Nyheter

Tviler på kinesisk babyboom

Kina nærmer seg forgubbing. Men Kina-kjennere tror ikke at den nye tobarnsregelen hjelper så mye som myndighetene håper.

– Mange vil nok hevde at denne åpningen for at alle kan få to barn, kommer veldig sent, sier Rune Svarverud, professor ved Universitetet i Oslo.

Kina er i ferd med å få en befolkning der mange er gamle. Selv om Kina fortsatt har befolkningsvekst, øker uroen for hvordan framtida vil bli med så stor skjevhet i fordelingen eldre og unge i arbeidsfør alder.

Torsdag la kinesiske myndigheter fram en ny femårsplan som åpner for at alle par kan få to barn.

– Det vil snu noe av tendensen. Men jeg tror at effekten vil være mindre enn man ser for seg, sier Svarverud.

LES OGSÅ: Slik fikk tyskerne til det grønne skiftet

Lite merkbart

Hjalmar Bø, leder for avdelingen Utland i Norsk Luthersk Misjonssamband, har selv bodd flere år i Kina. Han mener at forgubbingen i Kina har vært synlig i mange år. Torsdag skrev flere internasjonale aviser om mulig babyboom. Men Bø er ikke så sikker på det.

Han viser til at Kina myket opp ettbarnspolitikken for to år siden, uten at det har gitt stor økning i barnefødsler. Par der minst den ene av foreldrene selv er enebarn, fikk lov til å få et barn nummer to hvis de ønsker det.

– At økningen i barnefødsler likevel ikke har vært så sterk, skyldes nok at mange kinesere opplever at hverdagen er travel, at det er dyrt å ha barn, og at de mentalt har innstilt seg på at ett barn er bra, sier Bø.

LES OGSÅ: Nordmenn foretrekker sunn mat fremfor billig mat

Mindre interessert

Det er også mange kinesere som velger bort å få barn, påpeker Svarverud.

– Etter hvert som middelklassen i Kina vokser i størrelse, er det ikke først og fremst et stort antall barn de ønsker seg, sier han.

– Kina har overvekt av menn. Kan det også bidra til at færre barn blir født?

– Det er nok et større problem for ekteskapsmarkedet at det er stor skjevhet i hvor kvinner og menn befinner seg. Menn reiser ofte inn til byene for å jobbe, mens mange kvinner blir igjen på landsbygda, sier Svarverud.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kontroll på fødsler

Kina har fått kritikk for at ettbarnspolitikken strider mot menneskerettighetene. Svarverud understreker at endringen Kina nå har vedtatt, er mindre dramatisk enn den kan høres ut som.

– Dette er ytterligere et ledd i oppmykningen av politikken. Men dette er bare delvis en oppmykning av et regime som fortsatt kontrollerer kvinners rett til å føde. Jeg tror ikke dette kommer til å ha noen tydelig effekt på menneskerettighetskritikken av Kina, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter