Kirke

– Ugifte, gravide kvinner blir møtt med forståelse i NLM

Vi forkynner at ekteskapet er en god ramme for samliv. Men vi snakker også mye om at man skal møte mennesker i alle livssituasjoner på en god om omsorgsfull måte, sier NLM-sjelesørger.

– Når vi sier at vi ønsker å stå opp for livet, så forplikter det oss til å møte alle gravide på en god og omsorgsfull måte, sier Grete Yksnøy Martinsen. Hun har jobbet i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i snart tjue år, og arbeider i dag som sjelesørger i organisasjonen.

Hun kan ikke se for seg at en ugift, gravid kvinne blir møtt med noe annet en forståelse i NLM i dag.

– Men kan de ha fått en annen behandling på 1970- og 80-tallet?

– Jeg tror det var skamfullt og vanskelig å være ugift og gravid i mange kristne miljøer på den tiden. Noen trakk seg kanskje unna miljøene fordi de skammet seg. Det finnes ukloke mennesker overalt, og det har nok blitt sagt og gjort dumme ting, også i våre miljøer, svarer Martinsen.

LES MER: – Drøy påstand fra biskopen.

Selvkritikk

I en kronikk som sto på trykk i Vårt Land mandag, kom biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, med en oppfordring til et knippe ledere i noen av de største kristne organisasjonene i Norge. Kristenlederne i sin tur kritisert biskopene i Den norske kirkes uttalelse om abort.

Nordhaug oppfordret lederne, Øyvind Åsland i NLM, Erik Furnes i Indremisjonsforbundet, Rolf Ekenes i Det evangelisk lutherske kirkesamfunn og Svein Granerud i Frimodig kirke, til å stille noen selvransakende spørsmål:

«De kunne vel i det minste ha stilt dette spørsmålet: Har lavkirkelige konservative miljøer gjennom tidene, mer i praksis enn i offisielle uttalelser, formidlet en fordømmende holdning overfor ugifte gravide som i sin tur kan ha medvirket til en abort? Det ville de ikke ha tapt på», skriver Nordhaug.

– Kjenner du til tilfeller der ugifte kvinner har følt seg presset til å ta abort, fordi det ville vært for skamfullt å bære frem et barn i kristne miljøer?

– Ja, det gjør jeg. Jeg kjenner til et tilfelle der foreldrene presset en ugift jente til å ta abort, slik at de kunne unngå skammen et barn utenfor ekteskapet medførte. Det handlet om å redde ansikt, sier Nordhaug.

Han tror det å få barn utenfor ekteskap har blitt opplevd som en særlig alvorlig synd i noen lavkirkelige, konservative miljøer.

– Når man ble gravid, kunne presset og skammen bli så stor at man valgte å ta abort, sier Nordhaug.

LES MER: Et nytt kapittel i kirkens rolle i abortdebatten.

Skjedd ukloke ting

Grete Yksnøy Martinsen sier hun aldri har hørt om en situasjon lik den biskop Nordhaug beskriver.

– Hvordan blir ugifte, gravide kvinner behandlet i NLM i dag?

– Da vil jeg spørre hva du mener med behandling. Hvis «god behandling» betyr at man ikke snakker om ekteskapet som en god ramme for samliv, for eksempel, faller NLM gjennom, for de forkynner vi. Men vi snakker også mye om at man skal behandle møte mennesker i alle livssituasjoner på en god om omsorgsfull måte. Jeg tror det er mulig å stå for disse tingene samtidig.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke