Nyheter

– Uforskammet mot kirkerådslederen

Flere reagerer på at lederen av Kirkerådet i Den norske kirke ikke har status som delegat når de lutherske kirkene har storsamling.

Mellomkirkelig råd (MKR) hadde ikke funnet plass til Den norske kirkes øverste valgte leder i delegasjonen til Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Namibia 2017.

Kirkerådets nåværende leder, Svein Arne Lindø, tok selv opp denne saken da det valgte kirkerådet denne uka skulle oppnevne de sju delegatene til det neste verdensmøtet for den lutherske kirkefamilien, etter innstilling fra MKR.

Mellomkirkelig råd – Den norske kirkes departement for mellomkirkelige og utenrikssaker – hadde foreslått at Kirkerådets leder skulle ha status som «gjest» og ikke være som delegat for Den norske kirke.

LES OGSÅ: Biskopene vil ha rask avgjørelse om homovigsel

Gjeste-status

Det samme var tilfelle da Kirkenes Verdensforbund arrangerte generalforsamling i Sør-Korea i fjor: Kirkerådslederen hadde status som «gjest». Der byttet de norske delegatene ut Den norske kirkes formelt foreslåtte sentralkomitékandidat med en annen norsk kandidat uten at kirkerådsleder Lindø ble konsultert eller informert.

I Kirkerådet denne uka var det irritasjon over Mellomkirkelig råds rolle ved rekruttering av representanter til internasjonale og økumeniske fora.

LES OGSÅ: Kirkerådet sier et foreløpig ja til homoutfordring

Kirkerådslederens posisjon

– At Kirkerådets leder bare har status som «gjest» samsvarer dårlig med den rolle og posisjon kirkerådslederen har i vår kirke. Lederen burde være en av delegatene, sa Lindø i debatten.

Han talte ikke for egen deltakelse på LVFs generalforsamling, for til våren fratrer Lindø sitt lederverv.

– Dette må straks ordnes opp i. Kirkerådets leder må delta på slike møter med alle rettigheter. Å definere vedkommende som gjest er uforskammet mot kirkerådslederen, repliserte Dag Jostein Fjærvoll fra Sør-Hålogaland.

En rekke rådsmedlemmer fulgte opp og tok til orde for at en av de av MKR innstilte kandidatene, Kjetil Drangsholt fra Kristiansand, burde byttes ut med kirkerådslederen som delegasjonsmedlem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må være modig

– Kirkerådet må være modig. Dette er en nødvendig opprydding, sa Ivar Braut fra Bjørgvin bispedømme.

Han problematiserte også «den teologiske og kirkepolitiske ubalanse» som han mener preger utvalget av representanter som Mellomkirkelig råd foreslår.

– Men det er en annen sak enn det prinsipielle om at Kirkerådets leder bør representere Den norske kirke i slike sammenhenger, poengterte Braut.

Kristine Sandmæl deltok på Kirkerådets møte som vararepresentant for lederen i Mellomkirkelig råd, Erling Pettersen.

Jeg forstår anliggendet som er kommet fram, sa hun.

LES OGSÅ: Forberedt på å tape vigselskampen

Mange hensyn å ta

Hun og flere andre pekte på at det til økumeniske møter er mange hensyn å ta om bredde i alder, kjønn og bakgrunn for representantene fra medlemskirkene.

I avstemningen fikk Ivar Brauts forslag om å sette opp Kirkerådets leder som nummer én på listen over delegater til Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Namibia i 2017 enstemmig tilslutning. Det fører til at Kjetil Drangsholt faller ut.

På desember-møtet i Kirkerådet blir det en prinsipiell drøfting av den interne strukturen, ansvars- og myndighetsfordelingen mellom ulike lederorganer i Den norske kirke.

LES OGSÅ: – Kirken må tenke nytt om kirkevalgsordningen

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter