Nyheter

Ulovlig marsj kan gi straff

Politiet utelukker ikke at nynazistene som demonstrerte i Kristiansand i helga kan bli straffeforfulgt. Men det er for tidlig å si hva slags reaksjoner som kan vente.

Lørdag marsjerte den nynazistiske gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen ulovlig gjennom hovedgata i Kristiansand. Politiet grep ikke inn, og har i
etterkant fått kritikk fra flere hold. Bård Austad, politiinspektør og fungerende stabssjef i Agder politidistrikt, bekrefter at politiet nå har anmeldt demonstrantene.

– Vi har opprettet en sak og vi kjenner identiteten til alle som deltok, men om noen vil bli
innkalt til avhør og hva slags
reaksjoner de risikerer, er det
for tidlig å si noe om. Jeg regner med at påtalemyndigheten vil ta stilling til det i løpet av første halvdel av kommende uke, sier Austad.

LES OGSÅ Ytre høyre feirer Olsok

LES OGSÅ: Nynazister i Norden radikaliseres

Fryktet håndgemeng

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte hendelsen. Ifølge
avisa begrunnet politiet at de ikke stoppet demonstrasjonen med at de fryktet at «situasjonen skulle eskalere».

– Marsjen fant sted midt i sentrum og midt på dagen med mange mennesker ute i gatene. Hvis vi forsøkte å fjerne demonstrantene med makt, kunne det utviklet seg til et gateslag, sier Austad til Vårt Land.

Han forteller at de hele tiden vurderte å gripe inn, men at de valgte å trå varsomt.

– Jeg ga ordre om at innsatslederen skulle forsøke å
stoppe dem. Det er en tjenesteplikt
for oss å avverge straffbare handlinger, men i en slik situasjon må vi vurdere om det kan utløse mer alvorlige forhold, sier Austad.

LES OGSÅ: Mobiliserer mot nazister

Lagt i jern

Austad bekrefter at to personer ble bortvist fra Kristiansand sentrum i forbindelse med demonstrasjonene. Én lot seg geleide bort frivillig, i det andre tilfellet var det nødvendig med makt.

Den lokale forfatteren og skuespilleren Ole Tellefsen nektet å flytte seg da nynazistene kom trampende.

– De måtte gå rundt meg. Det haglet med skjellsord, slag og sånn. Det var ikke så overraskende. Men så kom politiet og satte på meg håndjern og tok meg til side. De sa at jeg ikke måtte lage bråk, fortalte Tellefsen til Fædrelandsvennen i går.

Austad sier han ikke kjenner til detaljene, men mener maktbruken var berettiget og nødvendig.

– Jeg vet ikke om det stemmer at vedkommende ble iført håndjern, men hvis det har skjedd er det ikke uten grunn. Det overrasker meg uansett ikke at en som har blitt lagt i jern ser på det som unødig maktbruk.

Uklare retnings­linjer

Nazister får vandre i Kristiansand, men en prest må i fengsel for å sitte foran Stortinget. – Det er på tide med en presisering av lovverket, mener Anine Kierulf.

En vårdag i 2016 satt Christoforos Schuff fredelig sammen med fire andre på plenen
foran Stortinget, i protest mot regjeringens innvandringspolitikk. De ble hentet av politiet, slengt på glattcelle og idømt 11.000 i bot eller 22 dager i fengsel.

– Jeg synes det er rart når du har en gruppering som er kjent for å vise voldelige tend­enser, at da politiet ikke grip­er inn og bøtelegger dem på lik linje med meg, hvis først reg­lene er slik, sa Schuff til
Fædrelandsvennen på søndag.

LES OGSÅ: Nazi-ideologi har formet både hvordan vi forstår Martin Luthers

Ikke ulovlig i seg selv

Han får støtte fra Anine Kierulf – et stykke på vei. Hun er fagdirektør i Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

– Vi har demonstrasjonsrett i Norge, noe som innebærer at alle skal få framsette sine meninger uansett hvor uspiselige de er, forklarer Anine Kierulf. I Lov om politiet heter det at «den som vil benytte offentlig sted til demonstrasjon, skal i god tid gi politiet melding om dette.» Men det er i utgangspunktet ikke ulovlig med en spontan demonstrasjon. Det er hvordan den forløper seg og om innholdet i ytringene er ulovlig, som er avgjørende

– Både rasister og prester har rett til å ytre seg. Hvis deltakere
roper «drep den og den» er det imidlertid å regne som trusler, men at meningene i seg selv er problematiske er ikke grunnlag for å nekte noen å demonstrere.

Men uavhengig av parole, finnes det tilfeller der politiet kan be deg om å trekke deg unna.

– Hvis de mener du er pliktig å flytte deg, eller å avstå fra å demonstrere, må du gjøre som de sier. Hvis ikke ender du fort i en situasjon der du blir arrestert.

ERLING RIMEHAUG: «Det lutherske jødehatet»

Forvirrende regelverk

Kierulf mener likevel at politiets høyst varierende praksis viser at vi trenger en presisering av regelverket.

– Det vi kan lære av disse litt rare utslagene, er at politiet bør gi tydeligere retningslinjer for hva det er lovlig å ytre seg om i en demonstrasjon, og om når, hvor og hvordan det
er greit å demonstrere. Slik
det er i dag er lovverket utydelig selv for jurister, sier Kierulf.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter