Verden

USA vil prioritere bistand til kristne

USA vil prioritere kristne og andre minoriteter i Irak i sin bistand til landet. Visepresident Mike Pence er pådriver bak omstridt beslutning.

Trump-administrasjonen har bestemt at mer av deres bistandsmidler skal øremerkes for kristne, jesidier og andre minoriteter på Ninivesletten i det nordlige Irak.

Langt inn i det amerikanske Utenriksdepartementet blir det advart mot den nye linjen. Kritikerne frykter at slik forskjellsbehandling både kan føre til represalier mot de kristne, og hindre videre framgang i krigen mot den islamistiske terrorgruppen IS.

FN uenig

FNs utviklingsprogram UNDP har anbefalt at mer av bistanden bør bli konsentrert rundt de mer folkerike områdene ved den krigsherjede storbyen Mosul, som i fjor ble frigjort fra IS.

Den ekstra støtten til kristne kommer som følge av at spesielt visepresident Mike Pence har engasjert seg for de forfulgte kristne i Midtøsten. Antallet kristne i regionen har stupt dramatisk de siste par tiårene.

– Kristenheten er under angrep som aldri før i disse gamle samfunnene. Mens trosbaserte grupper, med beviselig gode resultater og dype røtter i disse samfunnene, er mer enn villig til å hjelpe, så blir deres anmodninger om midler altfor ofte avslått av FN, sa Pence da han på et møte arrangert av gruppen Defence of Christians i oktober i fjor lovet å øke støtten til de kristne.

Dramatisk nedgang

Etter at USA invaderte Irak og fjernet diktatoren Saddam Hussein i 2003, blir det blir anslått at antallet kristne i landet er redusert fra 1,4 millioner til rundt 250.000 i 2016.

Pence gjorde det allerede i høst klart at USA aktet å «stanse finansieringen av ineffektive bistandsanstrengelser fra FN», og heller vil sende støtte direkte til kristne og andre forfulgte minoriteter gjennom den amerikanske bistandsgiganten USAID.

Nå har Trump-administrasjonen fulgt opp løftet og bestemt seg for å øremerke 55 millioner dollar av en bevilgning som allerede er gitt til UNDP, til kristne og minoriteter «som har vært ofre for IS sine grusomheter».

I den nye avtalen med UNDP skal USA ha plukket ut spesifikke kristne landsbyer som skal støttes, for å bidra til fortsatt bosetning i noen av kristenhetens eldste samfunn.

Intern amerikansk strid

Ifølge amerikanske medier er vedtaket omstridt innad i amerikansk UD og USAID. Flere skal ha advart om at økt direkte støtte og offentlig oppmerksomhet om religiøse minoriteter, særlig kristne, kan fyre opp under sekteriske skiller og slå tilbake på minoritetene som nå får økt støtte.

Til Foreign Policy sier Kenneth Pollack ved American Enterprise Institute at det vil ta seg dårlig ut dersom kristne, som utgjør en tallmessig ubetydelig minoritet i Irak, får en uproporsjonal stor andel av bistanden:

– Det ser ut som USA ikke er forpliktet til en generell gjenoppbygging og stabilisering av Irak. Det vil se ut som vi er mer opptatt av våre egne spesialinteresser, sier Pollack, som er tidligere Irak-spesialist i CIA.

Fordrevet med brutale metoder

Andre observatører påpeker at det er ufornuftig å satse på religiøse minoriteter i områder der IS ikke har noen sjanse på å komme tilbake, i stedet for å bruke midlene på tiltak som vil demme opp for de ekstreme islamistene i områder der de utgjør en langt større trussel.

Derimot forsvarer direktør Philippe Nassif i Defence of Christians prioriteringen, ettersom de kristne og jesidiene ble forsøkt utryddet og fordrevet med brutale metoder av IS.

Biskop: Gjengvoldtekter og tortur

Før jul advarte den kaldeiske erkebiskopen Habib Al Nawfali i Basra om at Iraks kristne fortsatt er pessimister, etter det han betegner som et folkemord:

– Den daglige praksisen med ran, gjengvoldtekter, tortur og mord på kristne pågår fortsatt. Derfor lurer de på hva som blir det neste. Vi er redde for at det vil komme en ny bølge av forfølgelse som vil bety slutten for de kristne, sa erkebiskopen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden