Politikk

Ut mot Kårbøs soloutspill

KrFs toppolitiker i Bergen, Dag Inge Ulstein, mener fylkeslederen har utvist for dårlig rolleforståelse med sine utspill om å gå i regjering med Frp.

– Som fylkesleder opptrer du på alles vegne. Rolleforståelsen hans har vært litt krevende, siden det har vært noen runder med sånne utspill, sier Dag Inge Ulstein, KrFs finansbyråd i Bergen.

Lørdag går Pål Kårbø av som fylkesleder i Hordaland KrF. Som leder for det store fylkeslaget har han flere ganger tatt til orde for å gå i regjering med Frp – noe han gjentok i et intervju med Vårt Land i går.

Allerede valgnatten tok Kårbø til orde for å revurdere partiets samarbeidsvedtak om å utelukke Frp-samarbeid, med henvisning til det historisk lave valgresultatet på 4,2 prosent.

LES OGSÅ: Mener man ikke kan være kristenkonservativ og samarbeide til venstre

Tar bladet fra munnen

I Hordaland er derimot meningene delte om samarbeid og KrFs vei videre – noe også Kårbø villig innrømmer.

Både i Hordaland fylke og i Bergen inngår KrF i sentrum/venstre-koalisjoner. Samarbeidet med Arbeiderpartiet og byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen har av mange blitt sett på som en prøveballong for et nasjonalt samarbeid mellom Ap og sentrum.

Likevel har Bergensprofilen Dag Inge Ulstein vært forsiktig med å kritisere sin fylkesleder.

På spørsmål fra Vårt Land tar finansbyråden nå bladet fra munnen og kritiserer Kårbøs rolleforståelse:

– Han har sittet i landsstyret og vært med på alle samarbeidsvedtakene. Han var til stede på landskonferansen nylig, der ledelsen var tydelig på at vi skal ha en strategiprosess for å velge sakene vi vil prioritere. Det vil igjen danne grunnlag for en samarbeidsdebatt. Det er stor bredde i KrF og alle må få si sitt i prosessen. Da blir det spesielt å gå ut som han gjør når han har den rollen han har, sier Ulstein etter å ha lest intervjuet med Kårbø i fredagsavisen.

LES OGSÅ: Tilfellet Hordaland KrF

– Litt absurd

I intervjuet med Vårt Land svarte Pål Kårbø blant annet:

• Han er ikke åpen for at konklusjonen på partiets strategiprosess blir å samarbeide med venstresiden.

• Han er bekymret for at de i KrF som står opp for den «verdikonservative, tradisjonelle linjen med samarbeid med Høyre har blitt færre».

• At han personlig ikke mener man kan være kristenkonservativ og samtidig ønske å samarbeide med venstresiden.

– Det er litt absurd hvis de som mener at samarbeids- og statsministerdiskusjonen ødela for oss ved valget, samtidig bidrar til å holde den i live. Det er å begynne i feil ende. Nå har vi mulighet til å ha en god prosess. Så kan vi ha høy temperatur når vi skal lande samarbeid senere, sier Ulstein.

Han har inntrykk av at hordalendingene har sansen for fremgangsmåten partiledelsen har valgt.

Ulstein er dessuten kritisk til Kårbøs definisjon av hva slags saker kristenkonservative er opptatt av og hvem de vil samarbeide med:

– Det blir vel bastant og uriktig av ham. Jeg tror sannheten er at det er veldig ulikt, sier Ulstein.

LES OGSÅ: Hareide varsler klar tale om samarbeid

Uenige i sak

I gårsdagens intervju pekte Pål Kårbø på «kristendommens plass i samfunnet» og bioteknologi som viktige konservative verdisaker der han mener KrF har mest å hente sammen med Høyre – også når Frp følger med på lasset.

På spørsmål om hvilke saker han håper KrF vil prioritere etter strategiprosessen svarte han «verdiskaping, kompetanseheving og samferdsel». Han vil snakke om harde verdier, ikke bare om myke verdier. Kårbø vektlegger også enkeltmenneskets ansvar for eget liv.

Dag Inge Ulstein er uenig i Kårbøs ønskeprioriteringer. På spørsmål om hva som er de viktige, kristenkonservative sakene slik han ser det, svarer han:

– Helseetiske spørsmål avgjøres nå. Der er KrF helt unike. De sakene må vi prioritere. To andre viktige saker er klima og miljø, samt flyktninger og vårt globale ansvar. Mange unge kristne har miljø som inngang til politikken. Jeg tror en tradisjonell samferdselspolitikk vanskelig vil skape engasjement rundt kristne verdier.

LES OGSÅ: Ber Hareide ta samarbeidsvalget

Føler seg definert ut

Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik, er også kritisk til gårsdagens Kårbø-utspill. Hun er en av partiets mest profilerte tilhengere av å holde døra oppe for sentrum/venstre-samarbeid.

– Jeg reagerer på at en fylkesleder, når vi tross alt er enige om å ha en prosess, går ut og sier at den bare kan ha ett utfall. Skal vi først velge å samarbeide med en av blokkene, må det basere seg på politiske prioriteringer

Både hun og Ulstein understreker at Kårbø er i sin fulle rett til å komme med sine uttalelser. Det er innholdet hun er uenig i.

– Jeg lurer på hva han definerer inn i begrepet kristenkonservativ. Jeg merker i hvert fall at jeg kjenner meg definert ut. Det har han ikke rett til og jeg er veldig uenig i at det å være kristenkonservativ er å velge politiske løsninger på høyresiden, sier Brosvik, som tviler på at det er veldig bred oppslutning om Kårbøs syn i Hordaland KrF:

Hvis kristenkonservativ vil si å ha et restriktivt syn på ekteskap for homofile, abort og bioteknologi, er det liten forskjell på de to blokkene, mener hun. Og da er en mer sosialt bevisst venstreside å foretrekke fremfor en individualistisk høyreside, slik hun ser det:

– Da vi forhandlet med Høyre og Frp viste det seg at avstanden ble for stor. Vi har derimot aldri prøvd å forhandle en plattform med Ap. Da bør vi som sentrumsparti kunne gi det en sjanse, sier fylkeslederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk