Nyheter

UD bekymret for økt uro i Midtøsten etter USA-pengekutt

USA trakk i fjor tilbake sin pengestøtte til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger. Det har gjort situasjonen langt mer krevende for palestinske flyktninger – og de økonomiske forholdene kan skape mer uro i regionen, frykter norske myndigheter.

«I fjor trakk Donald Trump tilbake bidragene til FNs hjelpeorganisasjoner for palestinske flyktninger (UNRWA). I flyktningleiren Baqaa i Jordan ble en allerede anstrengt situasjon verre», skrev Vårt Land torsdag.

Pengekuttet førte blant annet til at skoleklasser ble større og at det ikke er midler til å ansette nok helsepersonell i flyktningleirene. UNRWA har ansvar for flyktningleirer både i Libanon, Jordan, Syria og de palestinske områdene. Organisjonen har særskilt ansvar for palestinske flyktninger, og driver i tillegg til flyktningleire også blant annet skoler og andre institusjoner. UNRWA har også vært kontroversiell:

· Organisasjonen har fra flere hold blitt beskyldt for å være for partisk i konflikten mellom Israel og Palestina.

· I 2014 avdekket organisasjonen selv et lager av raketter i enkelte av skolene som drives av dem.

· Nylig kom en rapport fra organisasjonens eget etikkontor som hevder at ledelsen i organisasjonen har misbrukt makten sin til blant annet diskriminering, seksuelt upassende oppførsel og nepotisme. Det ble også hevdet i rapporten at organisasjonens daglige leder skal ha tatt ut ekstra lønn selv om han ikke har vært på jobb.

USA trakk seg

De mest kompromissløse Israel-tilhengerne har ønsket at vestlige land skal trekke sin støtte til organisasjonen. Det valgte USAs president Donald Trump å gjøre i fjor. Dermed forsvant rundt tre årlige milliarder som har vært livsnødvendig for organisasjonen.

Norge har vært tydelige på at kuttet er negativt, sier Utenriksdepartementet (UD). De deltok på et møte om organisasjonen senest 26. september i år.

– Arbeidet med å dekke de palestinske flyktningenes grunnleggende behov og rettigheter har blitt vanskeligere som følge av den finansielle krisen organisasjonen havnet i. Det amerikanske kuttet kommer på toppen av en allerede krevende økonomisk situasjon som organisasjonen har vært i over flere år, sier statssekretær Audun Halvorsen i departementet.

Etter kuttet har flere land, som Norge, bidratt med mer penger. Også nye land har kommet inn som givere, spesielt enkelte Gulf-land har bidratt, ifølge UD.

LES OGSÅ: Palestinsk aktivist kritisk til egne ledere

Frykter ringvirkninger

Vårt Land skrev blant annet om at organisasjonen slet kraftig økonomisk i 2015, og med det amerikanske kuttet har ting om noe blitt verre. Halvorsen og UD er også bekymret for hva den dårlige økonomien kan føre til på sikt:

I tillegg til de direkte følgene for tjenestetilbudet for de palestinske flyktningene i Libanon, Jordan, Syria og Palestina, er vi bekymret for ringvirkninger for den regionale stabiliteten, sier han.

Den samme bekymringen har flere andre, som tidligere oberstløytnant i den israelske hæren Peter Lerner, gitt utrykk for.

– Kutt i bistanden vil svekke de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og andre moderate palestinere. Det kan gi økt vind i seilene for ytterliggående palestinske krefter som Hamas, sa han da kuttet ble kjent.

Har tillit

Norske myndigheter tar anklagene mot toppledelsen alvorlig, forsikrer Halvorsen. De har likevel tro på at situasjonen kan løses:

Vi har tillit til at FNs generalsekretær, FNs uavhengige kontrollorgan og UNRWA selv vil sikre en troverdig prosess, og at konklusjonene vil følges raskt opp så snart de foreligger, sier statssekretæren.

Slik norske myndigheter ser det finnes det ikke noe alternativ til UNRWA for å imøtekomme de palestinske flyktningenes grunnleggende behov og det er ikke aktuelt for Norge å kutte støtten til organisasjonen.

LES MER OM MIDTØSTEN:

· Palestinerne har funnet et uventet og ungt forbilde i kampen mot israelsk okkupasjon

· Norge kutter ikke støtte til palestinske myndigheter tross terrorstøtteanklager

· Resultatløst møte mellom Netanyahu og Lieberman

· Israel nekter Gaza-lag å spille cupfinale på Vestbredden

· KOMMENTAR: «Nå gravlegger Donald Trump de siste visjonene fra Osloavtalen»

·Palestinernes statsdrøm ble blant valgets tapere

· Jødisk aktivist slipper ikke inn i Israel

· Norge advarer palestinerne mot å bryte avtaler med Israel

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter