Politikk

UD avviser kristen slagside

Utenriksdepartementet avviser kritikk om at de lener seg for tungt på kristne aktører i stor-­satsing på trosfrihet. Tar Stefanusalliansen i forsvar.

– Vi er ikke enig i at satsningen lener seg for tungt på kristne ­aktører, skriver statssekretær Marianne Hagen (H) i Utenriksdepartementet (UD) i en e-post til Vårt Land.

En stor andel av regjeringens satsing på tros- og livssynsfrihet gjennomføres av kristne aktører. Det kan føre til anklager om skjult misjon og ramme religiøse minoriteter, advarte eksperter i gårsdagens Vårt Land.

Nær alle bevilgningene gjennom Norad har gått til kristne­ aktører og i fjor inngikk den kristne trosfrihetsaktøren ­Stefanusalliansen en treårsavtale verdt 24 millioner.

LES MER: Eksperter: Norges satsing på trosfrihet kan føre til anklager om «skjult misjon»

Forsvarer støtten

På spørsmål om dette er problematisk, viser Hagen til en rekke ikke-religiøse aktører som har fått av pengene UD forvalter selv – fra HL-senteret til FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– UD, Norad og ambassadene støtter også et bredt spekter mindre organisasjoner, skriver hun.

– Er det problematisk at ­Stefanusalliansen gjør trosfrihetsarbeid for Norge når de også har som formål å «formidle evangeliet i ord og handling»?

– Slik vi kjenner dem over mange år, er deres internasjonale engasjement bredt anlagt og basert på at trosfrihet gjelder alle. Samarbeid er spesifikt innrettet mot å fremme trosfrihet i tråd med menneskerettighetene, skriver Hagen.

At trosfrihet ikke skal gå på bekostning av andre menneskeretter, er en annen forutsetning for støtte fra UD, ifølge stats-­sekretæren.

– Bekymringene Vårt Land skrev om mandag og onsdag, har forskere diskutert i flere år. Har UD vært kjent med det, diskutert og tatt hensyn til dem?

– UD er godt kjent med utfordringer knyttet til slik satsing på trosfrihet. Vi har stimulert til åpen diskusjon gjennom den nasjonale konferansen i fjor, regelmessige møter i UDs minoritetsnettverk og på andre måter, skriver Hagen.

Hun viser til at en av forskerne som har uttalt seg til Vårt Land, Kari Telle ved CMI, leverte en oversikt over norsk kompetanse­ på feltet og trakk opp sentrale utfordringer. Det er nyttig for politikkutviklingen, skriver statssekretæren:

LES MER: – Religion diskvalifiserer ikke

Bevisst på farer

– UD har dessuten vært bevisst på faren ved å gi alle konflikter en religionsmerkelapp og ved at trosfrihet internasjonalt kan bli oppfattet som en vestlig agenda. Derfor har UD blant annet ­arbeidet for bred deltakelse i ­internasjonale nettverk der stater drøfter trosfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk