Nyheter

Tyskere mest skeptiske til muslimer

Tyskland tar imot klart flest flyktninger i Europa, men tyskere er langt mer skeptiske til islam og muslimer enn sine naboer, viser studie.

«Forskjellen mellom Tyskland og de andre landene er foruroligende». Det skriver professor Detlef Pollack i sammendraget til studien gjort av forskere ved Westfälische Wilhelms-Universität Münster i 2010.

Det vil si før flyktningkrisen, før Pegida og rett før eks-sosialdemokrat Thilo Sarazzin skapte bølger med boken Tyskland avskaffer seg selv. Mandag skrev Vårt Land at flere asylmottak har blitt angrepet og om økende flyktningsjikane i Tyskland.

Dramatisk forskjell

Studien viser at tyskerne var betydelig mer skeptiske til ikke-kristelige religioner enn innbyggerne i de andre undersøkte landene – nabolandene Danmark, Frankrike og Nederland.

Et flertall hadde et positivt bilde av jøder, hinduer og buddhister, men andelen var 15-20 prosentpoeng lavere enn i nabolandene. Muslimer var dårligst likt i alle land, og ekstra dårlig likt i Tyskland. Lite tyder på at tyskerne har blitt mer åpne, mener Pollack, som understreker at han ikke har nyere tall som kan bekrefte dette.

Et flertall i nabolandene hadde et positivt bilde av muslimer. Bare 34 prosent av vesttyskerne og 26 prosent i øst sa det samme. Pollack kaller forskjellen dramatisk.

LES OGSÅ: Slutt på tysk hijabforbud

Mindre ontakt

– Vi fant at kontakten mellom flertallet og muslimene hadde mest å si for folks holdninger. Sosiale strukturer, sosial status, inntekt, alder og kjønn spilte en langt mindre rolle, sier Pollack til Vårt Land.

Langt færre tyskere har kontakt med muslimer enn tilfellet er i nabolandene. I Vest-Tyskland, der nesten alle muslimene bor, hadde bare fire av ti hatt «noe kontakt». I øst var andelen 16 prosent. Men folk var oftest fornøyd med møtene.

– Tyskland var sent ute med integreringsdebatt. Til 90-tallet så vi oss som et land uten innvandrere. Vi hadde arbeidsinnvandrere, men ni av ti reiste hjem igjen. Linjen ble endret da man så at ikke alle gjorde det. Før det ble ikke integrering debattert. Offentlig innvandringskritikk var vanskelig. Manges skjulte fordommer ble ikke utfordret, sier religionssosiologen.

LES OGSÅ: De snudde opp ned på livet hennes

Konsensus blant forskere

Uli Linke, sosialantropologiprofessor og dekan ved amerikanske Rochester Institute of Technologys institutt for sosiologi og antropologi, sier på spørsmål fra Vårt Land at funnene synes å stemme med nyere forskning på Tyskland.

– Multikulturalisme er et flagg politikerne vifter med, som sier «se, vi er liberale og moderne». Forskere finner noe annet blant folk på gaten. Du ser noe lignende i liberale Skandinavia og Sverige. En voksende forskerkonsensus ser det som en slags fortsettelse av antisemittismen, men som retter seg mot gamle innvandrergrupper som tyske tyrkere. Du ser det i måten de snakkes om, som «umulige å integrere», sier Linke.

LES OGSÅ: Serie: Nordens flyktninger

Slående negativt

Studien viser at et stort flertall av tyskerne og i nabolandene var bekymret for at økt religiøst mangfold skaper konflikter. Franskmennene var noe mer ubekymret.

I alle landene forbandt en stor prosentandel islam med negative ting: Kvinnediskriminering (80), fanatisme (70), voldelighet (60), sneversyn (50). Franskmennene var noe mer moderate. «Slående likt og slående negativt», skriver Pollack.

Tyskerne skilte seg sterkest ut ved en mye større uvillighet til å innrømme religiøse minoriteter, muslimer spesielt, like rettigheter. De var enda mindre støttende til bygging av moskeer, minareter og muslimske feriedager.

LES OGSÅ: Minoritetsvern på bekostning av folket

Flere skeptikere

Tyskland ventes å oppjustere sitt 2015-anslag på asylsøkere til minst 650.000, melder BBC. Landet har tatt imot flest syriske flyktninger i Europa.

I torsdagens Vårt Land pekte førsteamanuensis Stephanie Dietrich ved Diakonhjemmet Høgskole på en voksende innsats blant tyskere for å hjelpe flyktninger. Dette overstiger klart angrpene og sjikanen omtalt i mandagens Vårt Land, mener hun.

– Mange er veldig for multikulturalisme, men jeg tror kanskje enda flere er skeptiske, sierr Pollack, og legger til:

– Tyskere er forsiktige med å plassere seg ytterst til høyre politisk, for sivilsamfunnet og ordskiftet er velfungerende. Kontroversielle tema diskuteres på en god måte, folk holder seg i tøylene. Få er villige til å gå utenfor det gode selskap. Jeg mener det hindrer økt polarisering.

Likevel er professoren bekymret:

– Men jeg tror folk kan endre syn. Muslimene har også et ansvar. Unngår de kontakt med flertallet, viser troen sin fram offentlig gjennom religiøse symboler, dropper undervisning, ikke snakker tysk, kan det skape fordommer.

LES OGSÅ: Advarer mot religionsfrislipp

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter