Klima

Unge Høyre advarer: – Ikke gi bompengepartiene stor innflytelse

Fungerende Unge Høyre-leder Daniel Skjevik-Aasberg advarer moderpartiet mot å gi bompengelistene mye innflytelse etter høstens valg. Ungdommene vil stramme opp Høyres klimaprofil.

– Bompengepartiet har bare én sak, og den er klimafiendtlig, sier Daniel Skjevik-Aasberg, som for tiden er fungerende leder i Unge Høyre.

Han snakker om årets store valgjoker: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). I flere byer vil Høyre trolig bli avhengig av dem for å ta makta.

– Jeg forstår at folk opplever dagens bompengenivå som en belastning. Men flere steder stiller de uten program og vi aner ikke hva de mener om andre saker, som velferd, skole eller øvrig klimapolitikk, sier han.

Advarer

Skjevik-Aasberg advarer Høyre mot å gi partiet stor innflytelse. Han ønsker borgerlig byråd, som kan bety at bompengepartiet er støtteparti. I en situasjon der Høyre må velge mellom dem og MDG bør de velge grønt, syns han. Også MDG bør holde døra åpen for dette, etter hans syn.

– Om borgerlig side får flertall i Oslo og MDG kan gå i samarbeid med Høyre for å hindre Frp og FNB innflytelse, så burde de ønske et sentrum-høyre-samarbeid heller enn et rent H-Frp-FNB-byråd. Det burde de tenke på, sier han.

LES OGSÅ: Den som dyrker mat, kaster den ikke

Skjevik-Aasberg benekter at dette er kun en ønskedrøm fra ungdomspartiet:

– Høyre er veldig delt. Oppfatninga preges av hva som skjer ikke bare i Oslo, men også på Stortinget. I Oslo har MDG fått gjennomført mye god klimapolitikk som en del i Høyre også er enig i, og de har vist at de er styringsdyktige, sier han.

– Velg grønt

I juni åpnet Oslo Unge Høyre-leder Håkon Flydal for samarbeid med MDG i hovedstaden. Også han vil at Høyre helst skal velge grønt framfor grått.

– Høyre ser ut til å bli avhengig av FNB er det dumt?

– Kanskje, men det kommer helt an på hvordan bompengepartiet vil oppføre seg. Om de sier absolutt nei til bruk av bompenger til kollektivtrafikk eller sykkelvei, blir det nesten umulig for Høyre å samarbeide med dem, sier Flydal. Det verste som kan skje klimamessig for Oslo, er om man får et veldig sterkt FNB og Frp som kan stikke kjepper i hjulene for klimapolitikken, mener han – men legger til at Høyre og Frp samarbeidet godt om klima sist de satt i byråd.

LES OGSÅ: Høyre-Harald tenker stort - og grønt

Rogaland Unge Høyre-leder Terje Hetland mener Høyre lokalt kan samarbeide både med bompengepartiet og MDG. Sistnevnte er noe ungdomspartiet støtter.

– MDG har mye god klima- og miljøpolitikk, det er et parti vi som ungdomsparti vil oppfordre flere av kommunene til å samarbeide med, sier han.

Bompengeforsvar

I Bergen har bompengelista vært største parti på målinger i sommermånedene. Hordaland Unge Høyre-leder Mille Christensen er bekymret. Hun mener Høyre må stå på at bompengene skal brukes på blant annet bybanen.

– Høyre må ikke strekke seg. Vi må bruke pengene fra bompenger på andre ting også. Bompengenivået har blitt for høyt i Bergen, det syns jeg også, men det er sånn vi finansierer kollektivtilbudet vårt, sier hun.

Ungdommen ber nå Høyre spisse klimaprofilen.

Det haster å nå målene vi må nå. Skal man være et bredt folkeparti kan man ikke unnlate å finne løsninger på det som er vår tids største trussel, sier Skjevik-Aasberg. Han påpeker at klima er saken de yngste velgerne oppgir som viktigst.

Uenige om olje

Elefanten i rommet er oljeproduksjonen. Unge Høyre mener det er lite logisk og økonomisk risikofylt å fortsette dagens oljepolitikk langt fram i tid. Oljeindustrien har lang tidshorisont, prosjekter man gir tillatelser til nå kan vare i flere tiår.

– Vi har lovet at verden skal være klimanøytral helst i 2050, senest i 2100. Da er det ulogisk at oljepolitikken skal være som før, sier han, og viser at Norge har tilsluttet seg klimaavtaler som strider imot oljepolitikken.

LES OGSÅ: Christine er en av de første i Norge som tester et klimavennlig fly

– Hva vil dere utfordre Høyre på?

– I tillegg til kutt i transportsektoren, trenger vi bedre tiltak for å redusere utslippene fra landbruket, olje og gass og industrien. Her er vi uenige. Vi vil for eksempel stille strengere krav til tiltak i landbruket, gå gjennom og endre skatte- og rammevilkårene for olje og gass og få plass CCS i industrien raskere, sier Skjevik-Aasberg.

NU-medlem

Ungdomspartiet har vedtatt de ønsker et testanlegg for karbonfangst og -lagring (CCS) på plass alt neste år.

– Der er vi ikke i rute. Hadde regjeringa bevilga pengene som trengs hadde vi kommet i mål.

Terje Hetland i Rogaland sier rett ut at Høyres utfordring er rett å slett ta klimaendringene mer på alvor:

– De skjer nå, de skjer ikke om 50 år, som mange litt eldre politikere tør å påstå.

LES OGSÅ: Partier går mot strømmen lokalt – her er Høyres bakvendtland

Skjevik-Aasberg har klima som viktigste sak og er blant annet med i Natur og ungdom. Der er høyresiden sterkt underrepresentert. Han mener både Høyre og borgerlige for øvrig bør gå aktivt inn i klimakampen.

– Det er leit at så få fra høyresida velger å engasjere seg i slike organisasjoner. Jeg har hatt mye utbytte av å være med, jeg har lært utrolig mye. Om høyrefolk ikke blir med i miljøorganisasjonene kan man heller ikke klage over at de kommer med venstrevridde tiltak. Da kan man kanskje takke seg selv, sier han.

---

Unge Høyre vil

  • Lovfeste at alle nye personbiler skal være utslippsfrie fra 2025
  • Gjøre klimaforpliktelsene juridisk bindende gjennom EØS-avtalen
  • Verne de ti mest sårbare prosentene av Norges havområder
  • Fullskala karbonfangst ved alle store avfallsforbrenningsanlegg
  • Kraftutbygging i nye vassdrag, offshore-vindenergi
  • Mer nøytrale vilkår for oljebransjen
  • Nullutslippskrav i alle nye buss- og ferjeanbud
  • Miljødifferansiering i bomringene

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima