Politikk

Unicare løser Ap-byrådets problemer. Lar Diakonissehuset Lovisenberg overta sine sykehjem i Oslo

Slik sikrer en kommersiell helsegigant at de rødgrønne overoppfyller målet sitt om minst 25 prosent ideelle sykehjem. En sorgens dag, mener eldreminister Sylvi Listhaug (Frp).

Det kommersielle selskapet Unicare Omsorg, som driver fem kommunale sykehjem i Oslo, gir opp sin satsing i hovedstaden, melder Nettavisen.

Etter flere år med motstand fra det rødgrønne Oslo-byrådet lar Unicare i stedet den ideelle stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg overta fra nyttår.

Slik løser faktisk en kommersiell helsegigant et vanskelig politisk problem for Raymond Johansen og co.

– Overoppfyller målet sitt om flere ideelle

Byrådslederen har nemlig som mål at ingen kommersielle aktører skal få drive sykehjem i byen og at ideelle aktører skal drive minst 25 prosent av sykehjemmene. Mandag meldte Vårt Land at det siste målet sto i fare for å ryke.

Regjeringen ønsker å gi kommuner klarsignal til å avholde anbudsrunder der bare ideelle får konkurrere. Men i sommer ble det i stedet rødt lys fra EØS-tilsynet ESA.

Et endelig nei fra ESA ville gjort det vanskelig for byrådet å nå målet sitt. All kommersiell sykehjemsdrift i Oslo kunne endt på kommunale hender.

– I stedet har Unicare løst det politiske problemet for Oslo kommune. Med dette overoppfyller byrådet målet sitt om 25 prosent. Vi er kjempeglade for det, sier Vidar Haukland, direktør ved Lovisenberg, til Vårt Land.

Fra 1. januar 2020 vil Oslo ha 32 prosent ideelle og 20 prosent kommersielle sykehjemsplasser. Det har Haukland regnet seg fram til basert på tall fra Oslo kommune. I dag er andelen omvendt.

Raymond Johansen: De eldre vinner

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er «glad for at Lovisenberg nå styrker sin posisjon».

– De har lange tradisjoner i Oslo og vi har allerede et godt samarbeid med dem, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Raymond Johansen hos Filadelfia med et eksemplar av Fattigdoms- og rettferdighetsbibelen som han fikk der.
– Privat kapital bør brukes til å skape flere arbeidsplasser gjennom investere i næringslivet fremover å overta offentlige oppgaver, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Foto: Peter Mydske/arkiv

Lovisenberg går nå fra å drive ett til seks sykehjem i Oslo. Så fremt ikke en endelig avgjørelse fra ESA skaper hindre, vil også kontrakt om et syvende og nytt sykehjem kunne underskrives.

Raymond Johansen mener byrådets politikk gir bedre kontroll med kvalitet og bygger videre på lange tradisjoner med at ideelle bidrar i helse- og velferdstjenestene.

– Byrådet ønsker en best mulig, ikke en billigst mulig eldreomsorg. Privat kapital bør brukes til å skape flere arbeidsplasser gjennom investere i næringslivet fremover å overta offentlige oppgaver, skriver Johansen.

Konsernsjef Christoffer Sundby i Unicare sier til DN at «dette er enkelt og greit en politisk fremprovosert beslutning».

Sylvi Listhaug: De eldre taper

For eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er dette en trist nyhet.

– Unicare har gått foran i arbeidet med å skape sykehjem som faktisk ligner hjem, og ikke institusjoner. Takken fra byrådet er at de blir kastet ut av kommunen, sier hun til NTB.

– At de nå forsvinner er et tap for eldre i Oslo. De vil nå få mindre valgfrihet, fordi de ikke lengre kan velge Unicares sykehjemstilbud. Ensretting og monopol har sjelden gitt gode resultater i noen sektor, sier den tidligere eldrebyråden i Oslo.

Arendalsuka 2018. Sylvi Listhaug. Frp
– Ensretting og monopol har sjelden gitt gode resultater i noen sektor, sier den tidligere eldrebyråden i Oslo, Sylvi Listhaug. Foto: Erlend Berge/arkiv

Unicare Omsorg selges til verdien av egenkapitalen ved utgangen av 2019, ifølge DN. Unicare har vært opptatt av å bevare de «veldrevne sykehjemmene med høy beboertilfredshet og flotte fagmiljøer», sier Lovisenberg-sjef Vidar Haukland til Vårt Land.

Blant disse er Manglerudhjemmet, som har vært et utstillingsvindu for borgerlige politikere som vil heie fram kommersielle aktørers bidrag i eldreomsorgen. Vidar Haukland sier bare eierskap og vedtekter skal endres når Lovisenberg overtar driften. Oslo kommune vil fortsatt eie byggene.

– For oss er det spennende å få utvide vårt 150 år lange samarbeid med Oslo kommune, sier han.

Alle ansatte i Unicare Omsorg får fortsette i jobbene sine, ifølge konsernsjef Christoffer Sundby.

LES MER OM KAMPEN OM HVEM SOM SKAL DRIVE HELSE- OG SOSIALTJENESTER:

Kan stoppe KrF-seier og Ap-løfter om ideelle

Vil hive ut kommersiell eldreomsorg

Regjeringen lover ideelle og frivillige ny styrke

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk