Nyheter

Tvinger regjeringen i kne

KrF og Ap kan i fellesskap påføre regjeringen et nytt nederlag. Forslag som sikter på å trekke Oljefondet ut av pengespill får støtte fra Sp og SV.

– Det er et tankekors at Oljefondet har investert milliardbeløp i spill som er ulovlige i Norge, sier Geir Jørgen Bekkevold, KrFs medlem i familie- og kulturkomiteen.

Sammen med komitékollega Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet foreslår han derfor å pålegge regjeringen å utrede hvordan Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) kan trekke seg ut av pengespillselskap.

LES OGSÅ: Ap: Frp styrer ikke vår politikk

Nytt flertall

– Nå ser det ut til at vi kan få flertall for det, sier Bekkevold.

Det felles representantforslaget inneholder flere forslag til spillpolitiske innstramninger (se faktaboks) og er nå til behandling i komiteen.

Målet er å stoppe utenlandske spillselskapers virksomhet i Norge. Fra utlandet utfordrer de statens kontroll med pengespill, som har vært sikret gjennom eneretten til Norsk Tipping. 120 000 nordmenn er spilleavhengige eller står i fare for å bli det.

Da Bekkevold og Rigmor Aasrud (Ap) fremmet en lignende pakke i fjor, stoppet Venstre den. Men også Ap stemte imot forslaget om å utrede en spill-exit for Oljefondet.

Nå har derimot maktbalansen endret seg i Stortinget. Venstre, Høyre og Frp har ikke lenger flertall sammen. Ap har dessuten snudd i spørsmålet om Oljefondet.

Sp og SV

– Snudd og snudd, sier Anette Trettebergstuen, og utdyper:

– Nå har vi hatt en grundig behandling. Vi ser at det er et paradoks at staten ved Oljefondet eier noe vi forsøker å bekjempe med andre virkemidler.

Når en utredning har «fått tallene på bordet», kan Ap ta stilling til om de vil trekke Oljefondet ut av pengespill. Det blir i så fall når de etiske retningslinjene for Oljefondet gjennomgås igjen. Trettebergstuen lar det skinne gjennom at Ap nok vil gå for at Oljefondet må ut av gambling.

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti signaliserer at de sannsynligvis vil sikre flertall for å utrede en spill-exit.

– Sp er i utgangspunktet positive til å støtte dette. I spillpolitikken er vi på linje med Ap og KrF, sier komitémedlem Åslaug Sem-Jacobsen, som liker flere av forslagene.

– Vi er positive til å støtte dette og vil følge det opp når forvaltningsmeldingen for Oljefondet snart kommer. Vi skal se nærmere på hvordan dette kan gjøres, men jeg mener vi ikke skal støtte en internasjonal storindustri som undergraver norsk spillpolitikk, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

LES OGSÅ: – KrF setter kristenarv foran nestekjærlighet

Samarbeid

Anette Trettebergstuen mener spillpolitikken viser at KrF har mest å hente i samarbeid med Ap:

– I sak etter sak – i viktige verdibaserte, ideologiske saker – så ser vi at Ap og KrF finner sammen og på mange måter hører sammen.

De siste ukene har KrF og opposisjonen påført regjeringen nederlag om blant annet søndagsåpent og statlig støtte til kommunene for oppgradering av gamle sykehjem.

– Jeg er blant dem som gjerne ser et mer formalisert samarbeid med KrF på sikt. Vi samarbeider så godt om de viktige sakene, den brede velferds- og solidaritetspolitikken. Så er vi uenige om noen symbolsaker. Det er helt greit. I den brede politikken er det mer som forener oss. For eksempel pengespill.

Spillvenner

Geir Jørgen Bekkevold sier dette ikke er noe nytt. KrF søker enkelt flertall for sin politikk, slik de også gjorde forrige periode der samarbeidsavtalen ikke bandt dem:

– I spillpolitikken er Ap og KrF helt på linje. Da vi behandlet stortingsmeldingen om pengespill i forrige periode, var vi enige om stort sett alt, sier Bekkevold, som håper regjeringen vil snu og støtte forslaget om en utredning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter