Nyheter

Uenighet om norrøne symboler

Forstander i Det mosaiske trossamfunn går hardt ut mot Dale of Norways bruk av norrøne symboler, som han mener gir naziassosiasjoner. Han får sterk motbør fra Minotenk, forskere og klesprodusenten selv.

Bilde 1 av 3

Norrøne symboler har lenge blitt brukt av høyreekstreme for å markere sin ideologiske tilhørlighet. Blant annet bruker nazigruppen Den nordiske motstandsbevegelsen den norrøne Tyr-runen som sitt symbol.

Det vakte derfor oppsikt da klesprodusenten Dale of Norway i fjor høst presenterte de nye lag-genserne til det norske alpinlandslaget, som kaller seg Attacking Vikings. Genserne er nemlig dekorert med blant annet Tyr-runen, som ga mange assosiasjoner til nazisymbolikk.

Ny debatt

Torsdag blusset debatten opp igjen på Facebook, etter at forstander i Det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, postet et innlegg som fordømte bruken av de norrøne symbolene. Til Vårt Land forklarer han seg slik:

– Det er en umoden og trassig reaksjon å si: «Nei. Disse runene er våre og nazistene skal ikke få ta dem», og sikter til de som mener det er greit å bruke symbolene, til tross for at de også brukes av nynazister.

Men Kohns syn møter motstand fra flere:

Gjør man det til en diskusjon om et nazisymbol, har man gitt nazistene definisjonsmakten, mener ekstremismeekspert og forfatter Øyvind Strømmen, og får støtte fra Minotenk-leder Linda Noor:

– Ervin sier symbolene har blitt brukt av nazister i over 75 år, men det er ganske lite i det historiske perspektivet. Symbolene er noe av det eldste man har i Norge.

LES OGSÅ: Det mytiske stedet som formet Norge

Nazisme

Kohn på sin side, mener at nettopp fordi symbolene har vært brukt av nazister i over 75 år, kan de ikke kan skilles fra nazismen. Han understreker at ulike nazistgrupper har brukt symbolene i «alle år», og har tatovert symbolene på kroppen og bruker dem på flagg.

– På samme måte kan vi mislike at den religiøse svastikaen ble appropriert, men i dag er det ikke noen som tror at den har andre konnotasjoner enn til nazisme. Vi kan synes det er trist, men å vinne tilbake symbolene er for sent, sier han.

Er uenig med Kohn

Øyvind Strømmen, som i en årrekke har forsket på høyreekstreme miljøer, bekrefter at runene på Dale-genserne brukes av nazister. Han mener likevel det må være greit at alpinlandslaget bruker Tyr-runen.

– Spørsmålet er om man skal la den typen politiske bevegelser stikke av med symboler som har en langt eldre historie og er knyttet til norrøn tid, sier han.

Ifølge Strømmen har Tyr-runens tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen gjort at symbolet for mange har fått et negativt innhold:

– Men hvis genseren med Tyr-runen blir brukt i vinteridrett av alpinlandslaget har man fylt det med et nytt innhold, sier han og legger til:

– Gjør man det til en diskusjon om et nazisymbol har man gitt nazistene definisjonsmakten.

LES OGSÅ: – Kun Tyskland kunne føde nazismen

IS

Minotenk-leder Linda Noor gir Dale of Norway ros for å ikke la nazistene ta eierskap til runesymbolene, og mener det er viktig å ta opp kampen om hvem som har råderett over kulturarven:

– Med kreftene som nå eksisterer i Europa, er det viktigere enn noen gang å la symbolene bli en del av mainstreamkulturen og ikke bare dyrkes i ytterliggående miljøer. Norrøne symboler er åpenbart en stor del av vår kulturhistorie, sier hun.

Minotenk-lederen sammenligner nazistenes appropriasjon av symboler med islamistgruppene Al-Qaida og Den islamske stat (IS) bruk av profeten Muhammeds segl.

– Tegnet har i utgangspunktet vært ukontroversielt i den muslimske verden. Det har derfor blitt møtt med frustrasjon at det har blitt akseptert at det er IS' logo og en fane for terror, sier hun.

Noor understreket likevel at hun forstår at det kan være ubehagelig for mennesker som er i målgruppen til ekstreme bevegelser:

– Men ta for eksempel IS-flagget som vekker frykt og avsky. Muslimer kan ikke slutte å bruke islamske symboler fordi IS har bestemt seg for å bruke noen av dem, sier hun.

Dale uenig med Kohn

Fungerende leder i Dale of Norway, Hilde Midthjell, forteller at de har laget gensere for alpinlandslaget i tre år.

– Siden vikinghistorie er populært for tiden forsøkte vi å finne elementer fra norsk vikinghistorie for å bruke i designet, sier hun og legger til:

– Ingen av oss, hverken kundene eller de som trakk tilbake strikkemønstrene, har trukket assosiasjonen mellom runene og nazisme.

Midthjell mener det er problematisk hvis «små ekstremistgrupper» skal få definere hvilke symboler som ikke skal kunne brukes:

– Nazistgruppene vil knytte seg opp til det som er norsk, arisk og skandinavisk og da bruker de veldig mye symbolikk som er knyttet opp til det. Vi må ta eierskap til vår egen historie, sier hun.

Da debatten kom mente hun derfor det ble feil å trekke genseren fra markedet. Hun forteller at selskapet har opplevd støtte fra forbrukerne for avgjørelsen.

LES OGSÅ: Vil ha raserent Norden

– Ingen eier kulturarven

Professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, Marianne Vedeler, forteller at flere av symbolene som har blitt brukt av nazister har en forhistorie som strekker seg langt tilbake i tid, noen av dem helt tilbake til eldre jernalder:

– Jeg tenker at det blir historieforfalskende å late som de ikke eksisterer i det arkeologiske materialet. Det kan være mange ulike tolkninger, men det er en tydelig stemme i det forhistoriske formspråket, sier hun og legger til:

– Selv om mange intuitivt knytter symbolene til nazismen er det viktig å kunne trekke frem en helt annen bruk av symbolene. Både her hjemme, men også i andre deler av verden.

Hun mener at å snakke om å «ta tilbake» symbolene blir en avsporing:

– Det er ingen som «eier» formspråket og kulturarven. Spørsmålet handler mer om at symbolene er vår felles kulturarv som kan oppfattes på forskjellige måter, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter