Verden

Unge kvinner frontfigurer i frihetskamp

På starten av 2018 har tre unge kvinner blitt symboler og frontfigurer i kamp mot undertrykkelse – både i Kina, Iran og på den okkuperte Vestbredden.

Bilde 1 av 3

For den kinesiske politikeren og aktivisten Agnes Chow (21) står kampen om retten til å stille som kandidat til lokale valg i Hongkong, den administrative regionen som Folkerepublikken Kina fikk tilbake fra britisk styre i 1997.

For 17-åringen Ahed Tamimi dreier kampen seg om palestinsk selvstendighet, mens iranske Vida Movahed (31) er blitt et symbol for iranske kvinne- og frihetskamp da hun like før nyttår ble filmet da hun tok av seg hijaben og stod opp på en kasse med en appell midt i Teheran.

Utfordret partimonopol

Agnes Chow er blant frontfigurer i partiet Demosisto, en avlegger av de langvarige studentdemonstrasjonene i Hongkong i 2014. Demonstrantene utfordret den gang kommunistpartiets maktmonopol, men oppnådde ingen innrømmelser om hvordan byens ledelse skulle velges.

Sist uke nektet kinesiske myndigheter Chow å stille som kandidat i det kommende lokalvalget i Hongkong. Det kommuniststyrte regimet hevder at Chow og Demosisto kjemper for løsrivelse fra Kina for Hongkong, i strid med grunnloven.

LES MER: Rangerer borgere etter oppførsel

Advarsel fra Xi Jinping

Da Kinas president Xi Jinping besøkte Hongkong under 20-årsjubileet for frigivelsen av den tidligere britiske kolonien i fjor sommer, sa han at Hongkong er friere enn før, men advarte mot å utfordre Kina:

– Alle forsøk på å sette nasjonalt styre i fare, utfordre sentraladministrasjonens autoritet og grunnloven i Hongkong, og å bruke Hongkong for å ødelegge og sabotere fastlandet og tråkke over streken, er fullstendig utillatelig, sa presidenten.

LES MER: Kina sprengte kirke

Mektig motstander

Demokratiforkjemperen Agnes Chow har dermed en veritabel motstander i det allmektige kommunistpartiet. For å kunne stille til valg frasa hun seg sitt britiske statsborgerskap, og satte studiene på vent.

I et intervju med avisen The Guardian, sier Chow at det er små utsikter til en demokratisk utvikling i Hongkong hvis ikke det internasjonale samfunn hever røsten:

– Forbudet mot meg er ikke personlig, det er rettet mot en hel generasjon unge som har et annet syn enn regjeringen. Regjeringen vil bare ha unge mennesker som vil vise sin kjærlighet til Kina og det kommunistiske partiet. Ethvert avvikende tankesett er nå uakseptabelt, sier hun.

LES MER: Ny Kina-æra

Chow er nominert til årets Nobels fredspris. Det samme er de tre aktivistene Joshua Wong, Nathan Law og Alex Chow, som igjen kan nyte friheten etter at en ankedomstol tirsdag omgjorde omstridte fengselsdommer fra august i fjor. De tre sto i spissen for massedemonstrasjonene høsten 2014, da flere sentrumsgater i Hongkong ble okkupert i to-tre måneder.

Militær rettssak utsatt

På Vestbredden er rettssaken mot den palestinske tenåringen Ahed Tamimi utsatt til førstkommende tirsdag. Tamimi ble filmet da hun 15. desember skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk soldat som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass på den okkuperte Vestbredden.

LES MER: En palestinsk Jeanne d'Arc

Med sitt blonde hår og blå øyne har den unge aktivisten, som forleden fikk 700 støttebrev fra amerikanske jøder da hun fylte 17 år, lenge vært en godt synlig aktivist. Det var imidlertid først da hun i desember ble pågrepet og satt i israelsk varetekt at hun steg til internasjonal stjernestatus.

Mandag besøkte den palestinske president Mahmoud Abbas familien, der han skrøt over tenåringens og familiens mot. Abbas sa at ikkevoldelig kamp er et mektig våpen som demonstrerer både Israels brutalitet og palestinernes rett til selvstyre.

Israelsk skepsis til familien

Mens det palestinske lederskapet benytter Tamimis nyvunne stjernestatus for hva det er verdt, er skepsisen utbredt i Israel. Mange anser den aktivistiske faren som tilhenger av palestinsk terror, og forleden ble det sprayet hatefulle slagord som «dødsstraff for Ahed Tamimi» ved inngangen til landsbyen Nabi Saleh ved Ramallah der familien bor.

Nylig kom det fram at israelske sikkerhetsmyndigheter allerede for to år siden la fram for en underkomité i nasjonalforsamlingen Knesset undersøkelser om hvorvidt familien var en «ekte familie», eller nærmest iscenesatt og plukket ut etter utseende for å fremme palestinernes sak.

LES MER: – Snart ikke mer plass til oss

Kamp mot hijab-påbud

I Iran ble 31-åringen Vida Movahed et ikonisk symbol mot kvinneundertrykking, da det før nyttår ble lagt ut en filmsnutt av henne på sosiale medier der hun står barhodet på en verktøykasse i en Teheran-gate og løfter den hvite hijaben opp i luften på en pinne.

LES MER: Presser Irans prestestyre

Det iranske prestestyret krever at kvinner skal dekke seg til med det muslimske hodeplagget, i kontrast til tidligere forbud mot hijab under sjah Reza Pahlavi. Politiet griper jevnlig inn mot kvinner som ikke overholder påbudet, men annonserte nylig at de heretter ikke skal bli anholdt, men bare «kurses» i riktig hijab-bruk.

LES MER: Opprør med større perspektiver

Etter alle protestene rundt nyttår antydet den moderate president Hassan Rouhani en viss oppmyking, da han sa at man «ikke kan påtvinge framtidige generasjoner ens egen livsstil». Eksiliranske Masih Alinejad, kjent for Facebook-siden My Stealthy Freedom, mener noe allerede er forandret:

– Kvinner viser at de ikke lenger er redde, Vi pleide å frykte myndighetene, nå er det myndighetene som frykter kvinner.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden