Nyheter

Ung SV-er snappet plassen til KrF i Østfold

Kristensosialist Freddy Øvstegård (SV) snappet KrFs stortingsplass i Østfold. Stortingets yngste politiker ser ikke bort ifra at SV kan ha omvendt noen tidligere KrF-velgere.

– Det er en ære. Det er helt utrolig at dette gikk hele veien inn, sier Freddy Øvstegård (22).

Etter et thriller-valg og mye usikkerhet i Østfold, er det nå klart at Øvstegård stikker av med utjevningsmandatet som KrFs Line Henriette Holten Hjemdal har innehatt de siste 12 årene. For Vårt Lands lesere er den unge SV-politikeren mest kjent som «kristensosialist». I sommer gikk han hardt ut i avisen og anklaget innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug for misbruk av kristne verdier.

– Jeg er provosert over hvordan Sylvi Listhaug og andre politikere bruker kristne og norske verdier i et sammensurium i sin skremselspropaganda. For meg som også er kristen, men sjelden flagger det offentlig, føler jeg at jeg at jeg må si ifra. Dette er stikk i strid med de verdiene jeg tror på, sa Øvstegård til Vårt Land 26. juli.

KrF uten representant

Øvstegård er fornøyd med at SV kunne notere seg en fremgang på 2 prosentpoeng til 4,4 prosent i Østfold. KrF falt derimot fra 5,6 til 4,2 prosent oppslutning. Bare 225 stemmer skilte de to partiene.

Dermed står KrF uten en representant fra Østfold for første gang på 72 år. Helt siden 1945 har partiet hatt en fast representant på Stortinget.

De svakeste

Den nyvalgte stortingsrepresentanten sier han skal være en stemme for de svakeste.

– Å bekjempe barnefattigdom blir den viktigste saken for meg, og da særlig det å øke barnetrygden, sier Øvstegård.

Han mener det er på sin plass at KrF byttes ut til fordel for SV.

– Line Henriette har gjort en solid jobb, så det er store sko å fylle. Men til syvende og sist må dette handle om politikken. KrF har brukt fire år på å støtte en blåblå regjering. Jeg deler engasjementet til KrF om å bekjempe barnefattigdom, men KrF har i fire år vist at de heller bruker tid på verdispørsmål som å få tilbake K-en i KRLE. Jeg vil bruke den tiden på å hjelpe fattige familier, sier Øvstegård.

Selv om det ikke er vanlig med velgeroverganger mellom KrF og SV, ser han ikke bort ifra at SV kan ha omvendt noen tidligere KrF-velgere.

– Jeg tror KrFs og SVs velgere er like når det kommer til det sosiale engasjementet. På dette området har Østfold-benken vært altfor stille og snille. Derfor tror jeg at mange vil ha en ny representant som kan utfordre den blåblå regjeringen, sier Øvstegård.

LES MER: SV-jubel med bismak etter valgresultatet

Kristensosialist

Han omtaler seg selv som kristensosialist og ser frem til å bruke sin nye posisjon til å kjempe for det han mener er viktige verdier.

– Det viktigste for meg, som kristen og sosialist, er å verne om de norske verdiene som likhet og solidaritet. Det handler om å redusere forskjellene og kjempe for de svake i samfunnet, både i Norge og rundt omkring i verden, sier Øvstegård.

Han sier han ikke kommer til å fronte sin kristne bakgrunn som en del av dette.

– Jeg skal gjør dette som SV-representant og sosialist. Samtidig legger jeg ikke skjul på at min tro har noe å si for mitt verdigrunnlag, sier Øvstegård.

LES MER: KrF mister taket på grunnfjellet

Trist

Vårt Land lykkes ikke med å få kommentar fra Line Henriette Holten Hjemdal. Men dette sier fylkesleder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten.

– Dette er trist for både oss i fylket, for meg som fylkesleder og for lokallagene. Vi er veldig skuffet.

Han kjenner lite til den unge kristensosialisten og har heller ikke svar på hvorfor det kunne gå så dårlig for partiet i et fylke KrF historisk har stått relativt sterkt.

Han legger skylda på den nasjonale valgdebatten:

– Vi har nok ikke fått lov til å snakke nok om politikk og politiske saker. Folk har vært mer opptatt av hvem man skal samarbeide med, framfor de politiske sakene.

Høidebraaten mener at det er et tap for både Stortinget og Østfold at Holten Hjemdal nå forsvinner. I dag er Holten Hjemdal også visepresident i Stortinget.

– Hun er en meget arbeidsom og erfaren politiker. Hun har også vært en viktig støttespiller for Evangeliesenteret. Man mister en stemme for de aller svakeste, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter