Nyheter

Utelukker ikke regjering

Fylkesledere i Venstre stiller seg bak partiledelsen i spørsmålet om et eventuelt regjeringssamarbeid. De mener det viktigste er gjennomslag for egen politikk.

Vårt Land har vært i kontakt med ni av Venstres fylkesledere. ­Ingen av dem lukker døren til å sitte i regjering med Høyre og Frp. Alle stiller de seg bak ­Trine Skei Grande og landsstyrets ­beslutning.

De er avventende til hvilke­ ­resultater som eventuelt vil bli forhandlet fram.

Denne helgen avholder Venstres landsstyre et møte der partiets posisjon til regjeringsforhandlinger vil bli drøftet. Det er ventet at Grande vil komme innom temaet i sin tale lørdag.

– Jeg har tillit til de vurderinger som ledelsen gjør i forhandlingene. Det viktigste er å få gjennomslag for de viktigste sakene for Venstre, forteller fylkesleder i Akershus Venstre Boye Bjerkholt.

LES OGSÅ: Ny KrFU-leder foretrekker borgerlig samarbeid

Sonderinger

Etter det Vårt Land forstår starter Venstre snarlig sonderingen for å berede grunnen for regjeringssamtaler. Det skjer trolig neste uke.

Det skal være viktig både for Venstre og statsminisiter Erna Solberg at de tre partiene forhandler på like vilkår. Det blir ikke en forhandling mellom en regjeringsblokk og Venstre.

Disse samtalene vil gå parallelt med budsjettforhandlinger, der også KrF vil delta.

Under forhandlingene vil de tre programmene gjennomgås for å undersøke om det er grunnlag for reelle forhandlinger. De vil diskutere likheter og smertepunkter i et eventuelt regjeringssamarbeid.

Forhandlingene er ventet å ta opp mot en måned. Dersom de tre partiene finner en felles forståelse, vil de starte reelle regjeringsforhandlinger.

LES OGSÅ: – «Corny» å tro at en statsråds kjønn påvirker politikken

Ønsker gjennomslag

Ønsket om mest mulig gjennomslag for Venstres politikk går igjen hos de fleste av fylkeslederne Vårt Land har snakket med.

– Vi har gitt flere løfter om å gjøre skolen enda bedre, øke antallet grundere for å skape nye arbeidsplasser og ta vare på miljøet. Det er de tingene jeg setter høyest, sier fylkesleder i Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde.

Også fylkesleder i Troms Venstre Vanja Dahl understreker at gjennomslag for egen politikk er det viktigste i eventuelle regjeringsforhandlinger.

– Det mest pressende nå er å forhandle om statsbudsjettet. Man har litt tid på seg til å forhandle om hvordan et samarbeid skal være. I den sammenhengen har jeg full tillit til at ledelsen ivaretar hensynet til partiet og mest mulig gjennomslag for politikken.

LES OGSÅ: Ap-politiker mener partiet Rødt bikker mot å være et religiøst parti

Sylvi en hindring

Fylkesleder i Sogn og Fjordane Venstre ­Gunhild Berge Stang trekker frem Sylvi Listhaug som en hindring for et eventuelt regjeringssamarbeid.

– Regjeringen kjører ikke en politikk som er så forskjellig fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men det er ikke bare praksis som betyr noe, også retorikk er viktig. Politikere skal være forbilder på hvordan folk skal være ovenfor hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Bærekraften vokser fra grasrota

Vil ikke ha samarbeidsavtale

I nåværende regjeringsperiode inngikk regjeringspartiene Frp og Høyre en samarbeidsavtale med Krf og Venstre. Samarbeidsavtalen ga innrømmelser til Krf og Venstre mot at de støttet Blåblå politikk. Etter valget i 2017 har Krf nå valgt å gå i opposisjon.

– Jeg tror ingen av oss har tenkt å gjenta samarbeidsavtalen. Vi fikk til mye, men vi fikk ikke så mye politisk uttelling for alle de gode tingene vi fikk gjennomslag på, mener fylkesleder i Oslo Venstre Espen Ophaug.

Han mener likevel det er flere faktorer som spiller inn i vurderingen om et tettere samarbeid og at det derfor er vanskelig å gi et konkret svar.

Ophaug får støtte av partikollega Idun K. Bortne.

– Erfaringene fra den type samarbeidsavtale fra sist periode var at det ikke fungerte som ønsket. Tilbakemeldingene er at vi ikke ønsker det samme nå, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter