Politikk

Ut av MDG i protest

Etter ti år i partiet, melder prest Tom Sverre Tomren seg ut av MDG og inn i KrF. Han trekker frem menneskesyn og religionspolitikk som årsaker.

Bilde 1 av 2

– Det er understrømninger i partiet når det gjelder menneskesyn og religion jeg ikke kan stå innenfor, sier Tom Sverre Tomren.

Soknepresten og høgskolelæreren har vært en profilert politiker i MDG, både som førstekandidat til stortingsvalget i 2013 og fylkespolitiker i Hordaland. Etter det Tomren beskriver som en avgjørelse som har modnet frem, velger han nå å melde seg ut av partiet han har vært medlem av i ti år.

LES MER: Frp refser MDG-poltiker Tom Sverre Tomren

Allerede i forkant av MDGs landsmøte i mai 2017, truet Tomren om å melde seg ut dersom landsmøtet vedtok et forslag om en aldersgrense på 16 år for omskjæring som han mente brøt med religionsfriheten og kunne minne om jødeparagrafen. Det endte til slutt med at forslagsstillerne trakk forslaget, og Tomren ble værende i partiet. Når sier imidlertid presten stopp.

– Det at MDG stemte for eggdonasjon på Stortinget var en tung kamel å svelge, sier Tomren og viser til voteringen i mai da MDGs representant på Stortinget sikret den ene stemmen som manglet for flertall for eggdonasjon.

Allikevel understreker Tomren at det ikke er den enkeltsaken alene som gjør at han nå går til KrF, men utviklingen i MDG over tid.

LES MER: MDG på velgerjakt med ny livssynspakke

Liberale

Han trekker frem at han har vært i knallharde debatter med partimedlemmer og sier han reagerer på et menneskesyn og en religionsdebatt som går på tvers av menneskeverdet. Han tror MDG vil ende på liberale standpunkter når verdispørsmål som omskjæring og eutanasi (aktiv dødshjelp red. anm.) skal avgjøres fremover.

– Når debattene kommer opp på landsmøtet, tror jeg MDG vil falle ned på de liberalistiske standpunktene der menneskeverdet ikke holdes oppe. Jeg er sliten og orker ikke å stå i den eutanasi-kampen som kommer internt i MDG. Jeg er derimot trygg på KrF i disse sakene, sier Tomren.

Han tror flere partimedlemmer kan følge hans eksempel dersom MDG går inn for liberale standpunkter i verdisaker.

– Det er flere som er opptatt av menneskeverdet i MDG, og jeg tror flere vil forlate partiet, sier Tomren og understreker: – Noe av utfordringen ved å oppvurdere naturens verdi, er at man risikerer å nedvurdere menneskets verdi.

LES MER:

Rom for debatt

Natalia Golis, fylkesleder i Hordaland, sier hun har forståelse for Tomrens utmelding, men er uenig med kritikken han løfter frem.

– Jeg tror det er veldig utfordrende å definere understrømninger. Politiske partier vil alltid være i bevegelse og man utvikler bedre politikk gjennom å være uenige, sier Golis som mener man også må skille mellom ukultur og politisk uenighet.

Hun understreker at MDG er splittet på bioteknologi og at partiet ennå ikke har tatt et standpunkt om bioteknologilovverket som vil komme opp til behandling på Stortinget.

– Jeg tviler på at aktiv dødshjelp vil være aktuelt for MDG, og ved forrige landsmøte var det et stort flertall som stemte ned et svært liberalt forslag om ruspolitikk. Det er en ganske konservativ linje i MDG på flere saker, sier Golis.

LES MER: Portrettintervju med prest Tom Sverre Tomren

Utmeldingsbølge

Tomrens utmelding er én av flere i en bølge av utmeldinger fra MDG-folkevalgte i løpet av våren. Selv ser Tomren sin utmelding i sammenheng med de andre, selv om hans begrunnelse er personlig.

– Partiet har vokst mye de siste årene, og nå er det en voksesmerte. Det har kommet til mange nye røster og nye måter å se ting på. Da er det naturlig at noen sier at denne utviklingen ikke er vår utvikling, sier Tomren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk