Nyheter

Usikre på egg-løsning

Ingen av partiene som nå ønsker eggdonasjon har bestemt seg for hvordan de vil regulere det i praksis.

Men både Frps og Aps helsepolitiske talspersoner sier de vil åpne opp mer enn det norske Bioteknologirådet anbefaler:

– Hvis Bioteknologirådets anbefalinger skal legges til grunn, vil det være veldig begrensende for mange par i Norge, sier Torgeir Micaelsen (Ap)

– Vi støtter ikke disse restriksjonene som Bioteknologirådet har lagt opp til, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp).

LES MER: Bioteknologirådet sier ja til «overskuddsegg», men nei til kjøp og salg

Ja-partiene: Vet ikke hvordan

Både Ap, Frp og SV har allerede sagt ja til å tillate eggdonasjon, og i går gikk også Miljøpartiet De Grønnes programkomité inn for å oppheve forbudet. Følger Høyre etter på landsmøtet i mars blir det politisk flertall i Norge.

Det vil i så fall gjøre det nødvendig å finne gode løsninger for hvordan eggene skal doneres. Men det har partiene som har sagt ja ennå ikke bestemt seg for.

– Det er mer et prinsipielt spørsmål som vi mener partiene burde ta stilling til i første omgang, sier Aps Micaelsen.

– Vi har ikke gått så mye inn i hvordan det skal reguleres, sier Frps Kjønaas Kjos.

– Vi har bare tatt et prinsipielt standpunkt, oppgir leder for MDGs programarbeid Ingrid Liland.

– Vi har tidligere sagt ja til eggdonasjon, men ikke landet helt på innretningen, sier Kirsti Bergstø i SV.

Hun var den som jobbet mest med tematikken sist gang partiet tok debatten. SVs programsnekkersjef Snorre Valen sier at partiet fortsatt er for eggdonasjon, selv om temaet har falt ut av deres siste programutkast.

LES OGSÅ: Frykter egg-ja blir surrogati-ja

Høyre vet heller ikke

Heller ikke eggdonasjonsforkjemperne i Høyre har gjort seg opp en tydelig mening.

Leder av Høyres likestillingsutvalg, Tina Bru, oppgir på sms at hun er for eggdonasjon, men ikke har et standpunkt om hvordan det skal gjøres. Hun tror heller ikke partiet vil ta stilling til mer enn det prinsipielle spørsmålet om ja eller nei på landsmøtet i mars.

LES MER: Kylee advarer andre kvinner mot å donere egg

Frp: «Alle som vil»

Vårt Land skrev mandag om at eggdonorer i land som USA tar store helserisikoer, blant annet på grunn av liten regulering av eggdonasjons-industrien. Hvis Norge åpner for eggdonasjon i den varianten Bioteknologirådet har anbefalt, vil dette imidlertid ikke bli et problem: Rådet anbefaler nemlig kun å åpne opp for å bruke overskuddsegg fra kvinner som allerede gjennomfører inngrepet til egen prøverørsbehandling.

Men både Micaelsen og Kjønaas Kjos vil åpne opp for at også andre kvinner skal kunne donere egg – slik de kan i våre naboland Danmark og Sverige.

– Alle som vil donere egg og som vi vet har helse til det skal få lov, mener Kjønaas Kjos.

– Overskuddsegg fra prøverør vil sannsynligvis ikke være nok for å dekke de behovene som er til stede, begrunner Micaelsen.

Han understreker at dette er hans personlige oppfatninger, og at partiet ikke har landet i prosessen.

LES MER: Kvinner som donerer egg risikerer kreft

Ekstra argument at så mange kvinner reiser

Hverken Kjønaas Kjos eller Micaelsen mener det bør være et selvstendig argument for liberalisering at kvinnene som i dag donerer egg i andre land risikerer store helseproblemer.

– Hovedsaklig handler det om at eggdonasjon bør være lov så lenge sæddonasjon er lov. Men det er et tilleggsmoment for å tillate det at mange hundre norske kvinner allerede reiser til utlandet hvert år, sier Kjønaas Kjos.

Micaelsen understreker at det selvsagt vil være en fordel å kunne sikre en mer forsvarlig utføring av inngrepene i Norge, selv om han ikke ser andre lands diskutable praksis som et eget argument for å tillate eggdonasjon i seg selv.

– Og selv om det kan være risikoer ved å være donor, tilsier de medisinske rådene fra blant annet Helsedirektoratet at eggdonasjon ikke er forbundet med større fare enn at det bør være tillatt, sier Micaelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter