Nyheter

Utbytte kan stoppe skattefradrag for gaver

Finansminister Siv Jensen er klar på at organisasjoner som er under gavefradragsordningen ikke kan føre verdier ut av foretaket.

Bilde 1 av 2

I etterkant av NRK Brennpunkts dokumentar om TV Visjon Norge og Jan Hanvold stilte stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum spørsmål til finansminister Siv Jensen om hun ville stramme inn gavefradragsordningen for aksjeselskaper – som TV Visjon Norge er. I dag kan givere til Visjon Norge trekke fra inntil 25.000 kroner på skatten for gaver.

«Pengepredikanten»

I Brennpunkt-dokumentaren kom det fram at Jan Hanvold har sittet på begge sider av bordet når Visjon Norge har inngått avtaler om blant annet husleie. Hanvold er deleier i eiendomsfirmaet Øvre Eikervei 126 som eier lokalet der Visjon Norge har hovedkontor, og han har signert leiekontrakten både som utleier og leietaker.

Årlig har Øvre Eikervei inntekter på nesten 4 millioner – i hovedsak leieinntekter fra Visjon Norge. Av dette henter Jan Hanvold ut tett opp mot 1 million i lønn fra eiendomsselskapet. Jan Hanvold har også 6-700.000 kroner i lønn fra Visjon Norge.

LES OGSÅ: Hanvold og Visjon Norge ønsker å bli kontrollert

Fradrag for aksjeselskap?

I sitt skriftlige spørsmål til finansministeren lurer Senterpartiets Vedum på om hun vil «vurdere om gaver til aksjeselskaper som TV Visjon Norge AS også i fremtiden skal kvalifisere for slikt skattefradrag?»

Han skriver at han antar «at det nå vil tas skritt med tanke på den konkrete organisasjonens rett til å motta fradragsberettigete gaver».

LES KOMMENTAR: Hvorfor stakkarsliggjør vi giverne i stedet for å stille dem til ansvar for den teologien de er med på å spre?

Skjulte overføringer?

Siv Jensen er tydelig på at hun ikke har grunnlag for å uttale seg i denne konkrete saken, og at det er opp til Skatteetaten hva de eventuelt vil gjøre med tanke på Visjon Norge.

«Jeg oppfatter likevel at media-dekningen i denne saken særlig har satt fokus på transaksjoner mellom en godkjent organisasjon og nærstående parter, der det kan være spørsmål om avtalt vederlag er markedsmessig eller om det skjer en skjult overføring av verdier fra organisasjonen», skriver hun.

Utbytte kan stoppe fradrag

Hun skriver videre at slike utfordringer til slike transaksjoner ikke er noe som prinsipielt er knyttet til selskapsformen aksjeselskap.

«Dersom transaksjoner mellom en godkjent organisasjon og en nærstående part ikke er markedsmessige og dermed tilgodeser aksjonærer eller andre utenfor det ideelle formålet, kan det bli ansett som en overføring av verdier (utbytte) fra organisasjonen som endrer dennes status som en ikke-økonomisk innretning. Det kan i tilfelle diskvalifisere organisasjoner fra gavefradragsordningen», skriver hun.

Være obs på misbruk

Finansministeren ser på gavefradragsordningen som et betydningsfullt element for finansiering av frivillig sektor.

«Jeg mener at dette kan tilsi at Skatteetaten i fremtiden viser årvåkenhet overfor mulig misbruk av ordningen ved transaksjoner mellom godkjente organisasjoner og nærstående parter», skriver finansministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter