Nyheter

UNE: Ikke nok tvil til å ha møte

Utlendingsnemnda mener at det er så lite sannsynlig at Joseph er homofil at de ikke trenger å møte ham.

Utlendingsnemnda er ikke enig i Georg Schjerven Hansens vurdering av at Josephs sak er et tvilstilfelle og dermed krever at asylsøkeren skal få møte i nemnd. Josephs sak er kun behandlet av nemndleder «da saken ikke byr på vesentlige tvilsspørsmål», står det i avslaget.

– UNEs nemndledere vurderer om det er slike tvilsspørsmål på bakgrunn av sakens ­dokumenter, landinformasjon og praksis i liknende saker. Også i saker hvor UNE ikke snakker med klagerne i nemndmøte, gjelder forvaltningslovens krav til at sakene skal være så godt opplyst som mulig, skriver seksjons­leder i UNE, Ellen K. Evensen, i en ­e-post til Vårt Land.

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp) sier at regjeringen ikke har planer om å la flere av de som søker asyl på grunn av seksuell legning få møte i nemnd. Det er opp til UNE å vurdere om saken byr på vesentlige tvilsspørsmål, uavhengig av asylgrunn.

– Det er for øvrig ikke oppsiktsvekkende at avgjørelser ­oftere kan gå i asylsøkerens 
favør når saken behandles i nemndmøte enn ellers, nettopp fordi det er tvilssakene som ­behandles i nemnd, sier Brein-Karlsen.

LES OGSÅ: «Joseph» blir ikke trodd på at han er homofil

– Vage svar

I Utlendings­direktoratets vedtak, som Utlendingsnemnda stilte seg bak da de behandlet klagen, står det at Joseph ikke er i stand til å «knytte de generelle forholdene for seksuelle minoriteter i Uganda til sitt eget liv». De mener at Josephs fortelling om hans seksuelle orientering framstår som «meget forenklet og stereotypisk».

Hans syn på homofile og ­homofil praksis «samsvarer med den svært stereotypiske og antihomofile propagandaen som reflekteres i ugandisk media, politiske diskusjoner og samfunnsdebatt».

UDI mener også at Joseph kan fortelle svært få detaljer og gir vage svar om han og kjærestens forhold og hvordan de skjulte det.

Tatt høyde

De skriver at de har tatt høyde for at seksuell orientering og kjønnsidentitet er vanskelig å snakke om, men at de etter «en konkret og helhetlig individuell vurdering, mener vi at søkeren ikke har sannsynliggjort sin seksuelle orientering som homofil i Uganda».

LES OGSÅ: Slik blir homofile behandla i Uganda og verden rundt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter