Nyheter

Uenige i KrF om fagbevegelse-tilknytning

KrF-fylkesledere er fornøyde med partiets nye linje i arbeidslivspolitikken, men uenige om hvor sterkt de bør knytte seg til fagbevegelsen.

Tirsdag skrev Vårt Land om at det i fagbevegelsen er begeistring for det som blir beskrevet som nye takter fra KrF det siste året. Uten en samarbeidsavtale mellom KrF og den borgerlige regjeringen, har KrF stått fritt til å forme flertall med opposisjonen på Stortinget i arbeidslivspolitikk. Det har ført til jubel for KrF i fagbevegelsen. Både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og leder i Fagforbundet Mette Nord ønsker mer samarbeid med KrF i perioden.

Unik posisjon

Randi Walderhaug Frisvoll er både fylkesleder for Møre og Romsdal KrF og mangeårig tillitsvalgt i fagbevegelsen. Hun er fornøyd med de vedtakene KrF har sikret flertall for i arbeidslivspolitikken. Det gjelder særlig vedtaket om forbud mot innleie av arbeidskraft som statsminister Erna Solberg har omtalt som Regjeringens største nederlag.

– Dette har vært saker jeg har tatt opp hver eneste gang jeg har møtt sentrale politikere. Nå som KrF er på vippen og ikke bitt fast i masta med en samarbeidsavtale, har vi en unik mulighet til å få gjennom disse krava, sier Frisvoll.

Hun sier hun selv har sett en endring i KrF.

– Det har vært en viss dreining, særlig i arbeidslivspolitikken. Sammensetningen av stortingsgruppa og den unike posisjonen ved å sitte på vippen kan være to årsaker til dette, sier Frisvoll.

Samarbeid

Fylkeslederen tar til orde for at KrF nå bør samarbeide mer med fagbevegelsen.

– KrF og fagbevegelsen har et verdifellesskap med en solidaritetstanke i bånn om å dele på godene og at alle har samme verdi uansett. Fagbevegelsen kjenner til grasrota, og det er viktig for oss å ha en dialog og et godt samarbeid videre, sier Frisvoll.

– Bør KrF knytte seg tettere til fagbevegelsen?

– Ja, det synes jeg. Det handler blant annet om å ha flere felles treffpunkter, sier Frisvoll.

Hun erkjenner at det er flere i KrF som vil være skeptiske til å samarbeide mer med fagbevegelsen blant annet grunnet LOs bånd til Arbeiderpartiet og Israel-
boikotten flere i fagbevegelsen har tatt til orde for.

– Men vi kan konstatere at vi har noen uenigheter, og så kan vi heller konsentrere oss om alle de sakene hvor vi er enige, sier Frisvoll.

Ingen tradisjon

Oddny Helen Turøy, fylkesleder for Rogaland KrF, synes det er bra at KrF nå får skryt av fagbevegelsen og mener det tydeliggjør det sosiale engasjementet KrF har til felles med venstresiden. Hun mener likevel at det blir feil for KrF å knytte seg tettere til fagbevegelsen.

– Fagbevegelsen har gjort mye bra for norsk arbeidsliv, men det er mye vi er uenige i. Det er helt unaturig for KrF å binde seg tettere mot fagbevegelsen, sier Turøy.

Hun peker på saker som midlertidige ansettelser, kontantstøtte, Israel-boikott som noen saksfelt der KrF og fagbevegelsen skiller lag.

– Jeg tenker at verken KrF eller kristendemokrater har en tradisjon for å være knyttet til fagbevegelsen. Fagbevegelsen har så sterke bånd til Ap at det ikke er noe poeng å knytte oss tettere til dem, sier Turøy.

Allianser

Heller ikke Dag Sele, fylkesleder for Hordaland KrF, mener partiet nødvendigvis skal knytte seg tettere til fagbevegelsen.

– Men vi skal søke allianser med de vi har et verdifellesskap med. I de tilfellene det lar seg gjøre med fagbevegelsen, skal vi absolutt finne sammen, sier Sele.

Han påpeker at KrF og fagbevegelsen deler viktige verdier.

– Det handler om fokuset på fellesskapsløsninger og å ta ansvar for hverandre. Det passer godt sammen med KrFs syn på menneskeverd, nestekjærlighet og at vi har et samfunn hvor vi ikke er oss selv nok. Det er ikke unaturlig at vi har et saksfellesskap når vi deler flere av de grunnleggende verdiene, sier Sele.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter