Nyheter

– Uaktuelt med alkohol på Hermon Høyfjellssenter

– Vi legger heller ned enn å servere alkohol, sier Ruth Håtveit som styrer Hermon Høyfjellssenter sammen med mannen Arne.

Bilde 1 av 2

– Da Arne jobbet som skiinstruktør på Geilo, så han at det eneste tilbudet ungdommen hadde var hotellene og festing. Dermed begynte han å se etter et sted han kunne samle ungdommen, forteller Ruth Håtveit om Hermon Høyfjellssenter spede start ved foten av Hallingskarvet nasjonalpark.

Dermed lå det fra starten av en tanke om at Hermon skulle være et alkoholfritt alternativ. Høyfjellssenteret, som fylle 40 år i år, er i dag et av de viktigste medlemmene av Norske misjonshotell og gjestehus (NM hotels).

– Det er superviktig å være rusfrie. Den dagen det blir noe som helst alkohol her, har ikke vi mer her å gjøre. Vi skal ikke støtte den med én dråpe. Her er jeg veldig svart hvitt, sier Ruth som selv har erfaring med alkoholikere i familien.

Advart

Håtveit-paret fikk nok av advarsler da de satset alt på å bygge et overnattingssted på en avsidesliggende, ubebygd kolle.

– Vi fikk høre at vi lå altfor langt fra veien, og at det ikke var mulig å drive alkoholfritt. Mor mi sier at hun ikke skjønner at folk finner fram der borti lia, sier Håtveit.

Men i motsetning til Hallingskarvet Høyfjellshotell som har gått konkurs flere ganger, har Hermon Høyfjellssenter aldri hatt negative tall i sin 40 år lange historie.

– Målet er ikke å tjene penger, samtidig er det viktig å gå med overskudd slik at vi kan pusse opp og investere i nye prosjekter. Hvis vi ikke fornyer oss eller vedlikeholder, vil det bare gå dårligere og dårligere, sier hun.

– Vi opplever at det er en som er med og legger til rette. Det er godt å kjenne på, selv om det ikke alltid er rosenrødt, sier hun.

LES OGSÅ: Misjonshotellene skulle beskytte mot fyll og slåssing

Eier selv

En av grunnene til at Hermon Høyfjellssenter går så godt, i motsetning til de nedlagte misjonshotellene, er nettopp det at de er drevet av eierne selv, mener Per Steinar Krogstad som leder NM hotels.

– Hvis man er eid av en organisasjon tar man nødvendigvis ikke beslutningene selv. Det gir svakere drift og dårligere ledelse, sier han.

Han karakteriserer Hermon Høyfjellssenter som organisasjonens flaggskip.

– Hermon er i en særstilling. De har opptil 90 prosent belegg, noe som nesten er umulig. De driver proft på alle måter, sier han.

LES OGSÅ: Kirkerådets leder: – Fortsatt mye uenighet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter