Nyheter

Universitetet får kritikk for å sløyfe hebraisk

Universitet i Oslo (UiO) skal ikke lenger tilby studier i moderne hebraisk. – Et uttrykk for at mange midtøsten-forskere ser på Israel som et fremmedelement, mener foreleser.

Neste høst vil det ikke lenger være mulig studere moderne hebraisk i Norge. Da legger nemlig Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Universitetet i Oslo ned undervisningen i språkfaget.

Avgjørelsen vekker sterke reaksjoner, både blant studenter og ansatte.

– Det er meget oppsiktsvekkende, sier Espen Arnesen, som har undervist faget i 40 år.

Han har et bestemt inntrykk av at mange som jobber med midtøstenstudier er negativt innstilt til Israel.

– Jeg tror at i manges hoder er ikke Israel en del av fagfeltet. Mange vil ikke reise dit eller treffe akademikere derfra. Når den fremstående historikeren Benny Morris kommer, og forelesningen hans boikottes av instituttledelsen, så synes jeg det sier litt, sier Arnesen, med henvisning til den israelske historikerens gjesteforelesning i 2014.

Arnesen understreker at han nærmer seg pensjonsalder og at avviklingen ikke vil få store konsekvenser for ham personlig.

– Men jeg synes det er leit for studentene, sier Arnesen, og viser til at Humaniorameldingen tidligere i år framhevet viktigheten av å satse på små og utsatte språkfag.

Tynt tilbud

Norges åtte universiteter har allerede et begrenset tilbud til dem som ønsker å studere moderne hebraisk, Israel i moderne tid eller jødedom fra et sekulært og historisk perspektiv. Ved NTNog universitetene i Agder, Bergen og Stavanger er tilbudet begrenset til tverrfaglige studier av jødedom, kristendom og islam.

Hittil har Universitetet i Oslo hatt det mest omfattende tilbudet, hvor IKOS tilbyr religionshistoriske studier i jødedom annethvert år. Inntil nylig har man også kunnet studere moderne hebraisk ved midtøstenstudier på samme institutt.

Få studenter

Bjørn Olav Utvik leder Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han svarer Vårt Land på SMS, hvor han viser til at instituttets styre har besluttet «å fase ut hebraisk og sanskrit: de to som over lang tid har hatt færrest studenter og som i minst grad henger sammen med de øvrige språkbaserte områdestudiene».

– Ett viktig moment her er å sikre en langsiktig bærekraftig økonomi, siden resultatfinansiering fra studievirksomheten veier svært tungt i instituttets budsjett, skriver Utvik.

Vårt Land intervjuet Utvik før påstandene om instituttets holdninger til Israel og Morris kom. Det lykkes ikke avisen å innhente svar på påstandene fra Utvik fredag. Torkel Brekke, som er professor i religionshistorie ved universitetet, mener det blir feil å la antall studenter legge for tydelige føringer for studietilbudet.

– Da vil man får en konjunkturrettet fagdimensjonering, som jeg tror alle er enig om at er uheldig.

Brekke mener det er mange grunner til at moderne hebraisk er viktig. Han trekker frem midtøstenkonflikten, men også Israels kultur, litteratur, symbolske betydning og Israels posisjon innen innovasjon og utvikling.

– Dette taler for at vi i Norge bør ha forsknings- og undervisningskompetanse på dette feltet, sier Brekke.

– Dramatisk

Maryam Trine Skogen er muslim og student ved teologisk fakultet. I et leserinnlegg i gårsdagens Aftenposten skrev hun at Universitetet i Oslo «har et etisk ansvar for å inkludere minoritetene». Til Vårt Land sier hun at en utfasing av studiet vil innebære at en viktig inngangsport til å forstå midtøstenkonflikten forsvinner.

– Jeg skjønner at instituttet ikke har mye penger, men noen må ta ansvar for å sikre at studiet ikke forsvinner. Noe annet vil innebære et dramatisk kunnskapstap, som vil gjøre det vanskeligere for Norge å spille en rolle både i Midtøsten og i kampen mot antisemittisme, sier hun.

Facebookgruppa «Bevar hebraiskstudiet ved UiO» ble opprettet på tirsdag, og hadde i går ettermiddag 108 medlemmer.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter