Politikk

Unge Venstre-leder: Parodisk at KrFU forteller ung.no at de må basere seg på vitenskap

Sondre Hansmark mener Ung.no gjør helt rett i å svare at det finnes flere enn bare to kjønn.

– Det er på grensen til parodisk når KrFU skal fortelle andre at de må basere meningene sine på forskning, sier Sondre Hansmark til Vårt Land.

Unge Venstre-lederen reagerer på refsen KrFUs nestleder, Hadle Bjurland, ga ung.no mandag.

– KrFU og kristendemokrater har alltid stått på moralismens side, men når det passer dem så skyver de gjerne forskningen foran seg, sier Hansmark om den.

Svar om kjønn førte til storm

Bakgrunnen er svar som ble gitt til unge av rådgivningssiden Ung.no, som drives av Barne- og familiedirektoratet (Bufdir).

En gutt som spurte om det er galt å mene at det finnes bare to kjønn fikk til svar at det er «omtrent som å mene at jorda er flat», meldte Minerva 6. februar.

Det vakte reaksjoner. «Å basere offentlig rådgivning på ideologi er ikke greit», tordnet biologiprofessor Kristian Gundersen overfor den borgerlige nettavisen. Ung.no beklaget.

– Jeg håper at ung.no skjerper rutinene sine selv. Jeg håper de går gjennom eget materiale og sikrer at det er basert på forskning. Jeg håper det kan løses slik uten at noen overordnede må gripe inn, sa KrFU-nestleder Hadle Bjurland til Vårt Land.

Hansmark: – Skremmende av KrFU

Det utsagnet synes Hansmark for «skremmende».

– Det er skremmende at Bjurland mener ung.no er dårlig kvalsikret, fordi de har meninger som ikke er hans. Og at han åpner opp for at noen kan gripe inn, sier Unge Venstre-lederen.

Svaret fra ung.no er ikke basert på ideologi, mener han. Tvert imot er det «i essensen helt rett»:

– KrFU må skjønne at vi lever i det 21. århundre. Ung.no har forskningen og vitenskapen på sin side og trenger ikke revidere retningslinjene sine. Det er få gode grunner til å hevde at det ikke finnes flere enn to kjønn. Kjønn er noe folk må definere selv ut fra hva de identifiserer seg som, sier Hansmark.

Mener det var greit å fjerne svar om brystfjerning

Også et annet svar fra ung.no har blitt gjenstand for kritikk. En 16 år gammel jente som ønsket å fjerne brystene fikk råd om at det er mulig å få gjort det hos privat plastisk kirurg.

– Jeg reagerer ikke så veldig på at de har fjernet det svaret, sier Sondre Hansmark.

FØLG DEBATTEN:

KrFU-nestleder refser Ung.no: – Problematisk når råd gis ut fra egen ideologi

• Usman Rana: «Offentlige steder for barn og unge må ikke bli arena for radikal identitetsteori»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk