Nyheter

Tviler på Trump og Clintons tro

Amerikanere flest tviler på om Donald Trump er religiøs. Mange – spesielt republikanere – er også usikre på om Hillary Clinton er en troende kristen.

Dette fremkommer i en helt fersk meningsmåling som Pew-senteret i Washington DC offentliggjør denne uka.

«Det har vært ansett som umulig at en person som ikke er religiøs ikke kan bli valgt til president i USA. Men en av kandidatene som blant republikanerne blir ansett som en god eller fremragende president, Donald Trump, blir av mange ikke oppfattet som en religiøs person, heller ikke for mange i sitt eget parti», skriver Pew i oppsummeringen av undersøkelsen.

2.000 voksne amerikanere er spurt om hvordan de oppfatter presidentkandidatenes forhold til religion og tro.

LES MER: Gud er på retur i USA, men ikke i valgkampen

Trump mindre religiøs

Bare 30 prosent av dem oppfatter Donald Trump, som leder kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat, som en religiøs person.

Den frittalende og kontroversielle milliardæren og eiendomsbaronen har hevdet at han vil være den beste representanten for kristne på lange tider. Trump sa senest på et valgmøte ved et kristent universitet for en uke siden at han er kristen og tilhører Den presbyterianske kirke. Det er et reformert kirkesamfunn med et par millioner medlemmer i USA.

LES MER: Demokratene taper kristne velgere

– Religion er en fantastisk ting

– Jeg synes religion er en fantastisk ting. Jeg synes min religion er fantastisk, sa Trump til Christian Broadcasting Company i 2012.

Samtidig opplyste Trump at han alltid går i kirken i julen og påsken og ved store anledninger.

Men dette er altså ikke nok til at amerikanere flest oppfatter Donald Trump som en «religiøs person».

Heller ikke Hillary Clinton, som tilhører Metodistkirken, blir trodd av alle på at hun er en troende kristen. Det på tross av at hun sier at Bibelen er den viktigste boka hun har lest og at den alltid er med i håndvesken.

Tror ikke på Clinton

48 prosent av de spurte i målingen tror demokratenes fremste kandidat, Hillary Clinton, er religiøs. Men i vurderingen av hennes troverdighet som troende er det stor forskjell på demokrater og republikanere: To tredjedel av demokratene mener at hun er «svært» eller «litt» religiøs. Men to tredjedel av republikanerne mener det motsatte om Clinton: at hun er «ikke» eller «absolutt ikke» religiøs.

I vurderingen av Donald Trumps tro svarer 25 prosent av de spurte at Trump er «litt religiøs», mens 5 prosent mener at han er «svært religiøs». Blant republikanske velgere sier 47 prosent at de ikke ser på Trump som religiøs i det hele tatt.

LES MER: Plutselig er klima er blitt et tema i valgkampen

Ateist et stort hinder

Den nye studien fra Pew-instituttet bekrefter konklusjonen i flere tidligere undersøkelsers om at det å være ateist er et av de største hinder for en som vil innta Det hvite hus.

Over halvparten av de som har deltatt i denne nye undersøkelsen sier at de neppe vil stemme på en presidentkandidat som ikke tror på Gud. Å ha en president som «deler deres egen religiøse tro» er viktig for 51 prosent av de spurte. Blant republikanerne svarer nesten to tredjedel at dette er viktig for dem.

Det mest overraskende i denne nye undersøkelsen fra Pew er kanskje at Trumps manglende troverdighet som religiøs ikke er til hinder for at mange, også troende, likevel sier de vil støtte hans presidentkandidatur.

56 prosent av republikanerne mener at Trump er en god eller storartet presidentkandidat.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Langt mer religiøse rivaler

Hans fremste rivaler som presidentkandidater for Det republikanske parti, Ted Cruz, Ben Carson og Marco Rubio, blir av velgerne oppfattet som langt mer religiøse enn Trump.

68 prosent av de spurte mener at Carson er religiøs, 65 prosent sier det samme om Ted Cruz og 61 om Rubio.

Ben Carson er adventist, Ted Cruz sørstatsbaptist og Marco Rubio katolikk.

LES MER: Republikanerne har klart å mobilisere konservative kristne

Variert religiøs bakgrunn

Sistnevnte har forøvrig en variert religiøs bakgrunn: Hans foreldre, immigranter fra Cuba, var katolikker. I ungdomsårene var han innom både mormonerne (Jesu Kristi Kirke av de siste dagers hellige) og senere sørstatsbaptistene. Hans kone er pinsekarismatiker, så Rubio sier at han gjerne er innom både hennes menighet og sin egen katolske menighet.

Også Hillary Clintons fremste presidentutfordrer i Det demokratiske parti, Bernie Sanders, har en blandet religiøs bakgrunn. Han er jøde, men hans nåværende posisjon i tros- og livssynsfeltet er nokså uavklart. Sanders har sagt at han er en stor tilhenger av pave Frans.

I Pew-undersøkelsen svarer 40 prosent at de oppfatter Bernie Sanders som «veldig» eller «litt» religiøs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter