Nyheter

Unge palestinere må sone

Den palestinske tenåringen Ahed Tamimi må sone åtte måneder i israelsk fengsel. Nesten alle saker mot unge palestinere i israelske militærdomstoler ender med fellende dom.

Bilde 1 av 3

17-åringen Ahed Tamimi er blitt verdensberømt for saken der hun skjelte ut og fiket til en israelsk soldat i hjembyen Nabi Saleh på den okkuperte Vestbredden.

Etter å ha sittet i israelsk militær varetekt siden desember, falt onsdag dommen på åtte måneders fengsel. Det skjedde etter at Tamimi inngikk en avtale med den israelske okkupantmakten, der hun sier seg skyldig i deler av tiltalen. Hun må også betale en bot på 5.000 israelske shekel (11.000 kroner).

LES MER: Unge kvinner fronter frihetskamp

Oppmykning, men ikke i praksis?

Israel har promotert en oppmykning av rettforfølgelse i militærdomstoler mot mindreårige palestinere på Vestbredden, en ungdomsdomstol som ble opprettet i 2009. Blant annet er tiden en ungdom kan sitte i forvaring før rettssak redusert, og foreldre skal få være tilstede under avhør og andre deler av prosessen.

Ifølge en rapport fra den israelske menneskerettsorganisasjonen B’tselem er det mest snakk om en symbolsk oppmykning:

– Endringene Israel har foretatt har bare ubetydelig innvirkning på mindreåriges rettigheter. Det kan se ut som endringene i langt større grad handler om å framstå på en bedre måte, enn om hva som skjer i praksis. Alle fakta og tall viser at rettighetene til mindreårige fortsatt blir regelmessig og systematisk krenket, heter det i rapporten Minors in Jeopardy: Violation of the Rights of Palestinian Minors by Israel's Military Courts.

Den kritiske rapporten ble sluppet samme dag som dommen mot Tamimi falt.

LES MER: En palestimsk Jeanne d'Arc

Nesten alle tilstår

Nesten alle sakene mot palestinske mindreårige ender med tilståelsesdom før rettssaken, der den tiltalte gjerne sier seg skyldig i deler av tiltalen mot redusert straff.

Ifølge Association for Civil Rights in Israel (ACRI) endte mer enn 95 prosent av sakene som involverte unge under 18 år i militærdomstoler med fellende dom i 2014 og 2015.

Disse to årene tok Israels militære ut tiltale mot 1.046 palestinske mindreårige, hvorav mer enn hver fjerde var under 15 år. Ifølge den palestinske menneskerettsorganisasjonen Addameer arresterte israelske militære i årets to første måneder 274 palestinske mindreårige på den okkuperte Vestbredden.

Beskriver tøffe metoder

B’tselem tegner i rapporten dette bildet av hvordan hundrevis av palestinske mindreårige hvert år gjennomgår samme scenario:

«Israelske sikkerhetsstyrker henter dem på gaten eller hjemme midt på natten, setter på dem håndjern og bind for øynene, transporterer dem til avhør, mens de ofte blir utsatt for vold underveis. Utslitte og redde – noen etter lang transport, noen vekket i søvnen, noen uten mat og drikke i timevis – blir deretter de mindreårige avhørt. De er fullstendig alene, avskåret fra omverden, uten noen voksne de stoler på og uten adgang til å konsultere advokat før avhøret. Avhøret innbefatter ofte trusler, roping, verbal misbruk og noen ganger fysisk vold. Eneste formål er å få de mindreårige til å tilstå eller gi informasjon om andre».

LES MER: Frustrert palestinsk leder

Bryter internasjonale prinsipper

Rapporten konkluderer med at det israelske, militære systemet for rettsforfølgelse ikke er i nærheten av å tilfredsstille grunnleggende internasjonale og nasjonale rettslige prinsipper og standarder, som også Israel har sluttet seg til.

Tiltalen mot Ahed Tamimi kunne gitt flere år i fengsel. Hun var anklaget for ved tre anledninger å ha gått fysisk løs på israelske soldater, for å ha kastet stein mot soldater, for å ha oppmuntret til vold, og for å ha hindret israelske styrker i å utføre sine oppdrag på Vestbredden.

Også moren Nariman Tamimi har sittet i varetekt, tiltalt for å ha oppmuntret til vold ved å filme og legge ut på Facebook hendelsen der datteren gikk løs på soldaten. Også hun inngikk en avtale der hun sier seg skyldig i deler av tiltalen. Begge slipper dermed ut av fengsel til sommeren.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter