Kirke

UKM vil at kirken skal prioritere unge når de ansetter

Ungdommens kirkemøte (UKM) vil at Dnk skal velge unge til stillinger der mer erfarne i dag blir prioritert.

Den norske kirke (Dnk) sliter med å få unge til å velge karriere i kirken. For å møte den vedtok nylig Ungdommens kirkemøte (UKM) en smørbrødliste av tiltak. Et av dem er at de vil at Dnk skal ansette unge i stillinger der eldre med mer erfaring ofte blir prioritert.

– Å være ung bør kunne være noe som vektlegges i en ansettelse. Det handler om delen av ansettelsesprosessen der det utvises skjønn. Hvilke kvalifikasjoner de ønsker seg utover de formelle kravene, sier Silje Håve Smørvik leder for Utvalg for ungdomsspørsmål i Dnk.

Hun tror unge som tenker på en kirkelig karriere vil motiveres av å se andre unge som jobber i Dnk.

Ikke bindende

Vedtakene i UKM er ikke bindende på samme måte som vedtak i Kirkerådet eller Kirkemøtet, det er et «rådsorgan» i Den norske kirke. Samtidig er møteprotokollen fra UKM en fast orienteringssak ved Kirkemøtet, og fire delegater fra UKM har tale og forslagsrett der.

– Vi reiser til Kirkemøtet for å målbære de vedtakene vi gjør på UKM, og der kan gjøre om våre vedtak til reell endring, sier Smørvik.

I tillegg sender de punktene de har vedtatt til de deler av Dnk om omkringliggende organisasjoner det gjelder.

LES MER: Innfører «juniorprester» i Danmark

Rekrutteringskrise

Et rekrutteringsprosjekt er et av Dnks forsøk på å finne veien ut av rekrutteringsproblemene sine. Jan Christian Kielland er avdelingsleder for kirkefag og økumenikk, som er avdelingen prosjektet ligger under. UKM kommer med flere gode tiltak, mener han.

– Et veldig godt poeng er sammenheng mellom ungdomsarbeid og rekruttering. De aller fleste som velger en kirkelig karriere har vært innom jevnlig i ungdomsarbeid eller ledertrening, sier Kielland.

Han tror også at yngre forbilder i kirkelige stillinger kan ha en positiv effekt på rekrutteringen.

– Det er klart det har noe å si hvilke stillinger unge kan få. Det har noe å si for den første inngangen til arbeidslivet om man kommer til en stilling man har ekstra lyst på. Det må vi ha forståelse for. Samtidig er det mange regler for tilsettinger som vi må følge.

LES MER: Nye prestekrav møter skepsis: – Jeg er bekymret både på kort og lang sikt

---

Tiltak fra UKM

  • På møtet kom UKM med en smørbrødliste med tiltak som skal få opp rekrutteringen av kirkelig ansatte, dette er tre av dem:
  • • Ansette unge i stillinger der eldre med mer erfaring ofte blir prioritert.
  • • Gjøre kirkelige utdanninger mer fleksible for fjernstudenter.
  • • Videreføre rekrutteringsprosjektet i kirken og opprette faste stillinger innen rekruttering,

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke