Nyheter

USA-ekspert: Trump sitter trygt

Direktesendte høringer, oppsagte ambassadører og æresskjelling på Twitter.

Donald Trump skal ha snakket så høyt at Gordon Sondland krympet seg og tok telefonen bort fra øret. Sondland er USAs EU-ambassadør og skal onsdag grilles både av demokratene og republikanerne.

David Holmes, som er diplomatisk utsending og politisk rådgiver, har sagt at han overhørte denne samtalen, og
 siden Trump snakket så høyt,
 kunne han ikke unngå å høre presidenten spørre om Ukraina var klare til å starte etterforskning, som Trump hadde bedt om. Kilder i Washington sier til CNN at de er mye mer redde for utspørringen av Holmes, enn de gir uttrykk for.

Hotellmagnaten Gordon Sondland begynte å donere penger til det republikanske partiet, og ble etterhvert USAs EU-ambassadør. Han skal ha vært i direkte kontakt med Donald Trump både før og etter den etterhvert berømte telefonsamtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. Onsdag fortsetter høringene i Washington, og riksrettsaken går inn en viktig fase.

– Den neste dagene blir avgjørende og dramatiske, skriver CNN.

FILE - In this Oct. 17, 2019, file photo U.S. Ambassador to the European Union Gordon Sondland, center, arrives for a interview with the House Committee on Foreign Affairs, House Permanent Select Committee on Intelligence, and House Committee on Oversight and Reform on Capitol Hill in Washington.  (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)
Hotellmagnaten Gordon Sondland ble USAs EU-ambassadør.

Militærpenger som brekkstang

Sakens kjerne er om Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske Joe Biden som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år. Biden har lenge vært en av favorittene til å bli den demokratenes kandidat.

Demokratene vil stille ham for riksrett, mens Trump kaller det en heksejakt.

Dersom representantenes hus får flertall for riksrett, føres saken i Senatet. Men der er republikanerne i flertall, med 53 representanter, mot demokratenes 47.

Hva skal til for at nok republikanske politikerere går over på «den andre siden» og stemmer for riksrett mot den sittende presidenten?

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener det må være et klart flertall i folket som også støtter avsettelse.

– Vi er langt derifra, og vil etter alt å dømme ikke komme dit heller.

Han sammenligner dagens situasjon med Richard Nixon som gikk av i 1974, etter Watergate-skandalen.

– Folket snudde. Derfor snudde republikanerne – Nixons eget parti – seg gradvis mot ham. Det tok to år. Denne saken utspiller seg i ekspressfart. Det blir da mye vanskeligere å få landet med seg, mener han.

LES KOMMENTAR: – Demokratiske politikere skjønner de må ta religion mer alvorlig enn Hillary Clinton gjorde

Hvor går grensen for hva trump kan si og gjøre?

Helt siden Donald Trump ble valgt til president har folk stilt seg spørsmålet: Er det ingen grenser for hva Trump kan si og gjøre før kjernevelgerne hans vender ham ryggen? Så langt har svaret vært nei. Også noe så alvorlig som en riksrettprosess ser foreløbig ut til å rokke ved dette.

Er det mulig å si hvor den grensen går? Hilmar Mjelde mener det må være noe som som bryter med den allmenne rettsfølelsen og vekker allmenn, moralsk indignasjon.

- Den terskelen er ekstra høy i tilfellet Trump, fordi velgerne visste at han ikke var mors beste barn da de likevel – eller kanskje derfor – valgte ham i 2016, sier han.

Vårin Alme, statsviter og kommentator på Amerikanskpolitikk.no, mener det er et vanskelig spørsmål, selv om opinionen har endret seg til å være i favør av riksrett. Folket er svært splittet.

– Dette kan endre seg, når velgere nå for første gang har fått høre direkte fra vitnene, sier hun, men minner om at for denne saken handler om ting velgerene ikke bryr seg om i sitt hverdagsliv.

– Tingene som kanskje nettopp gjorde at de stemte på Trump, sier hun.

LES KOMMENTAR: Er det egentlig så farlig at Trump tar med førstedatteren på jobb?

Presidenten tvitret under høringen

I forrige uke Twitter-angrep Trump Marie Yovanovitch underveis mens hun forklarte seg. Den tidligere ambassdøren fortalte hvordan hun plutselig fikk sparken av Trump tidligere i år etter en angivelig svertekampanje iscenesatt av Trumps advokat Rudy Giuliani.

«Uansett hvor hun dro, ble det ille. Hun begynte i Somalia, hvordan gikk det?» tvitret presidenten blant annet.

Former U.S. Ambassador to Ukraine Marie Yovanovitch is sworn in to testify before the House Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, Friday, Nov. 15, 2019, during the second public impeachment hearing of President Donald Trump's efforts to tie U.S. aid for Ukraine to investigations of his political opponents. (AP Photo/Alex Brandon)
Marie Yovanovitch under høringen forrige uke

Demokratene kaller det «vitnepåvirkning», mens pressetalskvinnen til presidenten sier det er å si sin mening, noe han har rett til.

I helga ble rådgiver Jennifer Williams sin vitneforklaring offentlig, der hun sier at hun synes telefonsamtalen Donald Trump hadde med Ukrainas president var «uvanlig og upassende».

Williams er rådgiver for visepresident Mike Pence. Også hun – «whoever that is» – får gjennomgå på Twitter av presidenten:

– Demokratene har ennå ikke funnet et «smoking gun»

Vårin Alme sier at Marie Yovanovitch er en svært troverdig og mangeårig amerikansk diplomat. Vitnesbyrdet kan hjelpe demokratene å overbevise om at Trump bør stilles for riksrett.

Hilmar Mjelde mener den tidligere ambassadøren ikke er nok i begivenhetenes sentrum til å påvirke utfallet.

– Demokratene har ikke funnet noe «smoking gun» ennå. Donald Trump sitter trygt. De sliter også med å overbevise et bredt flertall i folket om at denne saken er verdig riksrett, sier han.

– Vil tweeten om henne mens hun snakket kunne felle Trump?

- Nei. Kjernen i denne saken er at å avsette Donald Trump er å annullere både forrige og kommende valg- det er den ultimate politiske straffen. Alle Trumps handlinger må ses i forhold til dette, sier Mjelde.

Han mener det er derfor det sitter så langt inne for mange i Kongressen å støtte riksrett.

– Det er derfor Donald Trump kan gjøre mye kritikkverdig, og kanskje også ulovlig, uten å måtte gå av, sier han.

Tror det går mot riksrett, men uten at Trump blir avsatt

Mjelde mener interessen og engasjementet for saken, følger de politiske skillelinjene; 30- 40 prosent er lite interessert, eller synes ikke det er noe å avsette presidenten for. Saken her heller ikke fått den samme atmosfæren som var rundt Watergate – foreløbig.

– Hva tror du vil skje til slutt?

- Det går mot riksrett uten avsettelse. Donald Trump kan miste 19 republikanske senatorer og likevel overleve.

– Joe Biden kunne ha reagert annerledes, mener Hilde Restad

– Joe Biden har lenge vært en av de heteste kandidatene som demokratenes presidentkandidat. Har hans posisjon blitt svekket?

– Ja, men mest av andre grunner. Partiet er i ferd med å fornye seg, slik det skal i en opposisjonsperiode. De demokratiske velgerne vil ha nye ansikter eller ny politikk, sier Mjelde og trekker fram Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.

Alme trekker fram de samme og understreker at Pete Buttigieg gjør det svært bra nettopp i Iowa – den første delstaten som har nominasjonsvalg.

– Det er ennå tidlig, men kanskje er dette et tegn på at demokratenes nominasjonskamp vil bli splittet - på godt og vondt, sier hun.

– Joe Bidens valgkamp blir bare rarere og rarere

Hilde Restad er førsteamanuensis på Bjørknes Høyskole og USA-ekspert. Hun kaller Joe Bidens valgkamp rar, og enda rarere etter at Ukraina-avsløringene. Bidens reaksjon mener hun er symptomatisk på hele hans valgkamp til nå: Ustø og uten en overbevisende strategi. Er han svekket, er det hans egen feil, sier hun.

– Hva er egentlig greia med Trump og riksrett? Se Hilde Restad forklare her:

– Han har hele veien gjort det bra i meningsmålingene, men samtidig gjør hans stadig uheldige utsagn mange valgeksperter usikre på hvordan dette skal gå. Heller enn å med en gang snu dette til en fordel for seg selv; «Trump er så redd for meg at han begår maktmisbruk for å ta meg»,  skygget han banen en stund før han deretter måtte svare på spørsmål om sin sønn Hunter. Ikke hadde han veldig gode svar, heller.

Her er forslag til flere saker du kan lese om amerikansk politikk og samfunn:

Omstridt amerikansk bistandspolitikk, drevet fram av kristenkonservative krefter, kan ha økt tallet på aborter med 40 prosent i Afrika

– Amerikansk politikk er «en åndelig krig». Det mener både Trumps nye åndelige rådgiver Paula White og den Trump-kritiske pastoren Jim Wallis. Det skriver Erling Rimehaug i denne kommentaren

Demokratiske trosbekjennelser: Vil ta tilbake monopolet republikanerne har på de konservative kristne

---

Fakta om riksrettsgranskingen

  • * 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.
  • * Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina.
  • * Kjernen i etterforskningen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.
  • * Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.
  • * 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett. Siden 3. oktober har et titall vitner forklart seg bak lukkede dører.
  • * Onsdag og fredag denne uken ble utspørringene for første gang åpnet for offentligheten og sendt direkte på TV. De fortsetter neste uke.
  • * Blant andre aktører som etterforskerne krever opplysninger fra, er Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, utenriksminister Mike Pompeo, justisminister William Barr og visepresident Mike Pence.
  • * Trump sier at han ikke har gjort noe galt og kaller prosessen en heksejakt. Han har også krevd å få vite identiteten til varsleren.
  • * Avtroppende energiminister Rick Perry, Trumps stabssjef Mick Mulvaney og USAs avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er blant dem som nekter å vitne etter ordre fra Trump.
  • Kilder: NTB, AP, AFP, DPA og Reuters

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter