Nyheter

Ulik praksis hos fylkesmennene

Listen over tros- og livssynssamfunn som går glipp av statsstøtte øker. Nå er tallet 40, men varierer fra fylke til fylke. Ap ber nå Ropstad sikre likebehandling.

I år ble ikke tros- og livsynssamfunn påminnet om at søknadsfristen for statsstøtte var 1. mars. Konsekvens: En lang rekke tros- og livsynssamfunn overså søknadsfristen og blir nektet statsstøtte for 2019.

I Nordland, hvor alle sendte inn søknad før fristen, sendte fylkesmannen ut en påminnelse etter at flere trossamfunn etterspurte det.

– Ting peker på at fylkesmennene kan ha praktisert dette forskjellig. Hvis Ropstad finner ut i klagesakene at noen fylkesmenn har gitt påminnelser, mens andre fylker ikke har gjort det, bør han ta det på alvor, sier stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap).

Lørdag meldte Vårt Land at 33 trossamfunn har klaget avslag til Barne- og Familiedepartementet. Nye tall viser at det er snakk om over 40 tros- og livssynssamfunn.

LES MER: 33 trossamfunn klager til Ropstad.

Spørsmål i Stortinget

I juni spurte Mørland Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) hva statsråden vil gjøre for trossamfunnene som i 2019 ser ut til å miste støtten sin på grunn av den nye endringen.

Ropstad svarte blant annet at det burde «være overkommelig for samfunnene å overholde kravfristen». Han påpekte også at hvis kontrollen forsinken, «kan også utbetalingene av tilskudd til samtlige samfunn bli forsinket».

– Ropstad bør være tydeligere på at regelendringen har gitt uheldige konsekvenser, sier Tellef Inge Mørland (Ap).

LES MER: Adventistene kan tap 5,5 millioner på tabbe.

Avviser anker

I de ferdigbehandlede ankesakene Vårt Land har fått innsyn i, fremholder BFD fylkesmannens avvisningsvedtak.

Vedtakene lyder: «Kravfristen kan ikke fravikes. Dette betyr at tros- og livssynssamfunn som ikke overholder fristen, vil få sitt krav om statstilskudd avvist. Avvises kravet om statstilskudd, vil tros- eller livssynssamfunnet heller ikke motta kommunale tilskudd».

Flere menigheter har uttrykt frustrasjon over at de nå må kutte driftskostnader fordi de ikke får statsstøtten de hadde belaget seg på.

– Jeg opplever at det har vært en uklarhet for flere menigheter, som har medført at man har gått glipp av store tilskudd som er avgjørende for driften, sier Mørland.

LES MER: Filadelfia Vennesla må kutte stillinger etter å ha oversett søknadsfrist.

Ikke vesentlig

Vårt Land har fått innsyn i klagen fra Humanistforbundet. Der skriver de at de ikke kan se at «fristoversittelsen er av en så vesentlig karakter at en fullstendig avvisning av krav om tilskudd på vegne av mer enn 3.000 tellende medlemmer er en forholdsmessig reaksjon på vår administrative svikt. Våre medlemmer er naturligvis uskyldige i vår rutinesvikt, men risiker at deres rettmessige krav på stats- og kommunestøtte som medlemmer av livssynssamfunn utenfor Den norske kirke ikke blir oppfylt».

– I noen av menighetene har personer påtatt seg verv på frivillig basis. De får et tungt ansvar når økonomien plutselig ikke går i hop fordi det er gjort endringer i rutinene.

Hva tenker du om at en omgjøring av avvisningene kan gi en tilbakevirkende effekt på vedtak fra tidligere år?

– Det som er spesielt nå er at man har endret rutiner. I Agder er det menigheter som opplever frustrasjon for at man ikke lenger får informasjonen som forventet.

Man kunne sett om endringen har fungert etter intensjonen. Det er jo noen litt spesielle forhold i denne saken hvor man har gått bort fra å sende det årlige rundskrivet.

– Med bakgrunn i det som har blitt utfallet, kunne man gjort en evaluering: Bør vi revurdere rutiner til neste år eller bør vi tenke at de som ble avvist i år, innretter seg til neste år?

Kjell Ingolf Ropstad ønsket ikke å kommentere saken mandag ettermiddag.

---

Statstilskudd

  • Godkjente tros- og livssynssamfunn får statsstøtte årlig, men de må søke hvert år.
  • I år fikk de 589 kroner per medlem.
  • I fjor informerte fylkesmennene tros- og livssynssamfunnene om at de ikke lenger kom til å sende dem en påminnelse om endelig søknadsfrist for statlig tilskudd.
  • Den nye ordningen var et brudd med en 50 år gammel tradisjon, og har i år ført til at mange har blitt nektet støtte fordi de søkte etter fristen, som er 1. mars.
  • Samtlige som leverte etter fristen har fått avslag, mange anker nå avslagene inn for Barne- og familiedepartementet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter