Politikk

Unge Høyre: – Skuffende konservativt

Høyre innstiller på nei til eggdonasjon. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot varsler kamp på vårens landsmøte, men frykter luften kan ha gått ut av ja-ballongen.

– Denne resolusjonen er mer konservativ enn liberal, på noen områder skuffende konservativ, sier fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til Vårt Land.

På vårens landsmøte skal Høyre ta stilling til brennbare bioteknologiske spørsmål, som hvorvidt vi skal tillate eggdonasjon. Hva Høyre lander på, vil bli avgjørende når Stortinget skal vedta ny bioteknologilov i vår.

Det var derfor knyttet spenning til nestleder Jan Tore Sanner presentasjon av prinsipprogramkomiteens «storresolusjon» om bioteknologi i Oslo mandag. Der anbefaler flertallet et nei til eggdonasjon.

LES OGSÅ: Varsko fra kvinneaktivister og kirken om eggdonasjon

Varsler kamp

Unge Høyre gir seg ikke uten kamp. Nå skal delegater påvirkes, argumenter spisses og innlegg forberedes før landsmøtet:

– I Høyre står man fritt til å stemme som man vil i etiske dilemmaer, sier Bruflot, som tilhørte mindretallet på tre i prinsipprogramkomiteen.

Selv om komiteen med seks mot tre dissensstemmer går inn for assistert befruktning for enslige, mener Bruflot resten av resolusjonen er «mer forsiktig enn progressiv» (se faktaboks).

Disse er også blant spørsmålene Stortinget etter planen skal ta stilling til denne våren.

Sandra Bruflot konstaterer at ungdomspartiet «ikke kan ta dissens på alt». Dermed er det signalsaken eggdonasjon det vil stå om på landsmøtet.

LES OGSÅ: I fjor utsatte Høyre eggdonasjonsstriden

Eggstokker i fyr

Jeg er rasende. Eggstokkene mine tar fyr! tordnet Emma Ingeborg Tveit Erlandsen fra Hordaland på landsmøtet i fjor.

Utbruddet kom da partiledelsen med Bent Høie i spissen fikk partiet med på å utsette eggdonasjonsspørsmålet til landsmøtet i 2018, slik at det kunne få en grundig behandling i forbindelse med nytt utmeisling av nytt prinsipprogram.

Det vakte reaksjoner fra engasjerte av eggdonasjon som opplevde at de hadde flertall i salen og vind i seilene. Enkelte sa rett ut at partiledelsen trenerte saken for å tekkes Kristelig Folkeparti i et valgår.

Samtlige Vårt Land snakket med mandag avviste både at Høyre har hatt tatt slike hensyn og at kombinasjonen ja til assistert befruktning for enslige og nei til eggdonasjon er et kompromiss mellom liberale og konservative i partiet.

Sandra Bruflot frykter at utsettelsen og prosessen kan ha skadet mulighetene for et Høyre-ja til eggdonasjon.

– Ja. Jeg mener det var flertall i salen i fjor og tror fortsatt at det er flertall for. Men det er lenge siden den flammende diskusjonen og folk blir litt mette etter en lang prosess, sier Bruflot, som understreker at prosessen likefullt var en god ting.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enige med seg selv

Konservativ seier

Utfallet gledet derimot sentralstyremedlem Tone Wilhelmsen Trøen fra Høyres verdikonservative fløy. Hun nei til eggdonasjon og tok dissens mot komiteens ja til assistert befruktning for enslige.

– Jeg er ikke så sikker på at det var flertall for eggdonasjon i fjor. Det kan være en taus majoritet her i partiet. Derfor var det bra at mange nå fikk gå noen runder med seg selv og se eggdonasjon i sammenheng med andre bioteknologiske problemstillinger. For her flytter man seg hele tiden. sier Trøen.

Jan Tore Sanner bekreftet i talen sin at flere komitémedlemmer hadde endret standpunkt underveis i prosessen. Forsiktighet var i førersetet i talen.

Frykter du at landsmøtet lander på et ja til eggdonasjon?

Dette er ikke enkle spørsmål. Jeg er glad for at vi med denne prosessen har fått belyst alle spørsmålene skikkelig. Høyre legger vekt på menneskets ukrenkelige egenverdi og enkeltmenneskets frihet. Her veier vi ulike verdier mot hverandre. I eggdonasjon landet flertallet på at vi vil være føre var, at et ja bryter med barnets trygghet på at mor også er genetisk mor, sier Høyre-nestlederen til Vårt Land.

Sandra Bruflot sier på sin side at «det er rart at man i 2018 mener at det genetiske båndet til mor er så viktig når man har tillatt sæddonasjon siden 1930-tallet og mange vokser opp i familier der en ikke deler genene med mor eller far».

Skulle Høyre-landsmøtet derimot gå mot innstillingen og vedta et ja til eggdonasjon, vil det innebære et steg i liberal retning i bioteknologiske spørsmål, vedgår Tone Wilhelmsen Trøen:

– Ja, det vil være ny politikk og da vil Høyre være mer liberale i disse spørsmålene enn før.

Før fjorårets landsmøte fryktet hun et mer verdiliberalt Høyre på dette feltet, slik Vårt Land skrev den gang.

LES OGSÅ: Her er regjeringens Stortingsmelding om bioteknologi

Fornøyd KrF

Også Kristelig Folkeparti og nestleder Olaug Bollestad er «veldig fornøyd» med anbefalingen om å si nei til eggdonasjon.

– Det er et stort sprang når dette ikke bare blir noe KrF og Senterpartiet snakker om. Nylig uttalte Kvinnefronten seg også kritisk til eggdonasjon, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til Vårt Land.

Frykter du at landsmøtet kan stemme for dissensforslaget om ja til eggdonasjon i stedet?

– Det frykter vi selvsagt, men nå skal Høyre ha sin prosess. Det har kommet en tydelig anbefaling om å si nei til eggdonasjon. Det håper jeg landsmøtet følger.

Er resolusjonen med anbefalinger om bioteknologi bedre enn fryktet og har den betydning for fremtidig samarbeid?

– Høyre har stått oss nær i disse spørsmålene. Vi er ikke enig om assistert befruktning for enslige, men i mye av det de lander på. Det er aldri dumt å strekke ut en hånd til KrF og dette er en viktig sak for oss. Men det er ikke den alene som styrer regjeringsspørsmålet, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk