Politikk

Ut mot sekulære SV

Partileder Knut Arild Hariede deler ut ris til SVs livssynsnøytrale Norge, og ros til verdivennen Senterpartiet.

– Vi skal ha et livssynsåpent samfunn, ikke et livssynsnøytralt. Alle har et livssyn, ingen er nøytrale. Vi skal ikke gjemme bort noe, men ha plass til religion i det offentlige rom, sa Knut Arild Hareide i talen på landsstyremøtet i går.

Utspillet kommer en knapp uke etter at Sosialistisk Venstrepartis landsmøte gjorde «opprør» og vedtok at barnehageloven og rammeplanene for barnehagene skal bli religions- og livssynsnøytrale.

LES OGSÅ: Trygve Slagsvold Vedum har liten sans for SVs sekulære kurs

Ikke nøytralt

Det provoserer Hareide. I talen ramset han opp: Kors og hijab, skolegudstjeneste og sykehusprester, folkekirke og kristent verdigrunnlag i skolens formålsparagraf, radioandakt i NRK og fedrelandssalmen ved åpningen av Stortinget:

– Med jevne mellomrom prøver SV og Human-Etisk Forbund å fjerne disse tingene med den begrunnelse at samfunnet skal være livssynsnøytralt, sa Hareide.

Etter talen forklarte partilederen irritasjonen over SV slik:

– For meg så handler dette om hvordan jeg tenker om tro og religion i våre fellesskapsrom. Sekulært er ikke nøytralt, det er også et livssyn, sier Hareide til Vårt Land.

Sist helg vedtok SVs landsmøte historisk mange punkter om tro- og livssyn. Skolen skal gjøres livssynsnøytral ved å endre formålsparagraf og fjerne krav til kristendomsandel i KRLE-faget.

Som varslet i fjor vedtok partiet punkter om i større grad å bruke stats­støtten som straff mot trossamfunn som benytter seg av unntaksadgangen i likestillingsloven eller bidrar til diskriminering.

LES OGSÅ: Slik er SVs sekulariseringspakke

God venn

Hareide viser på sin side til fjorårets Bård Vegar Solhjell-utspill om «nordmann først, kristen deretter». Det virker dermed lite sannsynlig at KrF havner i regjering med SV, slik stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes åpnet for i Vårt Land forrige fredag.

Også Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er kritisk til SVs sekulære linje.

– Sp vil være tydelige om verdigrunnlaget. I regjering vil Sp gi rom for trosdimensjonen og tradisjoner som en viktig del av menneskenes liv, sa Vedum til Vårt Land onsdag.

Sp har i opposisjon tonet ned samarbeidet med SV – og hatt få sammenstøt med KrF. I talen omtalte Knut Arild Hareide Sp som våre «gode venner».

LES OGSÅ: SV-topp sitter gjerne i regjering med KrF

Nærmere

– På verdiområdet er det få partier som står oss nærmere enn Sp nå. De har kommet oss nærmere. Sp har blitt bedre på disse verdisakene enn de var da de satt med makt i den rødgrønne regjeringen, sa Hareide til Vårt Land etterpå.

Selv om Sp distanserer seg fra SV, var Hareide tilbakeholden med å åpne for samarbeid med Sp. I stedet gjentok han landsstyrets vedtak om sentrum-Høyre-regjering med KrF, Venstre og Høyre – og at KrF mest sannsynlig går i opposisjon dersom det blir umulig.

Enkelte sentrale partifolk mener derimot at KrF må områ seg om ikke-sosialistene taper og en rødgrønn regjering seiler opp, skrev Vårt Land onsdag:

«Spørsmålet er om vi virkelig vil være i opposisjon til en slik regjering eller være med på å påvirke den. KrF er et sentrumsparti og kan i prinsippet samarbeide begge veier. Så når denne tankegangen er utgangspunktet, så bør det i noen tilfeller være mulig å delta», sa påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land i februar.

– Vi kan ikke forutse hva velgerne vil si, eller låse døren og kaste nøkkelen, sa Hareide etter landsstyremøtet i går.

– Nå synes jo Sp nærmest å legge til rette for dere?

– Det er mye til felles mellom Sp og KrF. Det må vi ta stilling til om så skulle skje. Men havner vi på vippen, vil vi se til en sentrum-Høyre-regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk