Politikk

Unio: La ureturnerbare jobbe

Unio har vedtatt at de vil la ureturnerbare asylsøkere få arbeidstillatelse.

Bilde 1 av 2

– Det kan være fornuftig å se på hvordan regelverket praktiseres, sier LO-leder Hans-Christians Gabrielsen til Vårt Land.

Han viser til LOs handlingsprogram, som ble vedtatt på forrige kongress: «LO vil gå inn for å gi asylsøkere med kjent identitet og lovlig opphold i Norge rett til arbeidstillatelse. Det samme gjelder ureturnerbare asylsøkere som har fått endelig avslag inntil retur blir mulig.»

– Det som er viktig er at det foreligger kjent identitet, sier Gabrielsen.

Programpunktet var omstridt på LO-kongressen i 2017, da forslagsstillerne fra Fellesforbundet og Fagforbundet ønsket at alle som hadde vært i Norge i mer enn fem år, skulle få arbeidstillatelse.

Fornøyd presteleder

Unios representantskapet vedtok mandag enstemmig en resolusjon om at ureturnerbare asylsøkere bør få arbeidstillatelse. Det var leder i Presteforeningen, Martin Enstad, som foreslo resolusjonen.

– Vi vil gjeninnføre arbeidstillatelse for ureturnerbare asylsøkere, sier Enstad.

Han er svært fornøyd med vedtaket.

– Dette er en gruppe som finnes i samfunnet, uavhengig av hva man mener om norsk asylpolitikk. De trenger å få regularisert levekårene sine, sier Presteforening-lederen.

Enstad fremmet resolusjonen i november. Han sier Unio ikke har tatt stilling til noen konkrete enkeltsaker, men prinsippet. Dermed avviser han en direkte kobling til dommen mot Arne Viste, eller saken mot Gunnar Stålsett.

– Men det er klart at det gjør saken mer aktuell, sier Enstad.

Regelendring i 2011

Fram til 2011 fikk papirløse flyktninger arbeide. De kunne få tildelt et såkalt D-nummer etter søknad. Dette var et midlertidig personnummer. I 2010 avslørte Aftenposten imidlertid at det var svært lett å få D-nummer ved hjelp av falske identitetsdokumenter. Da valgte Skattedirektoratet å nulle ut alle D-nummer og gjennomføre en identitetskontroll.

Stoltenberg-regjeringen omgjorde ikke Skattedirektoratets vedtak, og dermed har det ikke vært lov for asylsøkere uten papirer å jobbe i Norge siden 2011. Særlig de 3.000 ureturnerbare asylsløkerne har vært rammet hardt av dette.

Kristent engasjement

Denne høsten har to figurer fra Kristen-Norge sørget for å løfte saken. Arne Viste ble i oktober dømt til ett års betinget fengsel, samt en bot på 1.5 millioner kroner for å ha ansatt papirløse i sitt bemanningsbyrå Plog. Tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, er også siktet for å ha ansatt en papirløs flyktning som vaskehjelp.

LES MER: LO-topp krev at regjeringa må la papirlause få rett til å jobbe

YS: Ingen politikk

YS, som er den tredje av de store hovedorganisasjonene har ikke noen politikk på området. Kommunikasjonssjef i YS, Øyvind Opdal Olufsen, sier at organisasjonen skal ha styremøte tirsdag, der spørsmålet om arbeidstillatelse for papirløse asylsøkere vil bli tatt opp.

– Det er fordi det er en aktuell debatt, og da er det naturlig at YS tar stilling, skriver Olufsen i en SMS til Vårt Land.

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon, og organiserer 13 fagforbund med til sammen 367.978 medlemmer ifølge egne hjemmesider. De fleste medlemsforbundene organiserer personer med høyere utdanning som jobber i offentlig sektor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk