Nyheter

Uenige med Löfven om samvittighetsfrihet

Sveriges statsminister Stefan Löfven vil at «alle prester skal vie likekjønnede par.» Verken Aps eller SVs homonettverk er enige med ham.

– Mennesker som elsker hverandre, uansett kjønn, skal ha samme rett til vigsel. Vi sosialdemokrater arbeider for at alle prester skal vie alle, også likekjønnede par, sier Löfven til den svenske ukeavisen Kyrkans tidning.

Stasministeren drar paralleller mellom denne saken og reservasjonsrett i abortsaker. Sverige er blant fire av 25 europeiske land som forbyr jordmødre å reservere seg fra å utføre aborter.

– Jobber man som jordmor må man kunne utføre aborter, eller finne noe annet å gjøre. Det samme gjelder prester som ikke vil vie samkjønnede, fortsetter statsministeren.

Löfvens uttalelser har møtt sterk kritikk i Sverige. Partileder i Kristendemokratene, Ebba Busch Thor, reagerer på at statsministeren legger seg opp i presters trosanliggende, og mener det strider mot religionsfriheten. «Statsministeren er ikke prest i kirken!» skriver hun på sin Facebook-profil.

Samvittighetsfrihet «ukrenkelig»

Hvis prester pålegges å vie likekjønnede vil det stride mot samvittighetsfriheten, som ifølge folkeretten ikke skal ha noen unntaksbestemmelser, sier professor Hans Morten Haugen ved VID vitenskapelige høgskole. Han forklarer at mens rettigheter som ytringsfrihet kan begrenses i visse tilfeller, som ved trusler og ærekrenkelser, skal samvittighetsfriheten ikke krenkes under noen omstendigheter.

– Samvittighetsfrihet handler om tankefrihet, og er en grunnpilar i et fritt samfunn. Den er altfor viktig til å gjøres til en politisk sak, fortsetter Haugen.

Mer politisert

– Kirken og staten har vært skilt siden år 2000 i Sverige. Hvorfor uttaler en så sentral politiker seg i et lærespørsmål?

Det svenske kirkedemokratiet er mer politisert enn det norske, og nesten alle politiske partier stiller lister til kirkevalget i september 2017. Löfven har altså to hatter, han er både kirkepolitiker og statsminister, svarer Haugen. Han tror kirkepolitikeren Löfven ønsker å gi et signal til Socialdemokraternas kandidater ved kirkevalget.

– Men uttalelsen vil unektelig bli tolket som at den svenske statsministeren ønsker å pålegge prester vigselsplikt, legger han til.

Haugen tror ikke norske politikere vil være enige i Löfvens uttalelse.

– I Norge er det større tradisjon for å leve sammen i uenighet, det er større takhøyde her. Den norske kirke har dessuten hatt mer selvstendighet i lærespørsmål, Lærenemda er for eksempel vedtatt ved lov i Norge. Politikerne lar kirken være kirke i Norge, sier Haugen.

Helt uenig

Jon Reidar Øyan er leder for Homonettverket, Arbeiderpartiets nettverk for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Heller ikke han er enig i Löfvens uttalelse.

– Ingen homofile har lyst til å bli viet av en prest som holder på å spy ved synet av dem på den dagen som skal være den største dagen i livet deres. Vi har nok prester som vil vie likekjønnede par, og trenger ikke pålegge noen å gjøre det, sier han, og beskriver seg selv som en pragmatiker når det kommer til dette spørsmålet.

Øyan poengterer imidlertid at han «hadde ment noe annet hvis det hadde vært mangel på prester som ville vie homofile.»

Dette er leder i SVs LHBT-nettverk, Endre Isachsen Flatmo, enig i. Han understreker at SV ikke er tilhenger av et påbud, men at de ser på geografien.

– Hvis det ikke er nok prester som vil vie likekjønnede i et bispedømme, vil vi kunne endre mening, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter