Nyheter

Unge kvinner gjenvalgt i KrF

Etter spenning i landsmøtet, ble begge de to unge, kvinnelige talentene gjenvalgt i partiets sentralstyre lørdag formiddag.

Den gjenvalgte KrF-lederen Knut Arild Hareide får dermed flere erfarne, unge kvinner på laget. Lørdag formiddag valgte KrFs landsmøte hvilke partiprofiler de mener best kan lose dem gjennom to nye år.

Som ventet ble partileder Knut Arild Hareide og 1. nestleder Dagrun Eriksen applaudert inn til gjenvalg. Også 2. nestleder Olaug V. Bollestad ble omfavnet uten dramatikk. I tillegg ble Elisabeth Løland, Geirmund Lykke, Hilde Ekeberg, Svein O. Iversen og Dag Sele valgt til sentralstyret.

Kvinne-bingo i sentralstyret

Fredag skrev Vårt Land om KrFs valgsystem, der dobbelt så mange kandidater som det som skal velges, innstilles til sentralstyret. Konsekvensen er det sentralstyremedlem Hilde Ekeberg kaller «sentralstyre-bingo», der tilfeldighetene rår over hvem som blir valgt – og hvem som faller ut.

Flere i partiet uttrykte bekymring for at denne valgordningen kan hindre rekrutteringen av partiets fremtidige talenter - spesielt unge kvinner. Valg-bingoen gjør at sentralstyret risikerer å stå uten unge kvinner, til tross for gode ønsker om rekruttering og parti-lover om kvotering.

LES MER: Kvinnetalenter kan skvises ut

Debatt om valgsystemet

I år gjaldt dette Hilde Ekeberg (30) og Elisabeth Løland (30), som begge nådde til topps i innstillingsrunden, etter at de allerede hadde sittet to år i sentralstyret.

Etter at Vårt Land omtalte den såkalte «sentralstyre-bingoen» førte det til en egen debatt i landsmøtet, i forkant av valget. Da tok flere til orde for at valgordningen er uheldig og bør endres.

– Jeg vil problematisere dette slik at det blir tenkt på til neste landsmøte. Vi risikerer nå at det blir litt tilfeldig hvem som blir stemt inn, litt ut fra kjønn, geografi og politiske preferanser, sa blant annet Peder Hodøl fra Hedmark KrF i forkant av sentralstyrevalget.

Ville prioritere kvinner

Fra talerstolen kom både mer og mindre eksplisitte oppfordringer om å prioritere kvinner:

– Du skal ikke bare stemme på Hilde fordi hun er en ung og talentfull kvinne, men fordi hun er en talentfull politiker, sa stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter