Politikk

Uenighet om hvem som skal bli Hareides rådgiver

Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad har ikke klart å enes om hvem som skal bli politisk rådgiver for Hareide.

Knut Arild Hareide står uten politisk rådgiver, tre uker etter at han ble utnevnt til samferdselsminister i Erna Solbergs regjering.

Det er uvanlig at det går så lang tid før en ny statsråd har sin nærmeste medarbeider på plass. I KrFs sentrale miljø har flere bitt seg merke i at en avklaring lar vente på seg.

Hareide og Ropstad klarer ikke finne rådgiver begge kan leve med

Vårt Land erfarer nå at det er uenighet mellom Knut Arild Hareide og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad om hvem som skal fylle stillingen.

Det kommer fram i samtaler med flere sentrale kilder på både «rød» og «blå» side i KrF.

Både Hareide og Ropstad skal ha foreslått en rekke navn, som motparten ikke ønsker. Partilederen er involvert i alle regjeringsansettelser KrF gjør.

Statssekretær Julian Farner-Calvert (KrF) sier til Vårt Land at Kjell Ingolf Ropstad ikke kommenterer interne prosesser. Heller ikke Knut Arild Hareide ønsker å gi en kommentar.

Sprikende forklaringer på «blå» side

Fra «blått» hold spriker forklaringene på hvorfor det har tatt så lang tid å finne en politisk rådgiver.

På sentralt plassert hold fremheves det at det ikke skorter på kandidater. Det er snarere en travel Hareide som trenger tid på å områ seg finne ut hva han ønsker. Kandidater kan også trenge betenkningstid og så takke nei.

Andre beskriver det som vanskelig å finne en kvalifisert kandidat som både fungerer godt i regjeringslaget og for Hareide selv.

Det fremkommer at det er viktig for partilederen at KrFs regjeringsapparat trekker i samme retning, samtidig som han anerkjenner at Hareide må ha en rådgiver som han føler seg trygg på.

Mener profilen på ansettelser har endret seg

Uenigheten skjer samtidig som det tynnes i rekkene av «røde» rådgivere i KrFs sentrale apparat.

Samtidig mener mange som støttet Knut Arild Hareide under retningsstriden å se en klar tendens til at profilen på de som ansettes på KrFs landskontor og i regjering, har endret seg.

De som overtar har oftere frikirkelig bakgrunn, samt et mer høyreorientert og kristenkonservativt politisk ståsted, opplever «røde» kilder.

En del mener dette er en ærlig sak, men uttrykker tristhet over det de opplever som en innsnevring av KrFs politiske profil.

DN: Måtte godta «strengt lojalitetskrav»

Også på rød side fremhever enkelte, som ikke vil vedgå kjennskap til prosessen, at forsinkelsen med å ansette rådgiver kan skyldes at kandidater takker nei etter betenkningstid.

Det kom overraskende på mange at Knut Arild Hareide takket ja til å bli del av Erna Solbergs lag. Under KrFs retningsstrid arbeidet han for å felle samme regjering og stemte mot Granavollen-plattformen.

Etter at han ble utnevnt til samferdselsminister, erfarte Dagens Næringsliv at han måtte godta et «strengt lojalitetskrav» fra Ropstad for å få jobben.

Hareide får ny statssekretær

Fredag meldte Vårt Land at John-Ragnar Aarset blir ny statssekretær i Hareides departement.

Han kommer fra jobben som generalsekretær i Høyre og overtar etter partifellen Anders B. Werp, som blir ny direktør ved Modum Bad.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk