jøder, muslimer, kristne – og tekster tiltenkt mennesker med humanetisk bakgrunn.

Retten til religiøst liv er nedfestet i både den europeiske-, og FNs menneskerettighetserklæringer. I Norge er denne retten konkretisert i stortingsmeldinger og kvalitetsreformen Leve hele livet som kom i fjor. I et rundskriv fra helsedirektoratet fra 2009, pålegges helseinstitusjonene å legge til rette for religionsutøvelse.

Offentlig ansvar

– Alle i vårt samfunn har rett til religions- og livssynsutøvelse, også når de oppholder seg i en helseinstitusjon. Det er avgjørende at det offentlige ser ansvaret for at mennesker som befinner seg i deres omsorg, også får anledning til å utøve sin religion, sier Sommerfeldt.

I FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, står det i artikkel 18:

«Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å (...) å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer».

– Dette har nok vært et lite påaktet område, særlig overfor mennesker med andre livssyn enn kristendommen – og bidraget til å støtte opp rundt dette behovet har nok vært preget av tilfeldigheter. Dette dreier seg om mer enn det tradisjonelle, ukentlige besøket fra kirken på sykehjemmene, som er etablert praksis i vårt samfunn, sier biskop Atle Sommerfeldt.

Ord til trøst

– De fleste av oss har mulighet til selv å praktisere og utøve vår tro eller vårt livssyn. Men for mange som mottar helse- og omsorgstjenester er situasjonen annerledes. De er avhengig av bistand fra tjenesteyterne for å få oppfylt sine ønsker og behov.

I Norge har Helsedepartementet definert det som klart ansvar å legge til rette for at tjenestemottakerne på helseinstitusjonene får muligheten til å praktisere sin tro, uavhengig av hvilken religion eller livssyn tjenestemottakerne tilhører.

– Etter hvert som helsetjenestene i stor grad kommer hjem til folk, vil behovet øke for at også hjemmetjenestene bidrar – og da trenger de et verktøy for å dekke dette behovet. Vi mener at Ord til trøst vil være et viktig bidrag for alle sektorer i helsevesenet, når de skal innfri dette behovet, sier biskopen i Borg.

Gode tilbud

Atle Sommerfeldt ser at bevisstheten om dette ansvaret øker.

– Veldig mange erkjenner det offentlige har hatt et tilfeldig forhold til dette. Men det skjer noe nå, jeg ser selv flere eksempler i mitt eget bispedømme der denne tematikken er kommet på dagsorden – og resulterer i gode tilbud mange steder, sier Sommerfeldt.

Nå håper han at det nye heftet kan være en ressursbank for de som skal utøve denne tjenesten, Ord til trøst vil også være tilgjengelig elektronisk.

Mangler kontrollorgan

Spesialprest Tor Ivar Torgauten har vært sterkt delaktig i arbeidet med Ord til trøst. I atten år har han jobbet med integreringsarbeid for mennesker med utviklingshemninger, og deres plass i kirken.

– En sann gudstjeneste – og religionsutøvelse generelt, er det tilbudet som rommer absolutt alle. Dette opplever jeg som kjernen i evangeliet, sier han.

Han mener det fortsatt er store forskjeller i hvordan retten til religiøs utøvelse ivaretas.

– Det er fortsatt ikke noe kontrollorgan som sjekker dette feltet, og noen steder møtes man fortsatt av religiøs fobi. Men dette er nå en veldig klart definert rettighet, som også brukerne kan etterlyse, sier Torgauten.

LES MER: Religionsfriheten forsømmes

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter