UD FRARÅDER REISER:

UD fraråder reiser til alle land – ber reisende nordmenn å komme hjem

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nordmenn på reise i utlandet bes om å vurdere snarlig hjemreise.

– Vi står i en alvorlig og stadig mer uforutsigbar situasjon. Vår prioritet er å ivareta liv og helse. Det krever ekstraordinære grep. Situasjonen endrer seg raskt i mange land, og derfor fraråder vi reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

UD oppfordrer også alle norske borgere som er på reise i utlandet, til å vurdere å reise hjem til Norge så fort som mulig.

– Norske borgere som bor fast i utlandet, bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning. Helsesystemene i land med smitteutbrudd opplever stor belastning. Når situasjonen endrer seg så raskt, er det riktig å gi dette rådet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

UD ber alle nordmenn i utlandet om å følge med på nasjonale og lokale nyheter. I land og regioner hvor UD allerede har frarådet reiser, gjelder fremdeles det eksisterende rådet.

– Vi må forhindre internasjonal spredning og er særlig bekymret for hva som vil skje når viruset sprer seg i mer sårbare land med svake helsesystemer, sier Søreide.

Utlendinger nektes innreise

Samtidig bistår Heimevernet i arbeidet med å nekte utlendinger innreise på Gardermoen

Alle utenlandske statsborgere som ankommer Oslo lufthavn med fly, blir bedt om å returnere. Nå bistår Heimevernet i arbeidet med å håndheve reglene.

– Heimevernet er på plass og bistår. De er i gang med tiltakene. De står ved bagasjebåndet og deler ut informasjon om reglene som er innført, sier pressevakt i Avinor Nora Prestaasen til NTB.

Kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen i Heimevernet utdyper følgende:

– De som kommer til Norge utenfor Norden blir satt i en 14 dagers karantene. Dersom passasjerene som ikke er fra Norge, ikke kan være her i karanteneperioden, ber vi dem om å reise hjem. Avinor og politiet bistår Ullensaker kommune, som har ansvar for smittevernet, sier han til NTB.

Flere land stenger grensene

Fra lørdag klokka tolv slipper ingen utlendinger inn i Danmark. Dansker skal fortsatt få lov å komme hjem.

– Alle turister og utlendinger som ikke kan bevise at de har et formål i Danmark, får ikke lov å komme inn i Danmark, sa statsminister Mette Frederiksen da hun kunngjorde grensestengningen fredag.

Hun la til at dansker alltid vil få komme hjem, og hun gjorde det klart at matvarer, medisiner og andre nødvendige varer fortsatt vil kunne transporteres inn i Danmark.

Tyrkia vil fra lørdag avvise reisende fra ni europeiske land, inkludert Norge, for å bremse spredningen av koronaviruset.

De neste femten dagene nekter Kypros innreise for folk som ikke er innbyggere på turistøya i Middelhavet.

Polens grenser stenges for utlendinger, og både internasjonale tog- og flyforbindelser blir suspendert, sier statsminister Mateusz Morawiecki.

Alle polske statsborgere som kommer hjem, blir satt i karantene i to uker, sier Morawiecki fredag. Grensene stenges i første omgang i ti dager fra førstkommende søndag, men omfatter ikke varer, understreker statsministeren.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter