Nyheter

Tvangsekteskap kunne vært hindret

Unge som er blitt tvangsgiftet kan unngå å få en uønsket 
ektefelle til Norge hvis regelverket blir gjort bedre kjent, mener forskere.

Hvert år blir norske ungdommer giftet bort mot sin vilje. I en rapport fra Instituttet for samfunnsforskning slås det fast at flere tvangsekteskap kunne vært forhindret dersom dagens regelverk hadde vært bedre kjent.

Sjelden i bruk

Utlendingsloven åpner nemlig for å avslå søknaden om familiegjenforening dersom ekteskapet er inngått ufrivillig. En spesiell hjemmel gjør det også mulig å gi avslag, uten at man i avslaget behøver å fortelle i detalj hva personen har fortalt om tvangen.

– Det er svært sjelden det brukes. Mange avslag gjengir hva personen har sagt i politiintervjuet. Det gjør det ekstra belastende å si i fra fordi den utsatte er redd for konsekvensene, sier Hilde Lidén. Hun er en av hovedforskerne bak den ferske rapporten Tiltak mot tvangsekteskap i utlendingsregelverket.

LES OGSÅ: Mener KrF har ansvar for massakrering av barn og kvinner

Blir regelverket gjort kjent, vil langt flere våge å fortelle om tvangsekteskap, tror Lidén.

– Derfor bør politiet bli flinkere til å opplyse om denne ­muligheten, sier hun.

Bryte med familien

Anne Marte Stifjeld, leder i Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, har mottatt mange telefoner fra unge som frykter at de vil bli utsatt for tvangsekteskap. Mange har tenkt å ringe i mange år.

– Å motsette seg et tvangsekteskap kan bety at de må bryte med familien og det er vanskelig. De føler de må velge mellom pest eller kolera, det finnes ingen enkle løsninger. De er glad i familien sin og redde for å bli stående alene.

De fleste ringer fordi de lurer på hvordan de kan få hjelp.

– De er usikre på hvordan de skal klare seg om de bryter med familien, alt fra bolig, penger til å overleve til politibeskyttelse om de bryter med familien, sier Stifjeld.

LES OGSÅ: – Når ble Frp så interessert i islamsk feminisme?

Store forskjeller

Lidén understreker at de fant store variasjoner mellom politidistriktene.

– Noen politidistrikt har mye ressurser og kunnskap om tvangsekteskap, andre ikke. Derfor burde det vært mer og bedre utveksling av kompetanse
på dette området, sier Lidén.

Ber kommunene være på vakt

Snart er skoleåret slutt, og tusenvis av elever kaster seg ut sommerferie. For noen blir ferien et mareritt:

– Hver sommer er det flere tilfeller der norske ungdommer blir utsatt for tvangsekteskap eller forsøk på det. Dette skjer i forbindelse med reiser til foreldrenes opprinnelsesland eller til andre land. Noen ungdommer blir også hvert år etterlatt i utlandet mot sin vilje når ferien er over, skriver familieministeren fra Frp og kunnskapsministeren fra Høyre i brevet de sender til alle landets kommuner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Informasjon

De ber dem høyne
beredskapen i sommerferien og lister opp alle steder der kommunen kan få informasjon og støtte til å forhindre at barn i deres kommune utsettes for tvangsekteskap.

– Vi oppfordrer ansatte i hjelpeapparatet, på skoler, familie og venner til å forhindre at dette skjer, sier Horne i en pressemelding.

I fjor mottok integreringsrådgiverne ved norske utenriksstasjoner 13 henvendelser om gjennomført tvangsekteskap og 28 saker om personer som var 
etterlatt i utlandet.

LES OGSÅ: Gifter bort jenter mot husdyr

Alvorlig bekymring

Horne og Røe Isaksen påpeker at det er spesielt viktig å forhindre at barn man er bekymret for sendes ut av landet.

– Hjelp til utsatte som befinner seg i utlandet er mulig, men vanskelig. Derfor er det viktig å forhindre utreise ved alvorlig 
bekymring, skriver statsrådene i brevet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter