Nyheter

– Umulig å stå alene i kirkevalget

Veteran mener gruppetilhørighet er nødvendig også i det norske Kirkemøtet, men advarer mot at de politiske partiene involverer seg.

– Jeg tror det kan være bra for Den norske kirke å få et antall grupperinger som arbeider mellom valgene, og som stiller lister ut fra en kirkelig og teologisk profil, sier Hans Olof Andrén.

Han er gruppeleder for POSK – «politisk obundna i Svenska kyrkan» og har fartstid i det svenske kirkemøtet siden 1983. I vårt naboland har politiske partier styrt Svenska kyrkan i nærmere 100 år.

– Umulig å stå alene

Andrén mener at det i det svenske Kirkemøtet i Svenska kyrkan er nokså umulig å stå alene uten gruppetilhørighet.

– Men unngå for alt i verden at de politiske partiene føler seg kallet til å delta i det spillet, sier Andrén.

LES MER: Frykter «svenske» tilstander på Kirkemøtet i Norge

– Vil splitte

Åpen folkekirke har til hensikt å bli en permanent organisasjon som stiller med egne lister i kirkevalget. Rolf Kjøde i nettverket Levende folkekirke er skeptisk.

– Vi er ikke begeistret, for vi mener slike grupper vil ha en splittende funksjon, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke et personvalg

Marta Axner Imst har i ti år vært en del av Sosialdemokratenes gruppe i Kirkemøtet i Svenska kyrkan. I vår ble hun ansatt som menighetsprest i Sentrum og St. Hanshaugen i Oslo.

– Jeg er ikke politisk engasjert i Norge. Valgordningen i Sverige har en historisk bakgrunn, understreker hun.

LES MER: – Svensker er mer kristne enn de tror

– Jeg har ingen sterke meninger om hva som er den rette løsningen for Den norske kirke. Men at det ved årets kirkevalg i Norge var flere lister, tyder på at det er behov for å stemme på en annen måte enn ved rene personvalg. Man kan ikke forvente at mange er kjent med personene som står på listene. Å støtte valglister som profilerer seg på hvilken retning kirken burde gå i, vil nok være lettere for bredden av kirkemedlemmer, sier Marta Axner Ims.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter