Klima

Uetisk å jobbe i oljen?

Sjømannskirken opplever at mange i oljebransjen har mistillit til Den norske kirke, og inviterer til debatt under oljemessen.

Er det mulig å se for seg olje- og gassnæringen mot en bærekraftig framtid? Sjømannskirken spør, og arrangerer for første gang i historien seminar under oljebransjens store samlingspunkt, oljemessen Offshore North Sea (ONS) i Stavanger om knappe to uker.

Utenlandssjef i Sjømannskirken, Asbjørn Vilkensen, synes det er flott at ONS åpner opp for en samtale mellom olje- og gassindustrien og Den norske kirke.

Han merker at det er en mistillit til kirken i store deler av oljebransjen på grunn av kirkens engasjement for klimaet – og en lignende mistillit fra kirkens side.

– Sjømannskirkens tjeneste blir anerkjent som viktig både av enkeltmennesker og olje- og gassnæringen. Samtidig representerer vi Den norske kirke og miljøengasjementet der, og kan merke at mennesker i olje- og gassbransjen føler seg stigmatisert av Den norske kirke, sier Vilkensen.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA:

• Klokken 18: Hvem blir overhørt og hvorfor? Sjefredaktør Åshild Mathisen i debatt klokken 18

• Klokken 20: Tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert deltar i religionsdebatten fra Arendalsuka torsdag klokken 20

Verstingstempel

To av spørsmålene som skal opp til debatt er om det er etisk å være ansatt i oljeindustrien, og om fossilindustrien er den nye tobakksindustrien.

Biskop Atle Sommerfeldt er en av tre i panelet. Han vil ikke si at det er uetisk å jobbe i oljebransjen.

– Det er etisk helt legitimt å arbeide innenfor denne sektoren, og jeg ser den ikke på linje med tobakksplantasjer eller lignende, sier biskopen.

Vilkensen synes det er viktig at kirken og oljenæringen kan møtes og snakke sammen.

– Noen kan oppleve at Den norske kirke uttaler seg om olje- og gassbransjen på et mangelfullt grunnlag, og for lettvint hakker på den som den største miljøverstingen. Jeg møter mennesker som spør om det går an å være kristen og jobbe i olje- og gassbransjen. Svaret er selvsagt ja. Men olje- og gassbransjen trenger også etisk veiledning, sier han.

Vilkensen understreker at han i oljebransjen møter mennesker som også er opptatt av miljøproblematikk.

– Vi ser at bransjen mer enn før er opptatt av bærekraft. Den får sterkere søkelys på seg når det gjelder miljø, sier han.

Sjømannskirken har et olje- og gassutvalg med representanter fra oljebransjen og kirken, i tillegg til at den til daglig har mange møtepunkter, gjennom sju offshoreprester på norsk sokkel som er betalt av oljenæringen, og ansatte i oljebransjen som oppsøker Sjømannskirken i byer som Rio og Houston.

– Noe av dilemmaet vårt som et moderne menneske er at vi alle har en livsstil som egentlig ikke er bærekraftig. Vi kan si at vi har lavere CO2-avtrykk enn naboen, men det er ikke bærekraftig, og det må vi ta inn over oss, sier Vilkensen.

LES MER: Barentshavet kan påføre norske skattebetalere store tap

Dilemma

Styreleder for Norsk Olje og Gass, Tor Arnesen, synes det er flott at Sjømannskirken inviterer til debatt, og deltar også i panelet.

– Opplever du det som dobbeltmoral når kirken kritiserer oljenæringen for å skape klimaproblemer, samtidig som den vet at hele Norge lever godt på oljeinntekter?

– Jeg vil ikke kalle det dobbeltmoral, men et dilemma. Vi skal både produsere energi som kommer verdiskapingen til nytte, bidra til arbeidsplasser, lys og varme som samfunnet trenger. Samtidig skaper dette utfordringer for klimaet. Men dette er et noe vi må diskutere og løse sammen, sier Arnesen.

Han understreker at han ikke ønsker svart-hvitt svar som å stoppe produksjonen av olje og gass, men vil at næringen drive bærekraftig.

Arnesen mener at det er viktig å opprettholde aktiviteten i norsk oljenæring.

– Det er klart at hvis man ikke får tilgang på nytt areal, vil bidragene våre til storsamfunnet gå kraftig ned. Vi er den største bidragsyteren til både skatteinntekt og direkte inntekt til staten, sier Arnesen.

LES OGSÅ: – Spar store summer, dropp dyr olje

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima