Nyheter

Utenriksministeren talte de forfulgtes sak

Kristne konvertitter rammes hardt av innskrenket trosfrihet i Midtøsten. I Oslo viste hundrevis sin støtte for forfulgte kristne torsdag kveld.

Bilde 1 av 5

I en fullsatt Oslo domkirke minnet Stefanusalliansen og Åpne Dører om at retten til å skifte tro ikke er en selvfølge alle steder i verden. I år legges det særlig vekt på forholdene i Iran og Saudi-Arabia.

Utenriksminister Børge Brende deltok i starten av samlingen i kirken, før flere hundre gikk i fakkeltog for forfulgte kristne.

– Det er en glede for meg å vise støtte til de hundrevis av engasjerte mennesker her i Norge som hver november markerer solidaritet med forfulgte religiøse minoriteter, og som i år har fokus på retten til å skifte tro, sier Brende til KPK.

LES OGSÅ: Her er det farligst å tro

Konkrete anbefalinger

Pinsepastor Siri Novak Jenssen leverte et opprop fra organisasjonene til Utenriksdepartementet (UD) etter fakkeltoget. Oppropet har konkrete anbefalinger til hvordan Norges innsats for trosfrihet og retten til å skifte tro kan styrkes.

– Jeg setter også denne gang stor pris på at dere gir meg noen konkrete utfordringer, sier utenriksminister Børge Brende som ble minnet om at han hadde sagt han var takknemlig for å bli utfordret på dette under fakkeltoget for tre år siden.

– Utfordringene er krevende, de er noe å strekke seg etter, og de forplikter, sier Brende.

Det er i år tiende gang at fakkeltog for forfulgte kristne arrangeres i Norge.

– Vi er takknemlige for at forfølgelse av kristne og andre minoriteter har kommet høyere opp på agendaen, sier assisterende generalsekretær i Stefanusalliansen, Hilde E. Skaar Vollebæk.

Eget minoritetsprosjekt i UD

– Internasjonalt arbeid med menneskerettigheter har gjennom mange år vært en viktig del av norsk utenrikspolitikk, sier utenriksminister Brende.

Han mener vi står overfor en betydelig menneskerettighetsutfordring når vi vet at tre fjerdedeler av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfriheten begrenses.

– Vi har derfor et eget minoritetsprosjekt i Utenriksdepartementet, der vi jobber med disse spørsmålene i samarbeid med våre ambassader og i FN, sier han.

LES OGSÅ: Hun fikk beskjed om å bli muslim igjen, eller forlate landet

Ti fakkeltog

Samtidig med fakkeltoget i Oslo ble det arrangert lignende arrangementer i Stavanger og Trondheim. Også i Bergen var det stort oppmøte i fakkeltoget sist onsdag. Til sammen arrangeres det fakkeltog for forfulgte kristne ti steder i Norge i høst.

– Vi oppfordrer blant annet norske myndigheter til å legge press på stater til å forandre lovgivning som kriminaliserer apostasi og konvertering, og til å sikre at konvertitter på norske asylmottak ikke opplever trusler og vold fra andre beboere, forteller menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen, Lisa Winther, som har skrevet oppropet som ble levert til UD.

Børge Brende sier han forstår at dette er noe mange er opptatt av.

– Konfliktene i Midtøsten har mange steder fått grusomme konsekvenser for kristne og andre minoriteter. Det er naturlig at mange nordmenn er særlig opptatt av de kristnes situasjon. Også andre troende enn kristne er utsatt, som for eksempel bahaier, ahmadiyyaer og shia-muslimer, sier han.

Blir kristne gjennom TV-programmer

På markeringen i domkirken i Oslo var også Nikoo Ordodary (27) fra TV-kanalen Sat7 PARS. Nikoo har i mange år vært programleder for et ungdomsprogram, og hun er nå visedirektør for kanalen. Hun har selv opplevd å måtte flykte fra hjemlandet Iran, fordi familien ble kristen.

Hun fortalte historier om mennesker i Iran som fant Jesus gjennom kanalens programmer og fortalte om hvor vanskelig det er å konvertere og leve med kristen tro i Iran.

Gjennom sitt arbeid i Sat7-PARS har hun snakket med svært mange som blir forfulgt på grunn av sin nye tro, noe som har inspirert henne til å ta en master i internasjonal lov med fokus på retten til å skifte tro.

Stig Magne Heitmann fra Åpne Dører fortalte rørende historier om iranske konvertitter som ikke blir trodd av norske myndigheter og får avslag på sine asylsøknader.

Viser støtte ved å bruke tid

Flere hundre hadde møte opp i Oslo for å vise solidaritet med de forfulgte kristne.

– Jeg vil vise min støtte. Det gjør jeg med penger, men det er gøy også å gjøre noe der du faktisk bruker av tiden din for å vise støtte. Det er jo ikke så lett å reise til Iran og andre land hvor de trenger hjelp og støtte, men man kan i hvert fall gjøre dette lille i Norge, sier Vilde Mari Reinertsen (21).

Hun ønsker å være med og være et lys i mørket.

– Det er også fint å kunne være tydelig på at man er kristen og fortelle andre at jeg gikk i fakkeltog for forfulgte kristne.

Søndag for de forfulgte

13. november markeres «Søndag for de forfulgte» i menigheter over hele verden. Stefanusalliansen oppfordrer alle menigheter i Norge til å markere dette enten da eller en annen dato som passer.

– Denne dagen viser vi solidaritet med alle kristne som undertrykkes og står opp for alle menneskers rett til trosfrihet, skriver Stefanusalliansen på sine nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter