Nyheter

Ulstein i marsj mot moderne slaveri: Dette er en av verdens aller raskest voksende industrier.

– Mange tror menneskehandel er avskaffet, sier Dag Inge Ulstein. Aktivister landet rundt var lørdag samlet til protest mot det moderne slaveriet.

Aktivister landet rundt var samlet til protest mot det moderne slaveriet. Over hele verden gjorde tusenvis av demonstranter det samme.

Utviklingsminister Ulstein (KrF) holdt appell på marsjen som ble arrangert i Oslo lørdag. For sjette året på rad arrangeres markeringen i mer enn 500 byer og i over 50 land. I Norge arrangeres Walk For Freedom i 14 byer.

Han kom med en klar oppfordring:

– Jeg oppfordrer alle til å bidra for å bekjempe moderne slaveri. Still spørsmål når du handler varer og tjenester. Stå opp og krev et fritt samfunn for alle, sa han.

40 millioner slaver i dag

– Det var fantastisk å se engasjementet, og samtidig vite at tusenvis av mennesker verden over går sammen for å få slutt på moderne slaveri. Jeg tror det gjorde inntrykk på alle forbipasserende i Oslos gater også, sier Ulstein etter marsjen til Vårt Land.

– Men det er først og fremst blodig alvor for over 40 millioner mennesker som er slaver i dag, der mer enn 10 millioner av dem er barn, understreker han.

– Mange, også her i Norge, tror at menneskehandel er noe som er avskaffet og kun hører til i historiebøkene. Men den fryktelige sannheten er at dette er en av verdens aller raskest voksende industrier. Utnytting av sårbare mennesker på det mest grusomme.

Målet er å bevisstgjøre folk på at moderne slaveri eksisterer

Målet med #WalkForFreedom er bevisstgjøring. Markeringen er verdensomspennende og ledes av A21, en global anti-trafficking-organisasjon som arbeider for å avskaffe det moderne slaveriet.

Daglig leder Lovisa Njord Johansson sier til Vårt Land at vi må snakke mye mer om moderne slaveri, og vi må gjøre det på alle nivåer i samfunnet.

– Det aller viktigste er å sette dagsorden, vi kan ikke godta at mennesker utnyttes. Folk må få vite hvor mange det faktisk dreier seg om, sier hun. Njord Johansson forteller at det var flere hundre som møtte opp i Oslo-regnet, mange flere enn året før.

– Menneskehandel skjer her i Norge også, påpeker hun.

Ble aktiv etter at hun møtte en overlevende etter menneskehandel

Norge er destinasjon og transittland for menneskehandel fra blant annet Bulgaria, Litauen, Nigeria og Romania, og havner i prostitusjon, tvangsarbeid og narkotiksalg, sier Johansson.

Selv ble hun aktiv etter at hun møtte en kvinne fra et øst-europeisk land i Sverige for seks-syv år siden. Kvinnen hadde fått et jobbtilbud i servicebransjen, men endte i å bli tvunget til å prositituere seg.

– Hun var på min egen alder, midt i 20-årene, og jeg kunne ikke begripe at det skjer i vår tid. Men det gjør det, sier hun.

Siden har hun jobbet med Walk for Freedom, først i Sverige og så i Norge. Hun er glad for at aksjonen vokser fra år til år. Første gangen var det 28 marsjer verden rundt. I år er det altså over 500.

Njord Johansson sier de alltid har et program på alle arrangementer, hvor de snakker om hva menneskehandel er i dag. De deler ut også flyers med informasjon og fakta om hvor folk kan melde fra hvis de har mistankede om menneskehandel.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein sier at det aller første møtet han hadde som statsråd var nettopp med A21 og Walk for Freedom.

– Vi må gjøre mer. Og vi må gjøre det nå. Jeg er derfor glad for at KrF fikk dette så tydelig inn i regjeringsplattformen, sier Ulstein. 150 millioner kroner er satt av til kampen mot moderne slaveri, og det skal opprettes et eget bistandsprogram for dette.

LES MER:

• KrF fronter en mer offensiv regjeringskamp mot moderne slaveri. Ekspert etterlyser at vi også går i oss selv og egne holdninger når vi kjøper svarte og tvilsomme tjenester. Les saken her

• Barn i amerikanske skoler har lært at slaveriet var avskaffet en gang på 1800-tallet. De eneste som var opptatt av moderne trafficking, var ­feministene, sier Jennifer Lobasz. Så oppsto en uvanlig allianse mellom radikale feminister og evangelikale kristne i USA. Les saken her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter